Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović
Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) Andrej Grah Whatmough je predsednika republike Boruta Pahorja in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozval k obsodbi vsakršnega spodbujanja sovražnega govora, tudi v primerih medijskih zapisov o dogajanju na RTV Slovenija.

Sorodna novica Odprto pismo predsedniku Republike Slovenije in varuhu človekovih pravic

Svetina je v odzivu opozoril, da institut varuha skladno s pooblastili "opozarja na nepravilnosti in kršenje pravic, če jih ljudem povzročajo državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil". Pri tem so posebne pozornosti deležne skupine, ki nimajo možnosti, da bi se zoper sovražnosti branile same. To so skupine ljudi, ki so zapostavljene, marginalizirane ali kako drugače ranljive, je naštel Svetina. "Takrat pristojne organe pozovem, naj nemudoma ukrepajo," je poudaril.

Obenem pa Svetina svoje javne nastope, neposredne stike z odločevalci in preostalo komunikacijo pogosto izkoristi za opozorila, ki se nanašajo na problematičen razmah nesprejemljivih praks komuniciranja in delovanja, kot so grožnje, sramotenje, zmerjanje, obračunavanje, linč in podobno.

A za dvig ravni dostojnega komuniciranja javni pozivi in opozorila niso dovolj, meni. "Vsak od nas se mora zavedati, kakšno moč imajo naše besede," je zapisal v odgovoru Grahu Whatmoughu. "Na nas je torej, da naredimo vse, da delujemo z zgledom in da je vsaka naša javno izražena misel kultivirana, ne glede na njeno ostrino in neposrednost," je dodal.

Svoj zapis je sklenil z besedami, da imajo skladno s svojim slovenskim pravnim redom vsi, ki se v tovrstnih primerih čutijo premočno prizadete v svoji duševni integriteti, določene možnosti tako v okviru civilnega kot kazenskega pravnega varstva.