Kaj se dogaja v ljubljanskem vrtcu Jarše? Foto: MMC RTV SLO
Kaj se dogaja v ljubljanskem vrtcu Jarše? Foto: MMC RTV SLO

V vrtcu je v četrtek potekal zagovor vzgojiteljice, ki so jo prišli podpret tako starši kot tudi sindikat vzgoje in izobraževanja. Prepričani so, da je odpoved posledica njenega aktivnega dela v sindikatu in neizvolitev ravnateljice za ponoven mandat.

Za štirimi stenami vrtca Nove Jarše naj bi se vzgojiteljica Petra Koritnik izživljala nad otroki, starimi štiri in pet let, ogrožala njihovo varnost in šikanirala svoje sodelavce, piše v izredni odpovedi delovnega razmerja.

Koritnikova, sicer močna zaupnica sindikata Sviz, je prepričana, da je odpoved posledica dejstva, da ravnateljica Diana Šumenjak ni dobila zadostne podpore v svetu zavoda za ponovno izvolitev, kar v vrtcu zavračajo. "Jaz lahko z gotovostjo trdim, da to ni razlog, razlog je njen odnos do otrok in zaposlenih," je dejala pravna zastopnica vrtca Nataša Pirc Musar.

"Petra Koritnik je pripravila zelo obsežen pisni zagovor, ki ga je podkrepila s številnimi dokazi, vsi očitki so neutemeljeni, nimajo nikakršne podlage," pa je dejala odvetnica odpuščene vzgojiteljice Petra Tušar.

Odpoved ji je vročil detektiv

Najmanj nenavadno pa je, da je odpoved delovnega razmerja v imenu ravnateljice vzgojiteljici izročil kar detektiv. "Da, po zgledu politikov, izogibanje vročitvam, to ni nič nenavadnega," je pojasnila Pirc Musarjeva.

"Prvič slišim, da to v tej državi obstaja, saj politiki po mesece dni ne dvigujejo pošte, pa nisem nikjer zasledila, da jim detektivi izročajo ovojnice na dom," je dejala Koritnikova.

So pa danes podporo vzgojiteljici izrekli tudi otroci, starši in prvi sindikalist Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) Branimir Štrukelj: "Bomo naredili vse, da Petri ohranimo delovno mesto, ker tu gre za discipliniranje sindikata."

Ali bodo v vrtcu postopek izredne odpovedi delovnega razmerja zoper vzgojiteljico ustavili ali ne, bo znano v prihodnjih dneh, ko bodo podrobneje preučili njen zagovor.

Vzgojiteljica odpuščena zaradi domnevnega izživljanja