Poslanec NSi-ja Matej Tonin. Foto: BoBo
Poslanec NSi-ja Matej Tonin. Foto: BoBo

Predčasne volitve so zgrešena logika.

Matej Tonin

NSi-jev poslanec Matej Tonin je na novinarski konferenci poudaril, da politična negotovost Sloveniji znižuje bonitetno oceno in draži zadolževanje države v tujini, zato je po njegovem mnenju čas, da se stranke jasno odločijo, katero koalicijo podpirajo, saj "časa za taktiziranje ni več, čeprav si nekatere stranke to še vedno privoščijo".

Tonin: Po predčasnih volitvah bi razmerje moči ostalo isto
Tonin je poudaril, da je zdaj, ko predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković v DZ-ju ni bil potrjen za mandatarja, čas, da priložnost za sestavo vlade dobi SDS. Glede na to, da se postavlja vprašanje legitimnosti desnosredinske koalicije, je pojasnil, da je v proporcionalnem volilnem sistemu poleg zmage na volitvah pomembna tudi uspešna sestava vlade. Ob tem je spomnil, da je bila SKD na volitvah leta 1990 šele tretja stranka, pa ji je takratni predsednik Milan Kučan kljub temu podelil mandat za sestavo vlade, saj je vedel, da prvi dve stranki ne bosta mogli sestaviti vlade.

Prepričan je, da bi bilo s tega vidika neprimerno, če bi predsednik republike Danilo Türk Jankovića ponovno predlagal za mandatarja. O iskanju dveh poslancev, ki bi podprla Jankovića v DZ-ju, je dejal, da je vsak poslanec dolžan delovati transparentno, ne glede na to, koga podpira.

Tonin: Zame je ravno toliko kot Janša, če ne bolj, sporen Janković
Poudaril je tudi, da morebitne predčasne volitve prav tako ne bi rešile ničesar, saj bi razmerje moči ostalo enako. "V NSi-ju se predčasnih volitev ne bojimo zaradi stranke, ampak zaradi Slovenije," je zatrdil.

Na vprašanje, ali bi bila NSi pripravljena podpreti tudi kakšnega tretjega kandidata, ki bi vodil desnosredinsko koalicijo - glede na to, da imajo nekatere stranke pomisleke do Janše, ki je med obtoženimi v zadevi Patria - je odgovoril: "Zame je ravno toliko, če ne bolj, sporen Zoran Janković, pa mu tega nihče ne očita."

O tem, da se pojavljajo namigovanja, da naj bi bil sam v primeru sestave desnosredinske koalicije kandidat za mandatarja, pa je dejal, da njegov čas še ni prišel in da je pri kadrovski sestavi vlade "še vse v zraku".

Tonin opozarja na prikrito sanacijo bank
Dotaknil se je tudi svežnja šestih finančnih zakonov, ki jih je vlada poslala v DZ. Povedal je, da bodo v NSi vedno podprli ukrepe, ki bodo uravnotežili državni proračun in izboljšali gospodarski položaj Slovenije; ob tem pa je opozoril, da se ne smejo pod krinko t. i. interventnih zakonov sprejemati slabih odločitev. Pri tem je izpostavil insolvenčni zakon, ki po njegovih besedah predvideva reševanje velikih podjetij na račun malih.

Izpostavil je tudi pravilnik o davčnih postopkih, ki prepoveduje gotovinsko poslovanje nad 50 evrov. Pravilnik je, kot pravi, neživljenjski. "Na nek način gre za prikrito sanacijo bank. Če omejiš gotovinsko poslovanje na 50 evrov, bi razlika v bančnih provizijah med to številko in 420 evri, kot je bila omejitev gotovinskega poslovanja do zdaj, v enem letu znašala okoli 100 milijonov evrov," je pojasnil.

Zatrdil je, da v stranki podpirajo zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, a če se tega ne bomo držali, po njegovem mnenju nismo dosegli ničesar.

Predčasne volitve so zgrešena logika.

Matej Tonin