Policisti zbirajo podpise, v preteklem tednu pa so z natančnim pregledovanjem opozarjali na svoje zahteve in povzročali zastoje na cestah. Foto: MMC RTV SLO
Policisti zbirajo podpise, v preteklem tednu pa so z natančnim pregledovanjem opozarjali na svoje zahteve in povzročali zastoje na cestah. Foto: MMC RTV SLO
Policisti napovedujejo še širše zbiranje podpisov
Policisti razmišljajo o tožbah

Regresa za 160.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki povprečno znaša 500 evrov neto, v petek ne bo. Tako potrjujejo že natisnjene plačilne liste.

Sicer pa sindikalni zaupniki obeh policijskih sindikatov od jutra po policijskih postajah raznašajo mape z obrazci in navodili, kako pravilno prispevati podpis za referendum. Pozivajo tudi k podpisom družinskih članov, prijateljev in sorodnikov. Zanimanje je veliko, pravijo, vendar poudarjajo, da bo vsak podpisnik moral osebno na upravno enoto.

Če se podpiše vsak četrti v javnem sektorju ...
Formalno bi bilo dovolj, da se pod referendumsko zahtevo podpiše vsak četrti javni uslužbenec.
Naslednji teden bodo zato začeli usklajeno akcijo zbiranja podpisov skupaj z drugimi sindikati. Sekretar Sindikata policistov Slovenije Borut Jakopin je pojasnil, da so se že povezali z drugimi sindikati, ki so jih podprli pri zbiranju podpisov, in bodo verjetno postavili stojnice ter začeli aktivno pozivati zainteresirane, da prispevajo svoj podpis. Podpise sicer lahko zbirajo do 3. junija, a upajo, da jih bodo zbrali že prej.

Jeseni več referendumov?
Sicer pa je vse skupaj morda le uvod v še en referendum, za ustavitev tako imenovanega superzakona. Ta se bo sprejemal naslednji četrtek in znižuje socialne pravice in prejemke tako rekoč vseh, še posebej regrese.

Če bosta v nadaljevanju dejansko dva referenduma, naj bi bila izpeljana na isti dan, toda ne pred jesenjo, so policisti izvedeli v državnem zboru. Nekaj k temu prispevajo parlamentarne počitnice in čas dopustov.

Razmišljajo o tožbah
Policisti z odvetniki preučujejo še eno možnost, in sicer da bi od petka naprej individualno ali kolektivno tožili državo, ker jim ta v maju ne bo izplačala že leta 2010 dogovorjenega regresa. Kot rezervo v sili se zanašajo na zakon o delovnih razmerjih, ki naj bi za skrajni rok za plačilo postavil 5. julij, iz koalicije pa smo pred časom že slišali, da se lahko prestavi tudi na november.

Policisti se tudi danes ne pogajajo skupaj z drugimi sindikati in še naprej zahtevajo ločena pogajanja z vlado.

Tomaž Bratož (Prvi Dnevnik)

Policisti napovedujejo še širše zbiranje podpisov
Policisti razmišljajo o tožbah