Pripadniki Slovenske vojske. Foto: BoBo
Pripadniki Slovenske vojske. Foto: BoBo

Državni zbor je v petek z 51 glasovi za in 33 proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovenski vojski.

V koaliciji so poudarjali, da zakon izpolnjuje vse pogoje, po katerih je referendum nedopusten, v štirih opozicijskih strankah so trdili nasprotno. V Levici so med drugim napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Levica in SD vložila podpise. Tonin: Referendum je nedopusten
Če je tolk, nujno, bi prvo obleke pa škornje kupoval, ne pa neke igrače tankce pa oklepnike pa bohve kaj vse, kar v bistvu niti ne bomo znal uporabljat. Helikopterje za prevoz bolnikov pa vojakov še gre. Prav ofenzivno orožje je pa sam izzivanje, da nas prihodnji sovražnik (kdorkoli že to bo) samo zredira iz obličja.
-doseso 2020-11-27T16:34:14+01:00
Pravilno! Kakšen referendum lepo vas prosim. Vsak evro v vojsko je upravičen. Brez SV ni Slovenije. Kdor je proti investicijam je proti državi!
-EBEL-Acroni 2020-11-27T16:19:44+01:00
Tudi meni se zdi,kljub temu da se mi zdi desnica boljša,da bi referendum moral biti dopusten,saj se mi zdi nedopustno ,da bi lahko vladna večina manipulirala z temi sredstvi ,kakor bi hotela.
-mikitr 2020-11-27T16:52:53+01:00
Žalostno, vlada raje vzame ljudstvu pravico do glasovanja kot da bi popustila pri vojaških nakupih za globalistične NATO interese...
-Popo 2020-11-27T16:42:38+01:00
Orožarski referendum je nedopusten

Mesec: Gre za nevaren precedens
SD in Levica sta v četrtek v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov. Vladi očitajo, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje. Koordinator Levice Luka Mesec je še pred petkovim glasovanjem o nedopustnosti referenduma napovedal, da se bodo v primeru izglasovanja tega sklepa obrnili na ustavno sodišče. Ob robu glasovanja je Levica sklicala tudi novinarsko konferenco pod geslom "ne bodo nas utišali", na kateri so pred poslopjem DZ-ja brali imena podpisnikov referendumske pobude. Mesec je v izjavi po seji DZ-ja menil, da gre za nevaren precedens. Da bi prepovedali ta referendum, je koalicija po njegovih besedah uporabila določbe sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki so jih uvedli med koronakrizo, da bi veljale pri sprejemanju pritikoronskih svežnjev. Tokrat so prvič uporabili te določbe zunaj teh ukrepov, je poudaril. "Pravico ljudstva do demokratične samoodločbe bomo branili na ustavnem sodišču. Mnenje imamo že pripravljeno," je še pojasnil Mesec.

Vojska in nabavljanje ropotije katera nam trenutno ne koristi ni prioriteta. Trenutna prioriteta je zdravstvo. Ce ti pogori streha pri hisi ne bos kupoval novega avta za katerega si varceval, ampak bos najprej uredil novo streho, ker je prioriteta. Za zivljenja gre kajne?
-vl4do 2020-11-27T16:45:52+01:00
Popolnoma pravilno zdaj v teh hudih casov se se bo metal denar za neke blesave referendume levih ,samo da delajo zgago vladi ..pomagajte raje.
-zjolarazvah 2020-11-27T18:42:24+01:00
Ta vlada se boji volje ljudstva.
-letni 2020-11-27T16:22:14+01:00
To je največja neumnost. Bi še mogoče razumel, če bi šlo za plače vojakov in njihovo opremo (nove škornje?), ampak ne gre. Večji del gre za neke oklepnike (Patria 2 film). Metanje denarja skozi okno. Če hočejo, da smo konkurenčni, naj kupijo/proizvedejo jedrsko orožje, če ne, pa naj nehajo nabijat, da se bomo lahko učinkoviteje branili. Komedija!!!
-MaximusMeridius 2020-11-27T16:25:55+01:00
28 tisoč podpisov za referendum o nabavi orožja

