O ustanovitvi občine Ankaran bo na izredni seji odločal tudi državni zbor. Foto: MMC RTV SLO
O ustanovitvi občine Ankaran bo na izredni seji odločal tudi državni zbor. Foto: MMC RTV SLO

5.000 prebivalcev ni najprimernejši kriterij za ustanovitev občin. Po tej logiki bi moral Koper imeti devet občin.

Roberto Battelli, poslanec italijanske manjšine
"DZ tudi danes ni ponudil najboljše predstave javnosti," je bil kritičen Juri. Foto: MMC RTV SLO

V SNS-u nam ni všeč, da se rešuje vprašanje nesimpatij do koprskega župana tako, da se ustanavlja občina Ankaran.

Bogdan Barovič (SNS)
Bogdan Barovič
"Vedno je bilo tako, če je bila politična volja, so se občine ustanavljale ne glede na pogoje," opozarja Barovič. Foto: MMC RTV SLO
Ankaran je znova vroča tema

Glasovanje o predlogu zakona je bilo na matičnem odboru izenačeno: osem poslancev je predlog podprlo, osem jih je glasovalo proti, en poslanec pa je bil vzdržan. Ker s tem predlog zakona ni bil potrjen, tudi državni zbor o njem ne bo glasoval, so pa poslanske skupine predstavile svoja stališča.

Kaj sledi zdaj? V Kopru še vedno niso bile izvedene lokalne volitve, saj je ustavno sodišče naložilo, da morajo počakati do dokončne odločitve o ustanovitvi nove občine. "Sem pred težko odločitvijo - tehtati moram sodbo ustavnega sodišča in pravico Koprčanov do rednih volitev. Posvetoval se bom s pravnimi strokovnjaki," je za TV Slovenija dejal predsednik parlamenta Pavel Gantar, ki mora sprejeti nadaljnje ukrepe. Ker je to že tretji postopek za ustanovitev nove občine Ankaran, Gantar dvomi, da bi jim v tem mandatu občino tudi uspelo ustanoviti. "Vsak poslanec bo račune polagal čez slabi dve leti svojim volivcem," je še dejal.

Anderlič: Argumenti o ogrožanju interesov Luke iz trte izviti
Tone Anderlič
(LDS) je povedal, da v stranki obžalujejo, ker novela zakona, po kateri bi bila ustanovljena občina Ankaran, ni dobila podpore matičnega odbora. Ob tem še dodaja, da so argumenti, da bi ustanovitev občine Ankaran ogrozila vitalne interese Luke Koper, izviti iz trte.

Zaradi različnih interesov je v DZ-ju težava pri odločanju, kar se je potrdilo že drugič, je v imenu nepovezanih poslancev dejal Vili Rezman. "V poslanski skupini nepovezanih poslancev smo bili vedno prepričani, da je drobitev občin neprimerna. Mi stališč nismo spreminjali, jih je pa vlada. Nepovezani poslanci bi bili proti, če bi se odločalo o ustanovitvi občine Ankaran," je sklenil Rezman.

Breda Pečan (SD) je znova poudarila, da zagovarja argumente, ki podpirajo ustanovitev nove občine, hkrati pa zanikala, da se zlorablja pripadnike italijanske narodne skupnosti v politične namene.

Barovič: Ni nam všeč, da se tako rešuje nesimpatije do koprskega župana
Roberto Battelli
, predstavnik italijanske narodne skupnosti, je prepričan, da je za nastalo stanje odgovornih 39 poslancev, ki so ljudi poslali na referendum o ustanovitvi občine Ankaran, čeprav za to ni bilo zakonske podlage.

Proti ustanovitvi občine Ankaran so v SNS-u in DeSUS-u. "V SNS-u smo vrsto let opozarjali, da poslanci kršimo veljavno zakonodajo o ustanavljanju občin. Vedno je bilo tako, če je bila politična volja, so se občine ustanavljale ne glede na pogoje. V SNS-u nam ni všeč, da se rešuje vprašanje nesimpatij do koprskega župana tako, da se ustanavlja občina Ankaran," je SNS-ovo stališče predstavil Bogdan Barovič.

Lah: DZ drugim območjem z izpolnjenimi pogoji naredil krivico
Matjaž Zanoškar
pa je v DeSUS-ovem imenu povedal, da ni pravih argumentov za ustanovitev občine. "DeSUS ima v programu trdno zapisano, da je proti delitvi občin, in nimamo drugih političnih razlogov za glasovanje proti. Zasledovali bomo cilje združevanja občin," stališče stranke pojasni Zanoškar.

