Ksenja Tratnik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ksenja Tratnik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Mnenje o edini kandidatki za odgovorno urednico informativnega programa na prvem televizijskem programu Poloni Fijavž so člani uredništva podali 10. januarja in ji dali pozitivno mnenje. Člani uredništva MMC-ja pa so kandidatko za odgovorno urednico Ksenjo Tratnik, ki je bila prav tako edina kandidatka na razpisu, podprli v četrtek.

"Novo funkcijo, ki pomeni pomemben korak za razvoj in umestitev MMC-ja v medijski krajini, sprejemam z veliko spoštovanja. Prepričana sem, da bomo s sodelavci odprli novo, uspešno poglavje našega uredništva. Naš glavni cilj je nadgraditi naša prizadevanja, da javnosti ponujamo kakovostne, kredibilne in zanimive vsebine," je navedla Ksenja Tratnik.

Sorodna novica Ksenja Tratnik je dobila pozitivno mnenje uredništva za odgovorno urednico MMC-ja

Na RTV Slovenija so zapisali, da ima odgovornega urednika s polnimi pooblastili tudi Regionalni televizijski program Maribor, saj je bil na to mesto s 17. januarjem imenovan Tomaž Karat.

Na Radiu Slovenija pa v sredo nobeden od kandidatov za odgovornega urednika prvega programa, to sta zdajšnji v. d. odgovornega urednika Danijel Poslek in novinarka na radiu Simeona Rogelj, ni prejel pozitivnega mnenja uredništva.

Po navedbah RTV Slovenija je direktor radia Mirko Štular tako upravi v imenovanje predlagal Posleka, ki ga je v sredo podprlo natanko 50 odstotkov članic in članov uredništva.

Kandidate za odgovorne urednike po pojasnilu službe za stike z javnostmi upravi RTV Slovenija predlagajo programski direktorji, torej direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič. Uprava lahko kandidate potrdi, če so prejeli pozitivno mnenje uredništva. Če pa kandidat ni prejel pozitivnega mnenja, o imenovanju odloča svet RTV Slovenija.

Zakon o RTV Slovenija določa, da mora uprava, če kandidat ne pridobi pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta zavoda.