Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vse tri zavarovalnice, ki sklepajo zdravstvena zavarovanja – Triglav, Vzajemna in Generali – so pred poletjem sprejele sklepe o dvigu premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Cena premije bi se pri Vzajemni dvignila s 1. julijem na 44,78 evra mesečno, pri Generaliju že z majem na 44,89 evra, pri Triglavu pa z junijem na 45,52 evra. Vlada je na to odreagirala z uredbo, s katero je najvišjo ceno aprila zamejila pri 35,67 evra.

Zavarovalnice bodo imele na podlagi sprejete novele uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zdaj možnost, da vložijo zahtevek za izplačilo nadomestila škode. Ta je predvidena v obliki povrnitve razlike med stroški opravljenih zdravstvenih storitev in obračunanimi zavarovalnimi premijami za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zavarovalnice bodo lahko na ministrstvo za zdravje zahtevek za izplačilo nadomestila za obdobje od dneva napovedi dviga premije do 31. decembra 2023 vložila štiri mesece po uveljavitvi uredbe. "Ta znesek še ni popolnoma znan in zna biti od zavarovalnice do zavarovalnice različen, ker ga bodo izračunali na podlagi predloženih podatkov, predvsem od ZZZS-ja," je na vladni novinarski konferenci pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič.

"Da bo izplačilo iz proračuna za ta namen temeljilo na ustreznih podatkih, predlog uredbe določa, da bo predložene podatke potrdil pooblaščeni revizor, podatke pa bo pregledala tudi agencija za zavarovalni nadzor," je še dodal minister in poudaril, da bo morala zavarovalnica v primeru predložitve neresničnih podatkov vsa neupravičena izplačana sredstva povrniti.

"S temi pravnimi podlagami pa naslavljamo tudi zelo pomembno ohranjene solventnosti v zavarovalnicah, da bodo te tudi v prihodnje izkazovale ustrezno višino kapitala v skladu z evropskimi predpisi in zakonom o zavarovalništvu," je še dodal Boštjančič. Poudaril je, da se bodo zavarovalnice, ki bodo uveljavljale zahtevo po povrnitvi razlike, hkrati odpovedale uveljavljanju drugih pravnih sredstev zoper Republiko Slovenijo.