Thaler verjame v zanj pozitiven razplet preiskave. Foto: BoBo
Thaler verjame v zanj pozitiven razplet preiskave. Foto: BoBo
Thaler z evropskimi preiskovalci goljufij

Thaler se je pred meseci skupaj s še tremi evropskimi poslanci iz Romunije, Španije in Avstrije znašel v središču korupcijske afere, ko so novinarji britanskega časopisa Sunday Times pod pretvezo, da so lobisti, skušali od evropskih poslancev dobiti pomoč pri predlaganju zakonskih dopolnil v Evropskem parlamentu. V zameno za to so jim ponudili denar domnevnih naročnikov.

Marca so v člankih razkrili, kateri poslanci naj bi bili pripravljeni sprejeti denar, svoje navedbe pa so podkrepili tudi z na skrivaj posnetimi videoposnetki. Thaler je zanikal, da bi sprejel podkupnino, a je tudi po pritisku slovenske javnosti in političnih kolegov s položaja evropskega poslanca odstopil.

"Nikoli ni bilo pogojev, da bi prišlo do podkupnine"
Zdaj se je v Bruslju sešel s preiskovalci Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf). Pravi, da jih je za pogovor zaprosil sam. "V pogovoru mi je bila dana možnost, da predstavim vrsto dejstev in dokazov, da se sliši tudi druga stran. Dejstva in dokazi pa kažejo, da v času tega škandala, poskusa medijske kompromitacije s strani Murdochovega imperija, nikoli ni bilo materialnih pogojev, da bi prišlo do kakršne koli podkupnine," je povedal po pogovoru.

Po odzivih preiskovalcev sklepa, da "se bo stvar v redu iztekla in da bo šla v smeri oprostitve", kot se je to zgodilo v primeru španskega poslanca Pabla Zalbe Bidegaina, ki ga je Olaf oprostil vseh obtožb. "To bi bilo vsekakor dobro zame in mislim, da tudi za ugled Slovenije, da se ta agonija tega bizarnega primera konča. Tako da danes vidim velik razlog za optimizem," je dodal.

"Šlo je za medijsko mafijo"
Olafu je po njegovih besedah predal tudi veliko dokumentacije, predvsem elektronsko pošto iz časa afere, pa tudi drugo dokumentacijo o njegovem delu v parlamentu. "Mislim, da je tudi Olafu vse bolj jasno, da je šlo v bistvu za medijsko mafijo, kot se je to pokazalo tudi v zadnjih šestih mesecih dogajanja v Veliki Britaniji glede Murdochovega imperija. Zadovoljen sem, da bo, kot sem napovedal že prvi dan, resnica, čeprav počasi, na koncu prišla na dan in da bo zmagala." Upa, da bo Olaf preiskavo zaključil do konca leta.

Thaler z evropskimi preiskovalci goljufij