Zvonko Fišer je imenovan za šestletni mandat. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Fišer je imenovan za šestletni mandat. Foto: MMC RTV SLO

Fišer bi takrat lahko odločil drugače. Pa ni. Mogoče bo tudi zato danes nagrajen s položajem. Gre za skupni imenovalec pri Ertlu, Masleši in Fišerju: sporna preteklost, ki ji sledi bogata nagrada.

Eva Irgl, SDS

Zainteresirani kandidati se niso prijavili prav zaradi te sprevržene prakse medijskega umora, ki ga je deležen vsak kandidat, ki ni član ali ni podobnih nazorov kot največja opozicijska stranka.

Borut Sajovic, LDS
Eva Irgl
Kot velja za sodnike, bi tudi za tožilce moralo veljati, da če so v preteklosti z delovanjem kršili temeljne človekove pravice, ne morejo na položaj, je pozvala Eva Irgl (SDS). Foto: MMC RTV SLO

Gospodu Gorenaku ... komandirji milice so imeli nalogo, da pazijo na oporečnike. Tak je bil sistem. Tudi jaz sem iz tega sistema

Mirko Brulc, SD
Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar upa in pričakuje, da bo Fišer izpolnil pričakovanja javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Fišerjevi načrti za tožilstvo
Fišer bo najprej pregledal stanje tožilstva

Državni zbor je Zvonka Fišerja s 47 glasovi za in 28 glasovi proti od 79 navzočih poslancev imenoval na mesto generalnega državnega tožilca. S tem je nadomestil Barbaro Brezigar, ki je končala svoj šestletni mandat. Koalicija je kandidata soglasno podprla, opozicija pa ni bila enota: SNS je Fišerja podprl.

Fišer je pred poslanci že slovesno zaprisegel, SDS-ova poslanska skupina pa je protestno zapustila dvorano.

"SDS diskreditira pomembno pravosodno funkcijo"
"Zahvalil bi se tistim, ki so mojo kandidaturo podpirali, in tistim, ki so mi stali ob strani. Te odločitve pa ne bi komentiral. Ker se toliko govori v zvezi s tožilstvom in njegovi politizaciji, bi prepustil slovenski javnosti, da oceni, ali je to akt, ki spada k parlamentarnemu odločanju, ali pa je to navadna politizacija, verjetno namenjena diskreditaciji ne samo posameznika, ampak tudi funkcije, po mojem mnenju pomembne pravosodne funkcije. Za to odločitev nosijo popolno odgovornost tisti, ki so se zanjo odločili," je Fišer po imenovanju komentiral bojkot SDS-ovih poslancev.

Fišer se bo najprej posvetil čimprejšnjemu prevzemu poslov, ob tem pa upa, da je tožilstvo v dobrem stanju. Funkcijo bo uradno začel v četrtek. Kot pravi, si bo prizadeval, da bi z izkušnjami in znanjem ter ob korektnem sodelovanju in volji ob delu, da bo mogoče pridobiti sodelavce, da se spopadejo predvsem z gospodarskim kriminalom. Nov zakon o državnem tožilstvu pa po njegovem mnenju prinaša nekatere dobre novosti in možnosti, na katerih je mogoče graditi, ne bo pa mu "pel slavospevov", saj, kot pravi, je kritičen človek.

Zalar upa in pričakuje: Fišer bo izpolnil pričakovanja javnosti
Minister za pravosodje Aleš Zalar, zadovoljen z zapolnjenim mestom generalnega državnega tožilca, meni, da bo Fišer izpolnil pričakovanja javnosti. Ocenjuje, da je to ena najbolj izpostavljenih in odgovornih funkcij v državi ta trenutek, državljani pa upravičeno pričakujejo uspešno delovanje kazenskega pravosodja. "Generalni državni tožilec kot prvi med enakimi ima tukaj posebna pooblastila in odgovornost, da je tožilstvo uspešno. Upam in pričakujem, da bo ta pričakovanja javnosti Fišer izpolnil," je dejal minister.

Fakin ostaja generalni direktor ZZZS-ja
Poslanci so s 53 glasovi za in 20 proti od 74 navzočih poslancev dali soglasje k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Fakina je že potrdila skupščina zavoda.

