Iz nje po njihovem mnenju ni razvidno, kaj bo z upokojitveno starostjo in referenčnim obdobjem za izračun pokojnine.

Navajajo, da na ta vprašanja odgovarja osnutek izhodišč za pripravo spremembe pokojninskega in invalidskega zavarovanja v RS iz junija lani, ki so ga konec februarja prek informacijske pooblaščenke pridobili od ministrstva. Glede zakonsko določene starostne meje za pridobitev pravice do starostne meje in referenčnega obdobja za izračun pokojnine sta v dokumentu po navedbah društva zapisani dve različici.

V društvu navajajo, da je v prvi različici pristojno ministrstvo preventivno prisluhnilo ministrstvu za finance in strokovnjakom z ekonomske fakultete, ki "papagajsko trosijo paniko o javnofinančni (ne)vzdržnosti pokojninskega sistema" in na podlagi tega pripravilo izhodišča. Temu sledita dvig upokojitvene starosti in podaljšanje referenčnega obdobja za izračun pokojnin na 40 let, so zapisali.

Navajajo, da so v drugi različici na ministrstvu pripravljeni prisluhniti konkretnim situacijam delavk in delavcev, ki so v vse večjem številu podvrženi vse večjim fizičnim in psihičnim obremenitvam na delovnem mestu, ki posledično vodijo v epidemijo mišično kostnih in drugih obolenj in pozneje tudi v invalidnost. Temu primerno se ne dvigne upokojitvena starost in ne podaljša referenčno obdobje za izračun pokojnin, so poudarili.

"Torej, spoštovani minister /.../ kaj bo? Varianta ena ali varianta 2? Finančni jastrebi z ministrstva za finance ali čistilke, varnostniki, trgovke, gradbeni delavci, prekarci, takšni ali drugačni," so vprašali ministra za delo in ga pozvali, naj izhodišča sprememb pokojninske zakonodaje javno objavi.

Mesec je v sredo po seji vlade povedal, da je vlada sprejela izhodišča za pokojninsko reformo, ki predvidevajo 40 let zavarovalne dobe kot dovolj za upokojitev. Kakšni bodo starostni pogoji, pa je še stvar diskusije s socialnimi partnerji. Na podlagi izhodišč je vlada potrdila podlage za začetek usklajevanj s socialnimi partnerji, je dejal Mesec.