Semolič je razočaran, ker se vedno najde denar za vlaganja v oborožitev, na delavce in upokojence pa se pozablja. Foto: BoBo
Semolič je razočaran, ker se vedno najde denar za vlaganja v oborožitev, na delavce in upokojence pa se pozablja. Foto: BoBo

V ZSSS-ju so se odzvali na nekatere zahteve po reformi pokojninskega sistema, saj so prepričani, da bi bile hitre spremembe nepremišljene. Konferenco pa so sklicali tudi zaradi vse pogostejših vprašanj upokojencev, ki so zaradi napovedanih sprememb negotovi, je povedala izvršna sekretarka ZZZS-ja Lučka Böhm. "Slovenski politiki pošiljajo v eter sporočila, kako se mudi z naslednjo pokojninsko reformo, a hkrati si ne vzamejo časa, da bi se seznanili s posledicami, ki jih je povzročila prejšnja reforma," je povedala Böhmova.

Kako preprečiti revščino med upokojenci?
"Osrednje sporočilo je, da je med upokojenci vse več revščine, realna vrednost pokojnin je padla, standard upokojencev pa je žrtev ekstremnih varčevalnih ukrepov,"
je opozoril sindikalist Dušan Semolič. Izpostavil je, da je med upokojenci vse več tistih, ki se čez mesec prebijajo z izjemno nizkimi pokojninami, vse več pa jih zaradi hude stiske, v kateri so se znašli, išče tudi psihiatrično pomoč. Semolič je opozoril, da je stopnja revščine med starejšimi izredno visoka, več kot polovica upokojencev pa prejema manj kot 500 evrov pokojnine. "Osrednja težava je, kaj narediti, da bi to revščino med upokojenci znižali. V ZSSS-ju smo zahtevali izredno uskladitev pokojnin v skladu z zakonom, pri politikih je tukaj ignoranca," je povedal Semolič.

Poudaril je, da kriza ni izgovor, ko Nato od nas zahteva dodatna vlaganja v oborožitev, kriza je samo takrat, ko gre za upokojence in delavce, ki prejemajo minimalno plačo. Dodatno bo po njegovem mnenju upokojence udarilo tudi fiskalno pravilo. "Davek na dobiček je med najnižjimi v Evropi in vlada o tem, da bi ga dvignila, ne razmišlja. Prav zaradi tega smo občutljivi, da bi vlada znova dvignila upokojitveno starost," je povedal. Ob tem je poudaril, da se vlada stvari loteva na napačnem koncu: "Vlada se stvari loteva na koncu, in ne na začetku težave. Začeti bi morali nove zaposlitve, zaposlovanje mladih, zaposlovanje za nedoločen čas."

Širi se nepotreben strah
Lučka Böhm je povedala, da se je v letu 2014 število upokojitev prepolovilo, vendar se v času, ko politiki začnejo govoriti o novi pokojninski reformi, število predčasnih upokojitev podvoji. Politiki s tem po njenem mnenju med ljudmi sprožijo preplah in vse več se jih odloči za nepotrebne predčasne upokojitve.

Ob tem je poudarila, da bi Slovenija morala že v preteklosti dobro razmisliti o pokojninski reformi in njenih posledicah, tako pa je bilo pomembno zgolj, "da ujamemo neke datume". Nova pokojninska reforma bo predvidoma stekla šele po letu 2020, čeprav naj bi bila strokovna gradiva pripravljena že do konca letošnjega leta. "Švedi so si vzeli šest, sedem let in to je normalen način, da se pripravi dobro premišljena reforma," je povedala Lučka Böhm. Ob tem pa je izrazila zaskrbljenost, da oblikovanje predloga ne gre v novo smer, saj "skupina, ki jo je imenovala ministrica za delo, razmišlja se zgolj o tem, kako še zaostriti upokojitvene pogoje, ne pa o dostojnih pokojninah in sistemu bonusov, ki bi spodbujali prebivalstvo, da prostovoljno podaljšajo svojo delovno dobo".

"Želimo, da je pokojninski sistem prijazen do Slovencev in prinaša dostojno starost. Dajali smo številne pobude, ki naj bi prav to dostojnost pokojnin zagotovile. Vlada do zdaj še ni imela časa, da bi izredno uskladitev pokojnin dala na dnevni red. Dušan Semolič je to označil za ignoranco, jaz za strahopetnost," je bila kritična Böhmova. Ob tem je dodala: "Za devet odstotkov so realno padle pokojnine, naj bo jasno, kdo je plačal račune tajkunov. Zapitek so plačali upokojenci. Od začetka te krize so pokojnine zamrznjene. Kupna moč pokojnin upada in to vlade očitno ne zanima. Zanima jo vse drugo, kako živijo ljudje, pa ne."

Dolgotrajno brezposelni brez možnosti zaposlitve
Izpostavila je predvsem starejše, ki so dolgotrajno brezposelni, saj nimajo nobene možnosti, da bi zaposlitev sploh še našli: "55-letnik mora tako 10 let čakati, da bo znova dobil redni prihodek, ta čas pa mora živeti na račun družinskih članov."

Vlada je po njenem mnenju zaostrila upokojitvene pogoje, a ni storila ničesar na področju aktivne politike zaposlovanja. Opozorila je še, da "ljudje po izteku nadomestila za brezposelnost ostanejo popolnoma brez prihodka". "Za njih je pokojnina edini redni mesečni dohodek, na katerega lahko sploh računajo."