Tožbe proti vladi zaradi odločitev o premikanju izplačil regresa. Foto: BoBo
Tožbe proti vladi zaradi odločitev o premikanju izplačil regresa. Foto: BoBo

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak pravi, da bi moral biti regres za letos po dogovoru izplačan hkrati z aprilsko plačo, torej 4. maja, in sicer 692 evrov. Vendar pa regres ni bili izplačan, kar po Novakovi presoji pomeni kršitev kolektivne pogodbe. Zato so na delovno in socialno sodišče vložili kolektivno tožbo.

Sklicujejo se na mnenje pravnika Rajka Pirnata. Ta meni, da vlada s svojimi sklepi ne more enostransko spreminjati obveznosti, ki izhajajo iz veljavne kolektivne pogodbe za javni sektor in da omenjeni dogovor predstavlja veljavno kolektivno pogodbo.

Nespoštovanje podpisanega dogovora je po Novakovih besedah "podlo dejanje vlade". Če bo vlada pred delovnim in socialnim sodiščem vztrajala pri stališču, da sporni dogovor nima statusa kolektivne pogodbe, pa bo SVS nazaj zahteval vse, česar so bili pripadniki Slovenske vojske zaradi tega dogovora prikrajšani, napoveduje.

Policisti vlado pozivajo tudi k odstopu
V Policijskem sindikatu Slovenije so na premierja Janeza Janšo in na ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča ter ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka zaradi neizplačila regresa naslovili opomin pred tožbo. Vlado pozivajo, naj najpozneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača 692 evrov regresa. V nasprotnem primeru napovedujejo vložitev tožbe na delovno in socialno sodišče.

"V kolikor pa boste vseeno samovoljno in enostransko ravnali in ne boste želeli izpolniti naših legitimnih in že zapadlih pravic, pa vas pozivamo, da brezpogojno in takoj odstopi celotna vlada, saj vlada, ki zavestno krši pozitivno zakonodajo in sklenjene dogovore, po našem prepričanju ni primerna za vodenje te države," je še zapisal Uroševič.