Hrvaška bo z vrhom v Zagrebu končala enoletno predsedovanje Procesov sodelovanja v Jugovzhodni Evropi. Po 11. maju ga bo prevzela Bolgarija. Foto: RTV SLO
Hrvaška bo z vrhom v Zagrebu končala enoletno predsedovanje Procesov sodelovanja v Jugovzhodni Evropi. Po 11. maju ga bo prevzela Bolgarija. Foto: RTV SLO
Ivo Sanader in Janez Janša
Hrvaški, Albaniji, Bolgariji, BiH-u, Grčiji, Makedoniji, Moldaviji, Romuniji, Srbiji in Turčiji se bo na vrhu pridružila nova članica, Črna gora. Foto: EPA

Na dvodnevnem srečanju, na katerega sta povabljena tudi nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, naj bi potrdili prenovo sheme regionalnega sodelovanja v Jugozahodni Evropi.

Prenova je potrebna predvsem zaradi večje vloge držav na območju v procesih, ki so usmerjeni v evroatlantske povezave. Naloge Regionalnega omizja Pakta stabilnosti za Jugovzhodno Evropo naj bi postopoma prevzemal novi Regionalni center za sodelovanje (RCC).

Za dobre odnose med sosedami
Voditelji bodo na vrhu imenovali tudi prvega generalnega sekretarja Regionalnega centra za sodelovanje in sprejeli odločitev o stalnem sedežu sekretariata RCC-ja. Na vrhu naj bi sprejeli še zagrebško sklepno listino, zagrebško deklaracijo in podpisali protokol listine o dobrih sosedskih odnosih, stabilnosti, varnosti in sodelovanju v Jugovzhodni Evropi.

V načrtu so tudi poudarek na evropski perspektivi regije in ugotovitve, kakšen napredek so posamezne države zahodnega Balkana naredile na poti v EU. Izpostavili bodo tudi potrebo po ohranitvi tempa reform in zavezo k spodbujanju ukrepov, ki bodo regijo približali Uniji.

Slovenska udeležba v luči predsedovanja
Slovenski premier Janez Janša se bo udeležil uradne večerje, ki jo gosti hrvaški premier Ivo Sanader, v petek pa bo sodeloval na vrhu Procesov sodelovanja. Premier se bo srečanja udeležil predvsem v luči nadaljnje in kontinuirane zavzetosti Slovenije za Jugovzhodno Evropo in predsedovanja Slovenije EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta.