Škodo, ki jo bo moral na podlagi pravnomočnih sodb poravnati delodajalec, v PSS-ju ocenjujejo na 2-3 milijone evrov, vendar bi lahko po njihovi napovedi krepko presegla 5 milijonov evrov, saj so v prvi oceni upoštevani zgolj zahtevki tožnikov. Dejanskih kršitev naj bi bilo bistveno več. Foto: BoBo
Škodo, ki jo bo moral na podlagi pravnomočnih sodb poravnati delodajalec, v PSS-ju ocenjujejo na 2-3 milijone evrov, vendar bi lahko po njihovi napovedi krepko presegla 5 milijonov evrov, saj so v prvi oceni upoštevani zgolj zahtevki tožnikov. Dejanskih kršitev naj bi bilo bistveno več. Foto: BoBo

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je v petek poslal poziv premierju Miru Cerarju, notranji ministrici Vesni Györkos Žnidar in generalnemu direktorju policije Marjanu Fanku, v katerem zahteva plačilo vseh neizplačanih nadur policistov skladno s sodbo vrhovnega sodišča.

Če država v roku dveh mesecev ne prizna zahtevkov in poplača nadur, bo PSS pozval sodišče k takojšnjim razpisom narokov in čimprejšnji izdaji sodb.

Več kot 1.100 članov sindikata je že leta 2013 vložilo tožbe zoper državo, ministrstvo za notranje zadeve in policijo. Zahtevali so plačilo dodatka za delo prek polnega delovnega časa oziroma nadurnega dodatka v vrednosti 30 odstotkov osnovne bruto urne postavke. Šlo je za dodatek za nadure, ki so nastale ob zaključku vsakega šestmesečnega referenčnega obdobja in ki niso bile nikoli izplačane, temveč nezakonito prenesene v naslednja referenčna obdobja, pojasnjujejo v PSS-ju. V naslednjih obdobjih so bile mimo volje uslužbencev v določeni meri kompenzirane, nekatere pa so ostale nekompenzirane in neplačane.

Škodo, ki jo bo moral na podlagi pravnomočnih sodb poravnati delodajalec, v PSS-ju ocenjujejo na dva do tri milijone evrov, vendar bi lahko po njihovi napovedi krepko presegla pet milijonov evrov, saj so v prvi oceni upoštevani zgolj zahtevki tožnikov. Dejanskih kršitev naj bi bilo bistveno več.

MNZ se pripravlja na izplačilo presežkov
Na ministrstvu za notranje zadeve na drugi strani pojasnjujejo, da so glede na dogovor med vlado in policijskima sindikatoma, že pred enim letom pripravili predlog dogovora o izravnavi in plačilu ur zaposlenih v prekinjenih in preteklih referenčnih obdobjih, v katerem so predlagali poplačilo vseh presežkov ur, ki še niso bili plačani, vključno z izravnavo in s plačilom ur, opravljenih v obdobju, ki na dan vložitve tožb še niso zastarale. PSS je po navedbah MNZ-jeve predloge dogovora v celoti zavrnil, čeprav je MNZ predlagal, da se ure poplačajo skladno s sodbami v skoraj identičnem primeru ter nato vložil predlog za kolektivni spor, o katerem še ni bilo odločeno.

MNZ se je nato 2. junija letos seznanil s sodbo vrhovnega sodišča in začel izvajati aktivnosti, da se vsem policistom presežne ure izplačajo skladno s sodbami. Glede na podatke, s katerimi MNZ razpolaga, bodo morali za plačilo presežkov ur zagotoviti približno milijon evrov, pri čemer je potrebno upoštevati, da so bili presežki nekaterim policistom že izplačani.