Foto:
Foto:
Poslanc imajo obsežen dnevni red.

S tem je preglasoval odložilni veto, ki ga je državni svet sprejel 5. novembra zaradi nepredvidljivih finančnih posledic.

Po zatrjevanju notranjega ministrstva z zakonom izvršujejo odločbo ustavnega sodišča in ponujajo zgolj pravno podlago za izdajo odločb o ugotovitvi stalnega prebivanja za nazaj, in sicer tistim izbrisanim, ki v Sloveniji že imajo urejen ta status. Zakon po zagotovilih ministrstva ne bo temelj za odškodninske zahtevke.

Zakon o lovstvu skozi drugo branje
Poslanci so skozi drugo obravnavo pospremili predlog zakona o divjadi in lovstvu, na katerega so sprejeli kar 27 dopolnil. Tudi tokrat so se razhajali pri vprašanju, kdo je lastnik divjadi in komu pripada lovska pravica, državi ali lastnikom gozdov. Mnenja pa so se najbolj kresala o vprašanju lovišč s posebnim namenom. Poslanska skupina SDS je namreč predlagala črtanje teh določb, poslanci SLS-a pa so se zavzeli za to, da bi država lovišča s posebnim namenom ustanovila na svojih zemljiščih oziroma le ob soglasju lastnika zemljišča. Večina poslancev je omenjena dopolnila zavrnila.

Omogočena izplačila kmetom
DZ je v zgodnjih jutranjih urah z 61 glasovi za in brez glasu proti noveliral zakon o izvajanju proračuna za leti 2003 in 2004. Z novelo zakona so sredstva proračunske rezerve v letošnjem proračunu povečali na 13 milijard tolarjev. S tem pa so omogočili izplačilo odškodnin za škodo, ki so jo letos v kmetijstvu povzročile naravne nesreče. Noveli ni nasprotovala nobena poslanska skupina, ob tem pa so zlasti opozicijske izrazile pričakovanje, da vlada bo držala obljubo in da bo oškodovanim škodo povrnila še pred koncem letošnjega leta.

Za zdaj le en pokojninski sklad
Državni zbor je opravil še drugo obravnavo predloga zakona o kolektivnem dodatnem pokojninskem zavarovanju za javne uslužbence. S 33 glasovi za in 40 proti so zavrnili dopolnilo SDS-a, po katerem bi ustanovili tri zaprte vzajemne pokojninske sklade, in ne le enega. O omenjenem zakonu bodo poslanci dokončno odločali v petek, prav tako pa tudi o novelah zakonov o varstvu živali in o trošarinah. Z 49 glasovi proti 26 je DZ kot neprimerno za nadaljnjo obravnavo ocenil novelo zakona o izjemnem znižanju davčne obveznosti in s 56 glasovi proti 19 še novelo zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

Danes tudi o zakonu o Darsu
Državni zbor je začel z drugo obravnavo predloga zakona o žičniških napravah za prevoz oseb. Poslanci bodo v okviru zasedanja drugič obravnavali predlog zakona o varstvu podzemnih jam, novelo zakona o spodbujanju sklada regionalnega razvoja in novelo zakona o socialnem varstvu. Razpravljali bodo tudi o programu varnosti in zdravja pri delu, zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, izkoriščanju energetskega potenciala spodnje Save in zakonu o sodnih taksah. Opredelili naj bi se tudi do novele zakona o Darsu.