SLS: Čas je za nove, neobremenjene obraze
V imenu poslanske skupine SLS-a, ki je glasovala proti Fišerju, je Janez Ribič v okviru razprave pred glasovanjem izrazil prepričanje, da bi morala vlada v teh občutljivih časih za tako odgovoren položaj izbrati nekoga, ki v javnosti ne vzbuja novih dvomov in splošnega nezadovoljstva. SLS pričakuje nove obraze - v zadnjih letih se je izobrazilo dovolj kadrov, ki niso povezani z nekdanjim jugoslovanskim pravosodjem, je predlagal Ribič.
DeSUS: Nevzdržna situacija zahteva imenovanje
Nevzdržna situacija spora med tožilskim vrhom in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, pa tudi iztek mandata dozdajšnje generalne tožilke prinaša nujnost imenovanja, je v imenu poslanske skupine DeSUS-a povedal Joško Godec. V stranki o njegovi preteklosti ne želijo polemizirati, saj menijo, da so to predvsem politično motivirani očitki.
SDS: Sporna preteklost nagrajena s položajem
Eva Irgl
iz SDS-a je izpostavila kandidatovo preteklost, ko je Fišer preganjal dva duhovnika in gospodinjo zaradi postavitve križa in preganjanja mladoletnika zaradi verbalnega delikta v času nekdanje skupne države. Fišer bi takrat lahko odločil drugače, pa ni - mogoče je zato danes, podobno kot Branko Masleša in Tomaž Ertl, bogato nagrajen s položajem, se je vprašala opozicijska poslanka.

Jože Jerovšek (SDS) je Fišerju očital, da je imel v preteklosti "neprimeren odnos do slovenske države". Kot pravi, se spominja, da je Fišer oktobra 1991 svoje obtožne predloge pisal na papir z glavo Socialistične federativne republike Slovenije. "Državni tožilec, ki bi moral biti vrhunski legalist, ni priznaval samostojne Slovenije v tistem času. In vse to legalizirate," je izpostavil.
Zares: Pomisleki so upravičeni
Franci Kek
je dejal, da Fišerju strokovnosti ne odreka nihče, niti opozicija. Tudi etične kvalitete naj bi mu po njegovem mnenju priznavali ljudje različnih profilov. Dejal je, da je Fišerjevo dejanje neprimerno z vidika človekovih pravic in da so pomisleki ob njegovi kandidaturi upravičeni, "vendar le do ene točke". Fišer je namreč, kot pravi Kek, z obžalovanjem dogodkov zavrnil vse te pomisleke.
Vito Rožej je povedal, da bi za vse tri dozdajšnje generalne državne tožilce težko rekli, da niso bili politično profilirani. Ravno nasprotno pa je za Fišerja prepričan, da pri njem takšne politične konotacije ni. Dodal je, da Brezigarjeva ni storila nič glede preganjanja gospodarskega kriminala in upa, da bo Fišer pri tem uspešnejši.

LDS o brezhibnih moralnih kvalitetah
Borut Sajovic
je v imenu LDS-a napovedal soglasno podporo kandidatu, ki ima po njegovih besedah brezhibne moralne kvalitete, izpolnjuje vse formalne pogoje ter se ponaša z bogatimi akademskimi in praktičnimi izkušnjami. O njegovi osebnosti pa veliko pove že sam pogum, da se je kljub neizogibnim kritikam odločil za kandidaturo, meni Sajovic, ki je izjavil: "Pričakovati je, da se marsikateri kandidat z ambicijami sploh ni hotel prijaviti, ker se je zavedal, da bo deležen brutalne diskreditacije in političnih napadov s strani SDS-a."

SD: Fišer je izrazit profesionalec
Tudi poslanska skupina SD-ja je pričakovano podprla kandidaturo. Kot je pojasnila Darja Lavtižar Bebler, je Fišer izrazit profesionalec in strokovnjak na področju kaznovalnega prava, izpostavila pa je tudi njegovo bogato kariero. "V samostojni Sloveniji se še nihče izmed kandidatov ni mogel ponašati s tako dobrimi strokovnimi in znanstvenimi referencami," je sklenila.

Fišer bi takrat lahko odločil drugače. Pa ni. Mogoče bo tudi zato danes nagrajen s položajem. Gre za skupni imenovalec pri Ertlu, Masleši in Fišerju: sporna preteklost, ki ji sledi bogata nagrada.

Eva Irgl, SDS

Zainteresirani kandidati se niso prijavili prav zaradi te sprevržene prakse medijskega umora, ki ga je deležen vsak kandidat, ki ni član ali ni podobnih nazorov kot največja opozicijska stranka.

Borut Sajovic, LDS

Gospodu Gorenaku ... komandirji milice so imeli nalogo, da pazijo na oporečnike. Tak je bil sistem. Tudi jaz sem iz tega sistema

Mirko Brulc, SD
Fišerjevi načrti za tožilstvo
Fišer bo najprej pregledal stanje tožilstva