Zvonko Lah (SDS) je zatrdil, da bi moral DZ posvetovalni referendum omogočiti vsem občinam, za katere je vlada ugotovila, da izpolnjujejo pogoje, ne le Ankaranu in Mirni. S tem naj bi DZ tem območjem naredil krivico. Izpostavil je še, da lahko zakon o lokalni samoupravi, po katerem je zadosten pogoj za ustanovitev občine 5.000 prebivalcev, privede do "čudnih posledic" in da je ta zakon bistveno slabši od prejšnjega zakona, ki je urejal to področje.

"DZ tudi danes ni ponudil najboljše predstave javnosti. Ni ponudil predstave, v kateri bi rekli: 'Točno vemo, kaj je pravna država, točno vemo kaj je ustavnost'. Ponovno smo soočeni s patpozicijo, ki postavlja resno vprašanje odnosa DZ-ja do odločbe ustavnega sodišča. Želim izpostaviti paradoks take situacije, že drugič smo pred njo in nas to, kot se zdi, sploh nič ne moti. Strinjam se, da ni nujno slepo slediti odločbam ustavnega sodišča, treba pa jih je odgovorno preučiti," je stališče stranke Zares pojasnil Franco Juri.

"V ustavi pravica do lokalne samouprave"
"V SLS-u smo ponovno vložili zakon z željo, da se izpolni odločba ustavnega sodišča in da se reši ugled DZ-ja. Nad ravnanjem poslancev na odboru smo ogorčeni. Nadaljevalo se bo protiustavno stanje," zatrjuje Franc Bogovič in nadaljuje: Mnenja smo, da je to eden največjih zločinov nad pravno državo. Gre za primer, kjer več kot očitno lokalna politika obvladuje državno politiko."

O Ankaranu odločali na že matičnem odboru
Komisija za narodni skupnosti je o tematiki že razpravljala, vendar zaradi napake pri glasovanju ni sprejela sklepa, s katerim bi odboru za lokalno samoupravo predlagala, da naj ne podpre ustanovitve občine Ankaran.

Predlog novele zakona je bil na odboru za lokalno samoupravo zavrnjen, saj naj Ankaran ne bi izpolnjeval zakonskih pogojev za ustanovitev občine, saj sprejeta novela zakona o lokalni samoupravi določa, da mora imeti novoustanovljena občina vsaj 5.000 prebivalcev, medtem ko jih ima Ankaran le 3.100, kar so zagovarjali tudi pravni strokovnjaki Ivan Kristan, Janez Šmidovnik in Stane Vlaj.

Koprski odbor Socialnih demokratov je v izjavi za javnost zapisal, da razumejo odločitev državnega zbora kot konec žolčne polemike o vprašanju (ne)delitve občine Koper. "Kot smo že večkrat poudarili, menimo, da je enotnost občine in koprskega zaliva bistveno boljša iztočnica za skupni razvoj. V prihodnje bo treba delati čim bolj složno in ob razumevanju potreb ter pogledov vseh medsebojno zelo raznolikih 23 krajevnih skupnosti naše občine. V SD-ju Koper upamo, da bo Koprčankam in Koprčanom zdaj vendarle omogočena pravica iti na volitve, navsezadnje tudi zato, ker želimo z županskih kandidatom Janezom Starmanom ponuditi kredibilno alternativo, s katero bo v naši občini zapihal nov, svež veter, ki bo še naprej spodbujal razvoj, vendar v duhu solidarnosti, složnosti in spoštovanja medsebojnih razlik," so zapisali.

"Vlada je sodelovala s svojim mnenjem, potem ko so ljudje v Ankaranu odločili, da podpirajo ustanovitev občine, smo podali tudi ustrezen predlog. Vlada ustanovitvi ne nasprotuje," je povedala ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan.

5.000 prebivalcev ni najprimernejši kriterij za ustanovitev občin. Po tej logiki bi moral Koper imeti devet občin.

Roberto Battelli, poslanec italijanske manjšine

V SNS-u nam ni všeč, da se rešuje vprašanje nesimpatij do koprskega župana tako, da se ustanavlja občina Ankaran.

Bogdan Barovič (SNS)
Ankaran je znova vroča tema