Pogajalska skupina pod Uroševičevim vodstvom zavrača vladni zakonski predlog o uslužbencih v državni upravi. Foto: BoBo
Pogajalska skupina pod Uroševičevim vodstvom zavrača vladni zakonski predlog o uslužbencih v državni upravi. Foto: BoBo

Vladni predlog zakona o javnih uslužbencih je v javni razpravi do 14. oktobra, v DZ pa naj bi šel po nujnem postopku. Predlog med drugim predvideva ukinitev uradniških nazivov in novo ureditev sistema uradniških delovnih mest. Uslužbenski sistem naj bi z zakonom postal tudi učinkovitejši, enostavnejši, v določbah, kjer bi bilo to smiselno, pa bi status javnih uslužbencev v javni upravi izenačili z zaposlenimi v zasebnem sektorju.

A v pogajalski skupini sindikatov države uprave, ki jo vodi Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, zahtevajo umik zakonskega predloga. Prepričani so, da posega v pravice do kolektivnih pogajanj ter hkrati enostransko posega v delovnopravni status zaposlenih v državni upravi. Prav tako ministrstvo ni upoštevalo njihovih pripomb, so dodali v sporočilu za javnost.

Tako zahtevajo, da se nadaljuje postopek sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za državno upravo, saj da je bilo že dogovorjeno, da bodo tam uredili številna vprašanja.

Vladna stran se bo za pogovore o sistemskih spremembah v javnem sektorju s sindikati verjetno poskušala dogovoriti že danes.