37-letni Pavel Ninin (levo) in 32-letni Matijaž Trampuž, ki je še vedno na begu. Foto: Policija
37-letni Pavel Ninin (levo) in 32-letni Matijaž Trampuž, ki je še vedno na begu. Foto: Policija

Pogovori o izročitvi 37-letnega Pavla Ninina med francoskimi in slovenskimi organi še potekajo. Ninin je z 32-letnim Matijažem Trampužom v noči na nedeljo, 28. aprila, najprej odstranil del opečnatega zidu, odlomil notranjo leseno okensko polico in izpulil prvo okensko rešetko, nato pa je dvojica ukrivila še palici druge rešetke. Pri kopanju zidu sta uporabljala železno prečko, ki sta jo odlomila od stola, dva jedilna noža in leseno palico od mize. Pobegnila sta prek strehe zavoda, od koder sta se po betonskem električnem drogu spustila na tla.

Podrobnosti o pobegu je takrat predstavil generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole, ki je naštel vrsto pomanjkljivosti: rešetke bi morale biti vgrajene v betonski zid, nadzorne kamere pa višjega cenovnega razreda, saj so dogodek sicer zaznale, a niso oddajale zvočnega opozorila. Poleg tega je šlo tudi za človeško napako, saj je paznik, utrujen zaradi prevelikega števila nadur, menil, da je bil le lažni alarm.

Mlajši pripornik je bil v Novo Gorico pripeljan na prestajanje enomesečnega pripora zaradi tatvin, starejši Ninin pa je bil obsojen na dve leti in dva meseca zapora zaradi preprodaje prepovedanih substanc.