Sklep programskega sveta o imenovanju Andreja Graha Whatmougha za novega generalnega direktorja je na sodišču izpodbijal nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ker naj bi aktualnemu direktorju manjkalo vodstvenih izkušenj. Foto: Televizija Slovenija
Sklep programskega sveta o imenovanju Andreja Graha Whatmougha za novega generalnega direktorja je na sodišču izpodbijal nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ker naj bi aktualnemu direktorju manjkalo vodstvenih izkušenj. Foto: Televizija Slovenija

Pozornost strokovnega sveta Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS) je pritegnila sodba Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani v primeru RTV Slovenija, v kateri se je sodišče izreklo o vodstvenih izkušnjah generalnega direktorja. V obrazložitvi sodbe je sodišče zapisalo, da je zdajšnji generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough vodstvene izkušnje izkazoval s tem, da je bil direktor svojih podjetij Grah in partnerji ter Londinium, da je bil en mandat član nadzornega sveta družbe tveganega kapitala Meta Ingenium ter da je bil dva mandata član nadzornega sveta RTV Slovenija. Sodišče je tako razsodilo, da je dovolj, "da ima izkušnje za vodenje, ne pa nujno vodstvene oz. izkušnje pri vodenju".

Takšna presoja je z vidika stroke zelo problematična in je strokovno nevaren precedens, pa menijo v ZNS-ju. V vodstvene izkušnje se po njihovem mnenju "nikakor ne všteva vodenje sestanka ali vodenje samega sebe, kadar podjetje nima drugih zaposlenih". Poudarili so tudi, da nadzorniške izkušnje ne predstavljajo ali nadomeščajo vodstvenih izkušenj, lahko pa se obravnavajo kot dodana vrednost kandidata.

Strokovni svet ZNS-ja meni, da gre pri izpolnjevanju pogoja zahtevanih vodstvenih izkušenj pri imenovanju članov uprav in gospodarskih družb za eno od najpomembnejših meril za zasedanje najvišjih funkcij, so zapisali v sporočilu za javnost. Zahtevan pogoj predstavlja ustrezno varovalo in zagotovilo za delničarje, družbenike in deležnike teh družb, da bo družbo vodil najprimernejši in kompetenten kandidat, so dodali.

ZNS: Strokovno vodeni postopki in merila so tudi v interesu izbranih kandidatov

Sorodna novica Sodišče zavrnilo tožbo Kadunca, s katero je izpodbijal imenovanje Graha Whatmougha za direktorja RTV

Strokovni svet ZNS-ja člane nadzornih svetov in kadrovskih komisij tako opozarja na pomen vsebinske presoje pogoja zadostnih vodstvenih izkušenj kandidatov. Opozarjajo tudi na pomen preverjanja uspešnosti kandidata na preteklih funkcijah, "saj se zasedanje teh funkcij avtomatično ne prevaja v primernost za zasedanje nove vodstvene funkcije", so zapisali.

Združenje nadzornikov Slovenije je v napotkih za nadzorne svete pri kadrovanju uprav zapisalo, da je treba politizacijo in zasledovanje osebnih interesov pri kadrovanju uprav preseči s postavljanjem strokovnih meril izbora in strokovno vodenimi postopki selekcije kandidatov, ki bodo članom nadzornih svetov omogočali utemeljitev njihovega izbora in izvajanje dolžne skrbnosti glede kadrovanja uprav. "Strokovno vodeni postopki in merila kadrovanja so tudi v interesu izbranih kandidatov, saj odvračajo morebitne dvome o njihovi strokovnosti in referencah ter o ustreznosti njihovega izbora," so še zapisali.