Milojka Kolar Celarc napoveduje, da zdravniki po novem ne bodo izgubili licence, če se bodo ukvarjali s homeopatijo. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc napoveduje, da zdravniki po novem ne bodo izgubili licence, če se bodo ukvarjali s homeopatijo. Foto: BoBo

Po besedah ministrice se določene spremembe zakonodaje že pripravljajo, glede homeopatije pa jih bodo še pripravili. Ministrstvo namreč neodvisno od predloga zdravniške zbornice pripravlja tudi spremembo na področju zdravilstva, ki bo primerljiva z drugimi evropskimi državami.

.
Na dodatno vprašanje poslanke SDS-a Nade Brinovšek, ali bo zdravstvena blagajna vsaj delno krila stroške zdravljenja s homeopatijo, ministrica še ni mogla dati končnega odgovora. Bodo pa omogočili, da se posameznik za to možnost zavaruje, je napovedala.

Po besedah Kolar Celarčeve si ministrstvo že dlje časa prizadeva, da bi tudi zdravniki v Sloveniji opravljali zdravilsko dejavnost, vendar je do zdaj vedno naletelo na odpor in neodobravanje stroke.

Do zdaj je zbornica zaradi prakticiranja homeopatije enemu zdravniku odvzela licenco, enemu pa izrekla opomin. V Sloveniji v nasprotju z drugimi evropskimi državami zdravnik ne sme prakticirati homeopatije vzporedno z izvajanjem uradne medicine. Po zakonu o zdravilcih, ki je med drugim skušal regulirati tudi dejavnost homeopatov, lahko to opravljajo le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete. A se morajo v tem primeru odreči zdravniški licenci.

Tožilstvo v grožnjah ni videlo spodbujanja sovraštva
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa je na današnji seji DZ-ja zanikala očitke, da se pristojni državni organi, vključno s policijo, niso ustrezno odzvali na nedavne grožnje novinarjem tednikov Demokracija in Reporter. Po njenih besedah se policija še naprej trudi izslediti storilca.

Tožilka je po besedah ministrice policiji pojasnila, da v konkretnemu primeru niso podani elementi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Bi pa lahko bili podani znaki kaznivega dejanja grožnje, je dodala.

V zvezi z nedavnim poškodovanjem vozila novinarja časnika Finance pa je ministrica dejala, da je policija dogodek obravnavala kot kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Doslej zbrani podatki ne kažejo na to, da je bil dogodek storjen zaradi novinarjevega dela, vendar policija nadaljuje z zbiranjem obvestil s ciljem izsleditve storilca, je še dejala.

Prihajajo spremembe kazenske zakonodaje
Na vprašanje poslanke na vprašanje poslanke SDS-a Anje Bah Žibert je odgovoril tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič. Po njegovih besedah je ljubljansko okrožno državno tožilstvo sporočilo, da imajo trenutno v preučevanju dve zadevi, in sicer poročilo policije v konkretni zadevi in pa predlog pregona. Pri tem je minister izrazil pričakovanje, da se bo tožilstvo odločilo v razumnem roku.

Tudi po Klemenčičevi oceni je bil odziv tožilstva ustrezen in napovedal, da bo DZ predvidoma v prihodnjih mesecih dobil na mizo predlog novele kazenskega zakonika, ki bo tudi drugače urejal kaznivo dejanje grožnje, ki se sedaj primarno preganja na zasebno tožbo.