Referendum naj bi bil nedopusten
Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je v svojem nastopu spomnil na pravno mnenje, ki sta ga izdelala Matej Avbelj in Igor Kaučič in v katerem sta omenjena pravnika ocenila, da zakon izpolnjuje vse pogoje, zaradi katerih je referendum o njem nedopusten. Ti pogoji so, da je pravni predpis po svoji obliki zakon, da vsebuje nujne ukrepe za zagotovitev določenih ustavnih vrednot, te pa so obramba države, varnost in odprava posledic naravnih nesreč. Argument nujnosti po besedah Lampreta ne obstaja 'od danes', ampak že celo desetletje, saj Slovenska vojska že dolgo ne dosega potrebne ravni pripravljenosti. Na omenjeno pravno mnenje je v razpravi spomnil tudi poslanec SDS-a Jožef Lenart. V stranki poudarjajo, da Slovenija potrebuje dobro vojsko, "slabo opremljene in slabo usposobljene pa res ne". Andrej Černigoj iz NSi-ja pa je opozoril, da se varnostni položaj v naši širši okolici zaostruje. Velika večina držav po njegovih besedah pospešeno vlaga v obrambo, medtem ko je v Sloveniji politika obrambni sistem v preteklem obdobju "spravila na kolena". Kot je poudaril, je zato ravno v teh časih treba poskrbeti za varnost.

V Švici imajo lahko referendum o tem, ali kravam pripadajo rogovi ali ne … ~ … pri nas se odločanja o pomembnih temah ne sme prepustiti ljudstvu, ker bi se lahko odločilo – [b]narobe !![/b] O, šment ti, pa tako ljudstvo, ki se odloča narobe. Rešitev? Krave naj z miganjem repov odločijo o tem, ali imamo ljudje pravico do referenduma ali ne … krave so poštene, ne goljufajo …
-Krimsky 2020-11-27T16:40:56+01:00
Nevem če se vi zavedate, da je od tega financiranja odvisnih 6400 ljudi+ vse njihove družine zraven. Zaradi namernega nevlaganja v vojsko, vsako leto zapusti približno 150 pripadnikov (novi seveda ne pridejo). Pokažite mi eno firmo podjetje orgnizacijo...itd, ki bi lahko še delovala če bi vsako leto izgubila približno 3% zaposlenih. Tudi če ne kupimo nobenega tanka in ne pošljemo nobenega vojaka v tujino....bodo še vedno odhajali, ker je stanje takšno, kakršnega so zgradili v desetletjih levega vladanja. Zato je tukaj pravo vprašanje....ali vojsko želimo ali ne....ob takem referendumskem vprašanju pa nevem če bi še dobili 28.000 glasov.
-cheboy 2020-11-27T16:39:42+01:00
zdravstvu je že namenjeno 37 % državnega proračuna, v vojsko pa bo mogoče letos prvič po 20-ih letih 1-2 %. Vsi, tudi infrastruktura je že dobila več kot vojska. Vojska pa je Slovenska in slovenci smo se odločili, da jo bomo vzdrževali ter to zapisali v ustavo. To pa Slovenija ne bo dovolila, da jo ruši nek Luka Mesec, Kordiš, Tomićeva, Sukićeva. Poleg tega so se podpisi zbirali pod pretvezo, da gre za borbene tanke in borbeno orožje - v resnici gre pa samo za opremo, posodobitev kasarn, pa menda še en reševalni helikopter...tako, da je prav noro kaj se tukaj vse piše. Resnica pa je čisto drugačna.
-sociala 2020-11-27T18:05:40+01:00
Vojski je treba kupiti oklepnike, da bodo zaustavili koronavirus. Bravo vlada, bravo koalicija, ravno v pravem trenutku ste se odločili vojski nameniti 780 milijonov evrov. Starostniki nam vsakodnevno umirajo v velikem številu, ljudje obupani, ker ostajajo brez sredstev za življenje itd. Takšnih odločitev je zmožen samo naš veliki vodja. Še enkrat bravo!
-nonparel 2020-11-27T19:00:10+01:00