Med Slovenijo in Črno goro ni nobenih odprtih vprašanj. Foto: RTV SLO
Med Slovenijo in Črno goro ni nobenih odprtih vprašanj. Foto: RTV SLO
Filip Vujanović
Črna gora pričakuje nadaljnje približevanje Evropski uniji. Foto: EPA

Cukjati je pozdravil osamosvojitev Črne gore in poudaril, da državi povezujejo prijateljski odnosi in skupni interesi ter da med njima ni odprtih vprašanj. Predvsem sta Slovenija in Črna gora usklajeni pri gospodarskem sodelovanju in vzdrževanju stabilnosti v regiji. Slovenija zagovarja nadaljnjo širitev EU-ja na zahodni Balkan, ne glede na nekatere pomisleke znotraj združenja, ki daje prednost sprejetju evropske ustavne pogodbe, je izjavil Cukjati.

Črna gora upa na nadaljnje približevanje EU-ju
Morebitna upočasnitev širitve EU-ja bi pomenila veliko razočaranje za Črnogorce in njihovo državo, ki si prizadeva prilagoditi se zahtevam Unije, je poudaril Vujanović. Ob tem je Cukjati zagotovil, da je Slovenija pripravljena pomagati Črni gori s svojimi izkušnjami. Zavzel se je tudi za oblikovanje tesnejših vezi med parlamenti držav nekdanje skupne države, kar naj bi pripomoglo k boljšemu gospodarskemu sodelovanju.

Prednostna naloga novonastale države je sprejetje nove ustave, kjer še ostajata odprti vprašanji cerkve in jezika, je povedal Vujanović. Dodal je, da si želijo dvotretjinsko podporo v parlamentu, s čimer bi se izognili referendumu.

Črnogorski parlament je po majskem referendumu v začetku junija 2006 slovesno razglasil samostojnost države, Slovenija pa je julija kot prva država v Podgorici odprla svoje veleposlaništvo.