HE Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo elektrarno na spodnji Savi, so konec novembra predali daljinskemu vodenju. Foto: BoBo
HE Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo elektrarno na spodnji Savi, so konec novembra predali daljinskemu vodenju. Foto: BoBo
Vlada na delovnem obisku v Posavju
Vlada v Posavju obiskuje uspešna podjetja

Vlada je obisk začela v Cerkljah ob Krki, kjer se je najprej dotaknila dokončanja verige hidroelektrarn na spodnji Savi. Premier je dejal, da je "še posebej vesel", da je bila v tem mandatu dokončana gradnja hidroelektrarne Brežice, "ki je eden najpomembnejših infrastrukturnih objektov, dokončanih v tem mandatu", in da se s tem nadaljuje gradnja verige hidroelektrarn - vlada se je po njegovih besedah odločila nadaljevati projekt hidroelektrarne Mokrice.

S hidroelektrarno Brežice in umetnim jezom, ki je bil ob tem narejen, je bilo po besedah Cerarja veliko narejenega ne samo za pridobivanje električne energije, ampak tudi za razvoj turizma in preprečevanje poplav. Vlada namerava po njegovih besedah intenzivno nadaljevati tudi izvedbo protipoplavnih ukrepov na tem območju, k čemur se je zavezala že leta 2014. Pri tem je posebej izpostavil Krško vas.

Poleg gradnje infrastrukturnih objektov je vlada v Posavju dejavna tudi na drugih področjih, med drugim na področju kmetijstva, izvaja tudi dejavnosti za uvedbo civilnega prometa na vojaškem letališču Cerklje ob Krki, je spomnil Cerar.

Glede NEK-a vladi "uspelo obnoviti dialog s Hrvaško"
Glede odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Krškem je premier dejal, da se bodo ob njegovem obisku v Jedrski elektrarni Krško zagotovo pogovarjali tudi o tem. Poudaril je, da vlada v tem primeru dela zelo trdo, saj se zaveda, da je treba biti dejaven, ker bo morala biti rešitev dorečena v prihodnjih letih. Kot je dejal, jim je uspelo obnoviti dialog s Hrvaško, pri čemer "pogovori in naša pričakovanja tečejo v pozitivno smer".

Glede gradnje drugega bloka jedrske elektrarne je Cerar dejal, da to zagotovo ni nekaj, kar bi reševali v mandatu ene vlade. "Gre za zadevo, o kateri se ne more odločati zgolj ena vlada, o tem se morata odločiti širša strokovna javnost in družba. Verjamem, da bomo morali, ko bomo prišli do točke, ko se bo treba odločati, o tem povprašati tudi državljanke in državljane," je dejal.

Sicer pa je namen današnjega obiska vlade v Posavju po Cerarjevih besedah ta, da prisluhnejo lokalnim predstavnikom, gospodarstvenikom in drugim ter pogledajo, kje lahko še sodelujejo in kje lahko vlada še pomaga.

Vlada na delovnem obisku v Posavju
Vlada v Posavju obiskuje uspešna podjetja