Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Po petkovem pogovoru z vodjo strokovne komisije Matejo Logar sem predlagal, da se omejitev sprosti na 25 ljudi, glede na res dobre številke v zadnjih dveh, treh dneh, se zna zgoditi, da bi bila ta številka postavljena celo na 50. Bomo videli, kaj bo še v torek in sredo. To bomo sprejemali v sredo popoldne, veljalo pa bo od sobote dalje," je v oddaji Odmevi na TV Slovenija pojasnil Hojs.

Po vladnem semaforju se sicer počasi bližamo rumeni fazi oziroma povprečju okužb pod 600 in manj kot 500 hospitaliziranih zaradi covida-19.

Testiranje ob dnevnem prehajanju meje ne bo obvezno

Ob sprejemu tujih policistov, ki bodo pomagali pri varovanju meje s Hrvaško, je notranji minister še povedal, da bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in drugih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. V dobrem mesecu in pol testiranj se je po njegovih besedah namreč izkazalo, da ni prav velike nevarnosti, da bi omenjeni predstavljali veliko tveganje za širjenje okužb.

Sorodna novica Cepljenje za vse odrasle. Cepiva AstraZenece naj bi bilo dovolj za drugi odmerek.

Dogovarjanje glede cepljenih

Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Zdravniška stroka se sicer posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje. Za tiste, ki so bili enkrat že cepljeni in so pozneje covid-19 preboleli, pa drugi odmerek cepiva ne bi bil potreben, torej bi bili izenačeni s tistimi, ki so prejeli dva odmerka.

Glede poenotenja pogojev prehajanja meje s Hrvaško se ministra za zdravje z obeh strani meje po Hojsovih besedah še intenzivno dogovarjata. Verjame, da zadržkov za takšen dogovor, kakršne je hrvaška stran imela še pred časom, zdaj ne bi smelo biti več, saj se epidemiološka slika v Sloveniji v zadnjem obdobju izboljšuje.

Hojs predlaga omejitev zbiranja do 25 ljudi