Upokojevanje moških in žensk po Zujfu ni bilo enakopravno. Vlada želi to s spremembo zakona popraviti. Foto: BoBo
Upokojevanje moških in žensk po Zujfu ni bilo enakopravno. Vlada želi to s spremembo zakona popraviti. Foto: BoBo

Ustavno sodišče je decembra lani kot neustavno označilo določbo v zakonu za uravnoteženje javnih financ (Zujf), po kateri preneha pogodba o zaposlitvi javnim uslužbenkam kot ženskim zavarovankam, ki še niso izpolnile enakih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, kot so veljali za moške zavarovance. S predlogom spremembe zakona pa izenačujejo pogoje za oba spola.

S predlogom sprememb zakona pa bi vlada sočasno spremenila še nekaj drugih določb - tako predlaga, da bo treba pridobiti soglasje za avtorsko ali podjemno pogodbo že ob objavi obvestila o javnem naročilu oziroma k posredovanju povabila k oddaji ponudb, ne pa ob sklenitvi pogodbe.

V obrazložitvi predlaganih sprememb navajajo, da bi lahko v primeru, če bi soglasodajalec zavrnil soglasje k sklenitvi avtorske ali podjemne pogodbe po že izvedenem postopku javnega naročaja, to povzročilo tudi zahteve po dodatnih finančnih sredstvih za povrnitev škode, ki je ponudnikom nastala v samem postopku javnega naročanja.

Predlog sprememb zakona določa tudi, da se najvišji dohodninski razred s 50-odstotno obdavčitvijo, ki je bil sicer uveden le za leti 2013 in 2014, ohrani še prihodnje leto.

Spremenili bi tudi zakon o intervencijskih ukrepih na področju dela
S predlogom novele zakona o intervencijskih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva pa želijo podaljšati možnost uveljavljanja spodbude delodajalcem za zaposlovanje. Ciljno skupino predstavljajo brezposelne osebe, mlajše od 30 let, ki so pred zaposlitvijo vsaj tri mesece prijavljene v evidenci brezposelnih oseb. Če bo delodajalec zaposlil takšno osebo za nedoločen čas, bo v celoti oproščen plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti.