Da so delavcem človekove pravice pogosto kršene, opozarja tudi varuhinja. Foto: MMC RTV SLO
Da so delavcem človekove pravice pogosto kršene, opozarja tudi varuhinja. Foto: MMC RTV SLO

Kot je zapisala, je pri preučevanju razmer, v katerih so se znašli delavci pri zasebnih delodajalcih, zlasti v gradbeništvu, ugotovila, da je treba predpise s področja delovnopravne zakonodaje, zaposlovanja in dela tujcev ter zaposlovanja in zavarovanja ob morebitni brezposelnosti nujno spremeniti in dopolniti.

Pri tem je po njenih besedah treba okrepiti delovanje inšpekcijskih služb, povečati nadzor in vzpostaviti ustrezen ter učinkovit sistem kaznovanja neplačnikov v poslovnih verigah. Zdaj veljavni predpisi namreč po njenih besedah ne omogočajo učinkovitega varstva posameznika pred kršitvami delodajalcev, pa tudi enakopravna obravnava slovenskih in tujih delavcev ni zagotovljena. To naj bi vodilo v številne kršitve pravic delavcev, zlasti pravice do pravičnega plačila, pravičnih pogojev dela, človekovega dostojanstva.

Ministra za delo Ivana Svetlika Čebašek Travnikova zato opozarja na nujnost odprave sistemskih neskladij posameznih predpisov s področja delovnopravne zakonodaje.

Poleg tega varuhinja napoveduje, da bo od državnega tožilstva pridobila podatke o obravnavanih obadbah zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev.