Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V letu 2023 je bilo v Sloveniji iz obtoka umaknjenih 1108 ponarejenih evrskih bankovcev in 7690 ponarejenih evrskih kovancev. V primerjavi z letom poprej se je število ponarejenih bankovcev povišalo za 16 odstotkov, število ponarejenih kovancev pa za 22 odstotkov.

Pri kovancih še naprej ostaja najpogosteje ponarejen kovanec za dva evra (95 odstotkov vseh ponarejenih kovancev). Pri bankovcih pa se povečuje število umaknjenih evrskih bankovcev višjih vrednosti.

Posledično se povečuje tudi skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine, ki znaša 99.565,00 evra (leta 2022 60.040,00 evra).

Število ponarejenih evrskih bankovcev, umaknjenih iz obtoka. Foto: Banka Slovenije
Število ponarejenih evrskih bankovcev, umaknjenih iz obtoka. Foto: Banka Slovenije

Banka Slovenije skupaj z Evropsko centralno banko in preostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarja, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev preverijo z metodo otip, pogled, nagib, ki je podrobno opisana na njihovi spletni strani.

Če potrdite sum, da gre za ponaredek, obvestite policijo, so zapisali. Uporaba ponaredkov za plačilo je namreč kaznivo dejanje.

Kot še poudarjajo v banki, na celotnem evrskem območju velja, da število ponaredkov v primerjavi s številom pristnih bankovcev v obtoku ostaja majhno. V letu 2023 je bilo na milijon pristnih bankovcev v obtoku odkritih 16 ponaredkov, kar je po njihovih navedbah eden najmanjših deležev od uvedbe evrskih bankovcev.

Foto: Banka Slovenije
Foto: Banka Slovenije