Volilni kongres SD-ja – Matjaž Han in Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Volilni kongres SD-ja – Matjaž Han in Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Izvolili so sedem članov predsedstva in člana nadzornega odbora, so v stranki zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Medtem ko so pretekli teden za člana predsedstva v prvem krogu glasovanja že izvolili Dejana Židana, so delegati v drugem krogu danes kot moške člane predsedstva potrdili še Primoža Brvarja, Petra Dermola, Tomija Godca, Vida Jereba, Marka Koprivca, Žana Logarja in Jerneja Štromajerja. Za člana nadzornega odbora pa so v tretjem krogu izbrali Anžeta Sovinca.

Sorodna novica Matjaž Han je novi predsednik SD-ja: Prepričali bomo čim več ljudi, da nam zaupajo

S tem so v stranki imenovali celotno novo vodstvo. Na kongresu so mandat za vodenje stranke zaupali gospodarskemu ministru Matjažu Hanu, ki je protikandidata v drugem krogu, evropskega poslanca Milana Brgleza premagal za deset glasov.

Za podpredsednici stranke so na kongresu izvolili Meiro Hot in Andrejo Katič, podpredsednika pa sta postala Matjaž Nemec in Luka Goršek. Članice predsedstva so Nuška Gajšek, Neva Grašič, Ljubica Jelušič, Petra Culetto, Tanja Fajon, Mija Javornik, Mojca Kleva Kekuš in Sonja Lokar.

Za predsednika nadzornega odbora so pretekli teden imenovali Bogdana Čepiča, člani pa so poleg Sovinca še Majda Ivnik, Sonja Kramar, Boris Makoter, Luka Rotar in Nejc Škoberne.

Stranka je volilni kongres sklicala po zapletih, ki jih je na dan naplavila afera okrog nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ta je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Očitki o korupciji in vpletenosti v sporni posel pa so se zgrnili tudi nad stranko, ki je močno izgubila tudi v javnomnenjski podpori. Tanja Fajon je napovedala najprej volilni kongres, nato pa tudi, da se na njem ne bo potegovala za nov mandat.