Foto:
Foto:

Več kot tri desetletja je bil novinar, komentator in urednik na RTV Slovenija. Umrl je v nedeljo v 93. letu starosti. Odlikovali sta ga dve lastnosti: tisto, kar je povedal, je povedal tako, da je razumel vsak, to, kar je povedal, pa se je vedno ujemalo z njegovim osebnim prepričanjem.

Zato je bil med poslušalci radia in pozneje tudi med gledalci televizije ter pri številnem občinstvu v dvoranah po vsej Sloveniji tako zelo priljubljen.

Kar je imel povedati, je povedal na pamet, brez papirja pred seboj. Tako je dokazal, da ceni občinstvo. Ta, za tiste čase nenavaden pristop, so poslušalci in gledalci nagradili tako, da so mu verjeli. Košmrlju so prisluhnili vsi.

To, da je govoril po svoji vesti in življenjskih izkušnjah, ni bilo vselej všeč vodilnim. Od profesionalnega novinarstva se je moral posloviti, ker je v svojem komentarju označil uvedbo depozita za potovanje v tujino za neumnost. Prvi je, brez pomisleka, javno obsodil sovjetsko invazijo na Češkoslovaško. Na radiu je uvedel oddajo o življenju in problemih slovenskih manjšin v sosedstvu.

Drago Košmrlj je mislil s svojo glavo. "Življenje ti mora biti tak učitelj, da se sam prepričaš, ali imaš prav," je rad svetoval mlajšim. Ali se je njegov nauk prijel?