Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo zvečer potrdilo informacijo o parafiranju sporazuma, a njegovih podrobnosti ne komentirajo, ker še ni bil potrjen na vladi in na organih sindikata. Tudi datum podpisa še ni določen.

Vlada ima podobno kot z zdravniškim sindikatom Fides tudi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ter visokošolskim sindikatom Slovenije sklenjena osnovna stavkovna sporazuma, na podlagi katerih sta oba zamrznila stavki ob obljubi o rešitvi nekaterih plačnih vprašanj do konca lanskega leta. Vlada si je želela zamika teh datumov, kar bi lahko dosegla s spremembo stavkovnih sporazumov.

Pogovorov o zamiku v SVIZ-u in visokošolskem sindikatu niso zavrnili, a so opozarjali, da ne nameravajo zgolj privoliti v zamik uveljavitve zavez.

Tudi v visokošolskem sindikatu so dejali, da je na pogajanjih o morebitni spremembi sporazuma med visokošolskim sindikatom in vlado prišlo do nekaterih zbližanj, pogajanja pa se nadaljujejo danes.

Ne SVIZ ne visokošolski sindikat sicer še nista pristopila k podpisu dogovora o uskladitvi plač z inflacijo, ki so ga predstavniki vladne strani in več kot dvajset sindikatov javnega sektorja podpisali v sredo.

Pred sejo vlade tudi sestanek koalicijskih partnerjev

Pred sejo vlade se bodo na prvih rednih usklajevanjih letos sestali tudi koalicijski partnerji. Po pričakovanjih bodo med drugim spregovorili o normativnem načrtu dela vlade v letu 2024, ki ga bodo sicer še usklajevali, nato pa ga bo do konca meseca potrdila ministrska ekipa. Na seznamu letošnjih prioritet vlade je zagotovo pričakovati popoplavno obnovo države, nadaljnje korake k zdravstveni reformi, dogovor o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju ter obljubljene spremembe na področju pokojnin, sodstva, stanovanjske in tudi davčne politike. Obenem pa se partnerji dogovarjajo tudi o dopolnitvi protokola o sodelovanju.