Nekdanji direktor Ukoma Uroš Urbanija in nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Andrej Whatmough. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Nekdanji direktor Ukoma Uroš Urbanija in nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Andrej Whatmough. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Upravno sodišče je pritrdilo informacijskemu pooblaščencu, da mora RTV Slovenija prosilcu kot informacijo javnega značaja, posredovati pogodbo med RTV Slovenija in Ukomom glede storitev pokrivanja dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja v letu 2021.

Informacijski pooblaščenec je namreč v odločbi 5. januarja 2022 ugotovil, da zahtevana pogodba ne sodi v tržno dejavnost, kar je tedaj zmotno zatrjevala RTV Slovenija.

"Predsedovanje Svetu EU-ja predstavlja naloge državnega oziroma javnega pomena na najvišjem političnem nivoju (Vlada RS), ki jih je RTV Slovenija, kot javni medijski servis posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, dolžna spremljati in zagotavljati tehnično podporo v okviru izvajanja javne službe. Tudi zato storitev po zahtevani pogodbi ni mogoče obravnavati kot tržne dejavnosti. RTV Slovenija je pravna oseba javnega prava in kot taka zavezana k transparentnosti v svojem celotnem delovanju," so v sporočilu za javnost zapisali pri informacijskem pooblaščencu.

Sodišče je, kot navaja informacijski pooblaščenec, poudarilo, da je pravilna njihova opredelitev, da gre za pogodbo med dvema javnopravnima subjektoma, zato mora biti že iz tega razloga takšna pogodba javna. "K javnosti pa je RTV Slovenija zavezana tudi na podlagi področne zakonodaje (Zakona o Radioteleviziji Slovenija), ki določa, da je njeno poslovanje javno," so dodali in izrazili pričakovanje, da bo RTV Slovenija z novim vodstvom prosilcu pogodbo posredovala, "v prihodnje pa bolj skrbela za transparentnost svojega delovanja, saj deluje v javnem interesu".