Center za tujce v Postojni. Foto: BoBo
Center za tujce v Postojni. Foto: BoBo

Da v postojnskem centru za tujce poteka gladovna stavka, je na Facebooku zapisala Ambasada Rog. Za organizirano gladovno stavko so se odločili zaradi "ignorance policije", ko so "vidno razjarjeni prosilci za azil opozarjali na obnemoglo osebo, ki leži na tleh in potrebuje zdravstveno pomoč". Policija pa se je na protestniško akcijo odzvala tako, da je v prostore vstopila s psi in "ustrahovala prosilce, da gredo nazaj v zabojnike".

Sorodna novica Zakaj za migrante v Sloveniji ne velja 14-dnevna karantena? Italija krepi nadzor.

Dogodek pa je le kaplja čez rob, zatrjujejo na Ambasadi Rog, težave se kopičijo že lep čas. Junija je namreč notranje ministrstvo začelo pošiljati prosilce za azil v omenjene postojnske kapacitete, kar je kmalu privedlo do prenatrpanosti. "Vzpostavljen je bil kontejnerski oddelek v velikem, z rešetkami zaprtem skladišču, kjer so prosilci za azil brez osnovne oskrbe, mnogi še vedno poškodovani in brez čistih oblek čakajo na odločitev ministrstva za notranje zadeve. Hrano prejemajo skozi rešetke, z ničimer ni poskrbljeno za zdravstveno varnost," sporoča Ambasada Rog.

Zaprti ne prejmejo odločb o odvzemu prostosti, na katere bi se lahko pritožili, dostopa do odvetniške pomoči nimajo, našteva Ambasada Rog. Tako naj bi bili tedne in mesece brez stika z zunanjim svetom. "Takšnega režima zapiranja prosilcev za azil ne izvajajo nikjer drugje po Evropi, saj očitno krši osnovne človekove pravice." Gladovno stavkajoči po navedbah Ambasade Rog zahtevajo pravične in transparentne postopke, saj so, kot navajajo, zaprti v nečloveških razmerah brez razlogov in brez odločb. Stavko bodo nadaljevali, dokler ne bodo izpuščeni na prostost.

Policija: Vsi tujci danes sprejeli vse obroke

Za pojasnilo smo se obrnili tudi na policijo, kjer so zapisali, da "v centru za tujce ne poteka gladovna stavka". Predstavnica za odnose z javnostmi je pojasnila, da nastanjeni tujci svoje nestrinjanje s postopki ali nastanitvijo oz. omejitvijo gibanja občasno izražajo na različne načine. "Eden od načinov je tudi ta, da občasno odklanjajo hrano. Tako včeraj zvečer, na enem od oddelkov, niso hoteli prevzeti večerje, saj se niso strinjali z omejitvijo gibanja," je zapisala in dodala, da so vsi tujci danes sprejeli vse obroke.

Na vprašanje, kako policija komentira izjavo Ambasade Rog, da so prosilci za azil opozarjali na obnemoglo osebo, ki leži na tleh in potrebuje zdravstveno pomoč, policisti pa so odreagirali tako, da so v prostore vstopili s psi in ustrahovali prosilce, naj gredo nazaj v zabojnike, je predstavnica za odnose z javnostmi zapisala, da predvidevajo, da gre za dogodek iz 20. julija. "Tujcu, ki je obnemogel, je bila nudena pomoč najprej od zdravstvene delavke centra za tujce, v nadaljevanju pa ga je v prostorih centra pregledal tudi urgentni zdravnik, ki posebnosti ni ugotovil," je pojasnila in dodala, da je navedeni dogodek ustrezno evidentiran v evidencah zdravstvene službe. Na policiji so ob tem poudarili, da v konkretnem dogodku službeni pes policije ni bil uporabljen.

"Prav tako ne drži, da bi bili tujci v centru za tujce nameščeni brez odločb. Vsi nastanjeni tujci imajo izdane odločbe o nastanitvi na podlagi Zakona o tujcih ali pa s sklepom odrejeno omejitev gibanja na podlagi Zakona o mednarodni zaščiti. V obeh primerih jim je zagotovljeno pravno varstvo," so še zapisali na policiji.