Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po kateri bi imeli istospolni pari enake pravice kor partnerstvo moškega in ženske, v parlamentarni postopek pa jo je vložila Združena levica, podpira 51 odstotkov vprašanih, 42 odstotkov pa predlogu nasprotuje. Foto: BoBo
Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po kateri bi imeli istospolni pari enake pravice kor partnerstvo moškega in ženske, v parlamentarni postopek pa jo je vložila Združena levica, podpira 51 odstotkov vprašanih, 42 odstotkov pa predlogu nasprotuje. Foto: BoBo
Javno mnenje
Združena levica je na tretjem mesecu prehitela SD. Foto: BoBo

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po kateri bi imeli istospolni pari enake pravice kor partnerstvo moškega in ženske, v parlamentarni postopek pa jo je vložila Združena levica, podpira 51 odstotkov vprašanih, 42 odstotkov pa predlogu nasprotuje. Poroke istospolnih parov sicer podpira 59 odstotkov sodelujočih v raziskavi, 37 odstotkov pa jih temu nasprotuje. Za večino vprašanih pa ni sprejemljivo, da bi istospolni pari posvajali otroke, saj jih 55 odstotkov temu nasprotuje, medtem ko je za 38 odstotkov to sprejemljivo.

V anketi so se dotaknili tudi vprašanja financiranja osnovnih šol in anketirance vprašali, ali bi se strinjali s spremembo ustave, ki bi zagotovila državno financiranje zgolj javnih šol, kar predlagajo Socialni demokrati. Pritrdilno jih je odgovorilo 47 odstotkov, da mora država zagotoviti enake pogoje financiranja javnim in zasebnim šolam, pa jih meni 43 odstotkov.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje o gradnji drugega tira med Divačo in Koprom. To podpira kar 84 odstotkov sodelujočih, šest odstotkov pa jih načrta ne podpira. Večini, 57 odstotkom, se sicer cena 1,4 milijarde evrov ne zdi sprejemljiva, 11 odstotkov pa jih meni, da je primerna.

Delovo anketo je med 10. in 11. februarjem na vzorcu 400 anketirancev opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Vlado premierja Mira Cerarja kot uspešno ocenjuje 34,8 odstotka anketirancev, kar je najvišja podpora sedanji ministrski ekipi doslej, pa objavlja Dnevnik. Še vedno pa jih precej več, 58,5 odstotka, meni, da je njeno delo neuspešno.

Cerarjev SMC bi, če bi bile volitve v nedeljo, obkrožilo 17,9 odstotka vprašanih, drugouvrščeni SDS pa 16 odstotkov. Upoštevajoč samo opredeljene anketirance, bi Cerarjeva stranka dobila skoraj 29 odstotkov glasov, SDS pa dobre tri odstotne točke manj. Čeprav je tudi SDS februarja imel nekoliko večjo podporo kot prejšnji mesec, se je razlika med obema največjima strankama v primerjavi z januarjem še za odstotno točko povečala.

Sprememba na tretjem mestu: ZL pred SD-jem
Socialne demokrate je prvič po lanskem avgustu spet prehitela Združena levica. Ta je, enako kot prejšnji mesec, dobila 12,8 odstotka opredeljenih glasov, medtem ko je podpora SD-ja z dobrih 15 odstotkov padla za tri odstotne točke.

Na petem mestu lestvice strank je tako kot januarja tudi tokrat pristal NSi, ki mu je podpora med opredeljenimi vprašanimi v primerjavi s preteklim mesecem padla za dve odstotni točki (z deset na osem odstotkov). Če bi bile volitve v nedeljo, bi po raziskavi Vox populi v parlament prišlo šest strank - najmanjša bi bil DeSUS, ki bi jo obkrožilo 6 odstotkov opredeljenih anketirancev.

Anketo Vox populi je na vzorcu 700 oseb med 10. in 12. februarjem za Dnevnik opravila agencija Ninamedia.