Za kazensko ovadbo naj bi že v soboto od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja izvedel Milan Kučan. Takrat naj bi za ovadbo izvedel tudi predsednik republike Danilo Türk. Türk in Kučan naj bi zato začela iskati
Za kazensko ovadbo naj bi že v soboto od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja izvedel Milan Kučan. Takrat naj bi za ovadbo izvedel tudi predsednik republike Danilo Türk. Türk in Kučan naj bi zato začela iskati "nadomestilo" za Jankovića. Foto: BoBo
Je Durs ovadil Jankovića?

Komisija bo zadevo proučila skladno s svojimi pristojnostmi po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, pri čemer bo upoštevala to, da poteka v tem primeru predkazenski postopek pred drugim pristojnim organom, so sporočili iz komisije za preprečevanje korupcije.

Durs naj bi že nekaj časa preiskoval Jankovića
V sredo so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi Davčna uprava Republike Slovenije predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića sumila številnih kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja oškodovanja upnikov, davčne zatajitve, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pranja denarja.

Davčni inšpektorji naj bi že nekaj časa izvajali davčni pregled Zorana Jankovića in povezanih podjetij. Na tožilstvo, policijo in komisijo za preprečevanje korupcije pa naj bi poslali naznanilo v katerem mu očitajo vrsto kaznivih dejanj.

Na Dursu molčijo
Na Dursu navedb o ovadbi ne komentirajo: "Na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek."

Na policiji so v sredo na vprašanje, ali je policija v preteklih dneh od Davčne uprave RS-a prejela kazensko ovadbo zaradi suma storitev petih kaznivih dejanj odgovorili: "Po do zdaj opravljenem preverjanju policija ni prejela kazenske ovadbe, o kateri sprašujete."

Policija prejela prijavo sumov, tožilstvo in Jankovič o tem nič ne vesta
Danes pa so sporočili: "Prejeli smo prijavo sumov različnih gospodarskih kaznivih dejanj, ki jo je sicer Durs posredoval na državno tožilstvo. Prijavo bomo preučili in v primeru potrditve razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj izvedli ustrezne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili."

Na vrhovnem državnem tožilstvu so zatrdili, da niso prejeli kazenske ovadbe zoper Zorana Jankovića.

Tudi na specializiranem državnem tožilstvu so zatrdili, da kazenske ovadbe niso prejeli. So pa pojasnili: "V več mesecev trajajočem predkazenskem postopku, v katerem sodeluje več državnih organov, je specializirano državno tožilstvo v skladu z dogovorom prejelo s strani Dursa naznanilo suma storitve kaznivega dejanja - informacija iz postopkov davčnih nadzorov pri zavezancu in povezanih pravnih ter fizičnih osebah. Glede na to, da je dokument označen z oznako davčna tajnost v skladu z zakonom o davčnem postopku javnosti ne smemo posredovati vsebinskih podatkov. Po zaključenem predkazenskem postopku, bo glede na zbrane dokaze, po oceni le-teh, policija podala morebitno kazensko ovadbo."

Predsednik Pozitivne Slovenije in v prvem krogu nepotrjeni mandatar Janković pa je v sredo pojasnil, da o ovadbi nič ne ve. "Že v času volitev sem pozival in izzval Durs in ostale, naj končno pridejo z nečim. Zdaj govorim isto. Kar naj pridejo, imajo vso pravico, ampak jaz verjamem v pravno državo in ne vem za nobeno ovadbo, zelo zanimivo pa je, da ve tisti, ki je bil drugi na volitvah več o ovadbi zoper mene kot jaz sam," je še dodal.

Je Durs ovadil Jankovića?