Odbor bo manjkajoče še enkrat povabil, naj pridejo na ponedeljkovo nadaljevanje seje. Foto: MMC RTV SLO
Odbor bo manjkajoče še enkrat povabil, naj pridejo na ponedeljkovo nadaljevanje seje. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
Na odboru za gospodarstvo je kljub najverjetnejši odsotnosti večine povabljenih pričakovati vročo razpravo. Foto: RTV SLO
Seja odbora brez glavnih akterjev

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak pa je izrazil pričakovanje, da bodo sklepi seje pripomogli k temu, da v teh zgodbah čim prej pride do konkretnega epiloga. Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković pa je dejal, da se je vse začelo in se bo tudi končalo pri Mercatorju.

Poslanci sicer večine odgovorov na vprašanja povezana s prevzemnimi zgodbami, niso mogli dobiti, saj se seje niso udeležili ključni akterji. Opozicija in koalicija pa sta se medsebojno obtoževali kdo je koga nameščal in v katerem mandatu so se zgodile največje koncentracije.

Matej Lahovnik (Zares) je dejal, da se je večina prevzemnih zgodb zgodila v mandatu Janeza Janše, gospodarski minister Vizjak pa je spomnil na primer Bojana Petana in Term Čatež. Zoran Janković meni, da je ključno vprašanje, kako je Boško Šrot s 16.000 evri prišel do poldruge milijarde evrov vrednega premoženja.

Milan M. Cvikl (SD) pa je spomnil na poročilo Računskega sodišča o prodaji Mercatorja, kjer je del besedila za javnost zakrit. Opozicijski poslanci so vladi očitali tudi prodaje Iskraemeca, Slovenske industrije jekla, Palome in Splošne plovbe. Koalicija pa opoziciji prevzem BTC-ja.

Zvonko Černač iz SDS-a dejal, da bi se moral seje udeležiti nekdanji predsednik vlade Anton Rop, ki je bil po njegovem mnenju ključna oseba pri prodajah državnega premoženja, a ta igra tenis v Rusiji. Milan M. Cvikl pa je odvrnil, da se je v letih od 2006 do 2008 zgodilo 24 prevzemov, zato za razpravo ni ključna udeležba Ropa, ampak zdajšnjega premierja Janeza Janše. Dodal je, da upa, da on ne igra tenisa. Sašo Peče iz Lipe pa je poudaril, da je seja odbora le predvolilna kampanja vlade Janeza Janše.

Začetek seje ni minil brez zapletov
Člani odbora so se morali najprej uskladiti, v kateri dvorani bo potekala seja, saj je koalicija zahtevala, da je to v dvorani, v kateri je mogoč prenos.

Povabljenih prek 40 ljudi
Predsednik parlamentarnega odbora za gospodarstvo Feri Horvat (SD) je sicer na sejo povabil najvišje politične predstavnike, direktorje nadzornih institucij trga kapitala in paradržavnih skladov ter vse akterje najbolj razvpitih prevzemov, med njimi prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja. Pozneje pa je na predlog opozicijskega LDS-a in koalicijskega SDS-a povabil še nekatere vidne predstavnike prejšnje vlade, tudi nekdanjega premierja Antona Ropa. Že pred začetkom seje pa se je pričakovalo, da se večina povabljenih seje ne bo udeležila.

O koncentraciji kapitala tudi na plenarnem zasedanju
Kot je znano, bo o problematiki koncentracije kapitala v torek razpravljal tudi državni zbor. Predlog za sklic izredne seje DZ-ja o omenjeni tematiki so vložili poslanci SDS-a po razkritju lastništva družbe Kolonel, ki ima pomembno mesto v lastniški strukturi Pivovarne Laško. Kolonel, ki je že skoraj dve leti v lasti prvega moža Laškega Boška Šrota in njegove žene, je namreč prek 78-odstotnega lastništva Centra Naložb največji lastnik Infond Holdinga, ta pa je največji lastnik Pivovarne Laško.

Po razkritju lastništva Kolonela je v javnost pricurljala tudi informacija, da je predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar lastnik družbe FB Investicije. Ta je z 78-odstotnim lastništvom največji lastnik Maksime Holdinga, ta pa je največja posamična lastnica Istrabenza.

Seja odbora brez glavnih akterjev