V stranki Solidarnost so prepričani, da so nekdanji premier in ministra tudi kazensko odgovorni za Teš 6. Foto: BoBo
V stranki Solidarnost so prepričani, da so nekdanji premier in ministra tudi kazensko odgovorni za Teš 6. Foto: BoBo
Solidarnost
Gorazd Marinček in Uroš Lubej menita, da bi predsednik republike zaradi svoje odgovornosti pri projektu Teš 6 moral odstopiti. Foto: BoBo
Stranka Solidarnost zahteva Pahorjev odstop
Solidarnost zaradi TEŠ 6 ovadila Pahorja, Lahovnika, Križaniča

Ovadba, ki jo je vložila Solidarnost, izhaja iz ugotovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki je odgovornost za projekt Teš 6, katerega vrednost je od dobrih 500 milijonov na koncu narasla na milijardo in 170 milijonov evrov, pripisala nekdanji vladi Boruta Pahorja ter tedanjima ministroma za finance Francu Križaniču in za gospodarstvo Mateju Lahovniku. V Solidarnosti so prepričani, da so vsi trije opustili dolžno ravnanje, s čimer so omogočili protipravno pridobitev koristi.

V Solidarnosti zato tudi pričakujejo, da bo predsednik republike Borut Pahor odstopil s položaja, je še poudaril Lubej in dodal, da bodo v Solidarnosti, če tega ne stori, začeli zbirati podpise za njegov odstop. Podpise bodo najprej zbirali prek spleta, potem pa mogoče tudi na terenu, je poudaril Lubej, cilj peticije pa je ustvariti pritisk na nekdanjega premierja, ki je Teš 6 dopustil in nemoteno opravlja najvišjo funkcijo v Sloveniji. Lubej je ob tem poudaril, da je to tudi edina možnost pritiska, saj Slovenija ne pozna možnosti "ljudske nezaupnice".

"Odločitve sprejemali posamično"
Kot je znano, je projekt Teš 6 vzbudil veliko pozornosti prav zaradi več kot podvojene prvotno načrtovane vrednosti projekta. "Ta sprememba se ne bi smela zgoditi brez potrditve skupščine Holdinga Slovenske elektrarne, ki jo je predstavljala vlada," je poudaril Gorazd Marinček in dodal, da so Pahor, Križanič in Lahovnik s tem, ko povišanja vrednosti investicije niso potrdili s pravilnim postopkom, prekoračili svoja pooblastila in opustili dolžno ravnanje. Marinček ob tem še poudarja, da so vsi trije leta 2009 poskrbeli tudi za dodatne finančne vire s povečanjem kvot za državna poroštva v noveli zakona o izvajanju proračuna.

"Zadevo so izvajali na podlagi posamičnih individualnih odločitev in ne prek organov," je poudaril Marinček in dodal, da glede teh odločitev skupščina HSE-ja sploh ni zasedala. Dodatno Marinček meni, da bi vpleteni "morali naročiti revizijo razvojnega načrta, lahko pa bi tudi znižali ceno, ko je konjunktura padla". Marinček je ob tem dodal, da je prav Lahovnik potrdil novo zadolžitev, ki jo je utemeljil, da bo s tem izpolnjen pogoj za veljavo pogodbe, sklenjene s podjetjem Allstrom. "Ne bo torej držalo, da Pahorjeva vlada ni sprejela nobene finančne odločitve glede tega projekta."

Zapravili za tri hidroelektrarne sredstev
Marinček je ob tem dejal, da je za to investicijo izčrpan ves investicijski potencial Holdinga Slovenske elektrarne, višina protipravno pridobljene koristi pa po oceni Marinčka presega vrednost treh elektrarn na srednji Savi. Dejstvo, da je holding leta 2017 vložil tožbo proti pravni naslednici francoske družbe Alstrom Power za najmanj 350 milijonov preplačane investicije, pa po oceni Marinčka potrjuje sume o preplačanosti investicije. Sicer je Marinček poudaril tudi, da vrednost tega projekta ne bi smela preseči 800 milijonov evrov.

Na vprašanje, kako komentira Lahovnikove navedbe, da gre za predvolilno potezo, pa Marinček odgovarja, da ovadbe temeljijo na poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki je poročilo izdala šele prejšnji teden. Lubej ob tem dodaja, da vsi trije niso bili v zgodbi le kot politični akterji, saj je bil Pahor kot predsednik vlade tudi predsednik skupščine Holdinga Slovenske elektrarne. "Skratka gre za osebe, ki so imele tudi konkretne funkcije v državnih podjetjih," poudarja Lubej in dodaja, da je bilo to gotovo najmanj opustitev dolžnega ravnanja, ni pa želel špekulirati o morebitnih krivdnih naklepih vpletenih ter dodal, da je to naloga preiskovalnih organov.

Pahor: Ni razlogov, da bi odstopil
Predsednik države Borut Pahor se je odzval na poziv Solidarnosti, je poročal STA. Dejal je, da "niso podani utemeljeni razlogi za ovadbo". V pričanju pred preiskovalno komisijo in v številnih pojasnilih javnosti v zadnjih letih je pojasnil, da ni opustil nobenega dolžnega ravnanja, kaj šele, da bi namerno ravnal v škodo države. Svoje delo je v težkih časih opravljal vestno, so sporočili iz Pahorjevega urada.

V Pahorjevem uradu so prepričani, da je Pahor politično odgovornost že prevzel, ko je bila njegovi vladi izglasovana nezaupnica in na naslednjih volitvah mu ni uspelo ponoviti mandata za predsednika vlade. "Po tem so mu volivke in volivci izkazali zaupanje in ga dvakrat, leta 2012 in leta 2017, izvolili za predsednika republike. Zato ni razlogov, da bi odstopil," so dodali.

Križanič pričakuje ovržbo ovadbe
Za STA se je odzval tudi Franci Križanič. Dejal je, da se mu zdi glede na zbrane podatke vlaganje ovadbe "sila nenavadno". "Pričakujem, da bo tožilec ovadbo zavrgel, ker je brezpredmetna," je povedal in dodal, da gre po njegovi oceni za samoreklamo Solidarnosti.

Kot je dodal, se obtožbe v zvezi z njim nanašajo na skupščino HSE "zelo na začetku", kjer je bil Teš 6 vključen posredno. Ker ni bil pozoren, se takrat kljub dejstvu, da je bil sam vključen v pripravo študij o Tešu 6, ni izločil iz odločanja. Je pa takrat "vse še delovalo v redu, cena je bila videti obvladana, investicija pa donosna", je še zagotovil.

Lahovnik: Predvolilna poteza zunajparlamentarne stranke
Matej Lahovnik je medtem potezo stranke Solidarnost označil kot predvolilno potezo zunajparlamentarne stranke, ki je pred kratkim dobila negativno mnenje Računskega sodišča glede financiranja. "Smo v predvolilnem času, stranka želi pridobiti pozornost," je dejal in poudaril, da sam že osem let ni več dejaven v politiki.

Stranka Solidarnost zahteva Pahorjev odstop
Solidarnost zaradi TEŠ 6 ovadila Pahorja, Lahovnika, Križaniča