Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ko sta univerzi v Ljubljani in na Primorskem tik pred vpisom na fakultete za naslednje študijsko leto zaostrili pogoje za vpis dijakov s poklicno maturo, je ministrstvo za visoko šolstvo spremenilo te pogoje in podaljšalo prvotni rok za vpis za teden dni na vseh univerzah.

Na ljubljanski univerzi so bili v zaostritev pogojev prisiljeni zaradi zaostrenih zahtev Nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva. Sprememba pogojev je sprožila val ogorčenja v srednjem šolstvu, v katerem so opozorili na diskriminacijo, saj bi morali biti dijaki o možnostih za nadaljnje izobraževanje seznanjeni že ob vpisu, torej ob koncu osnovne šole.

Na voljo je 19.792 vpisnih mest

Vpisna mesta za študijsko leto 2023/2024 je razpisalo pet javnih visokošolskih zavodov, in sicer univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, pa tudi 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Za bodoče študente je na voljo 19.792 vpisnih mest za redni in izredni študij. Število mest je povečano na filozofskih fakultetah in ljubljanski zdravstveni fakulteti.

Ali so sprejeti, bodo bodoči študenti izvedeli do 21. julija

Do 5. aprila bo znano stanje prijav za vpis, od 23. junija do 7. julija pa sledijo preizkusi nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti na visokošolskih zavodih. Sklepi o rezultatih izbirnega postopka bodo najpozneje do 21. julija objavljeni na portalu eVŠ, do 30. julija pa bodo kandidati po pošti prejeli informacijo o tem, ali so sprejeti na izbrano fakulteto. Vpis sprejetih v prvem roku bo predvidoma od 24. julija do najpozneje 17. avgusta.

Drugi prijavni rok bo potekal 21. do 25. avgusta, vpisi pa od 22. do 30. septembra.

Vpis v višje strokovno izobraževanje je že končan

Prvi prijavni rok za vpis v višje strokovno izobraževanje, v katerem je v študijskem letu 2023/24 za redni in izredni študij razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani, se je končal 17. marca.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje s 33 različnimi študijskimi programi je razpisalo skupaj 45 višjih strokovnih šol, med njimi 29 javnih in 16 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Drugi prijavni rok za vpis bo potekal od 25. do 31. avgusta.