V odprtem pismu se je Žibert med drugim zahvalil tudi predsednici stranke SD Tanji Fajon. Fotografija je nastala na odprtju nove lokacije SD-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V odprtem pismu se je Žibert med drugim zahvalil tudi predsednici stranke SD Tanji Fajon. Fotografija je nastala na odprtju nove lokacije SD-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Nepreklicno odstopam z mesta glavnega tajnika stranke Socialni demokrati," je Klemen Žibert zapisal v odprtem pismu, ki ga je naslovil na članstvo SD-ja in predsednico stranke, in dodal, da se je za to odločil, ker želi stranko razbremeniti očitkov.

Kot je zapisal, je odločitev sprejel po izjemno težkih dneh za stranko in zanj osebno. "S svojim odstopom želim stranko Socialni demokrati razbremeniti očitkov, ki te dni padajo name in žal tudi na mojo družino ter posledično črnijo ugled stranke," je še zapisal in dodal, da očitki o njegovi vlogi glede nakupa stavbe na Litijski cesti in premoženju njegove družine "postajajo gorivo za javni linč stranke Socialni demokrati ter vseh njenih članic in članov, za kar menim, da je nedopustno".

Očitki o moji vlogi glede nakupa stavbe na Litijski cesti in premoženju moje družine te dni tistih, ki jih na podlagi svoje enostranske resnice plasirajo v javnost, postajajo gorivo za javni linč stranke Socialni demokrati ter vseh njenih članic in članov, za kar menim, da je nedopustno.

Klemen Žibert

"Če kaj, sem po vsem dogajanju danes prepričan, da bo resnica glede nakupa stavbe na Litijski cesti in glede vseh obtožb, uperjenih vame in v mojo družino, prišla na dan. Ta bo brez zavajanj in očitnega cilja slabiti stranko Socialni demokrati odpihnila meglo manipulacij in zakoličila odgovornost vseh, ki danes hite razlagati, kako so krivi drugi, da bi s tem prikrili svojo odgovornost," je še zapisal in dodal, da si bo za to prizadeval tudi sam – zato, da opere tako svoje ime kot ime svoje družine, pa tudi zato, da "resnica, takšna, kot je, pride na dan".

"S tem nimam nikakršnih težav, jih pa imajo očitno tisti, ki se danes ponašajo s samooklicanimi preiskovalci in iskalci pravice," je še dodal ter se stranki in podpornikom zahvalil za zaupanje.

Zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan na ponedeljkovem sestanku premierju Robertu Golobu ponudila svoj odstop. Strinjala sta se, da ministrica ostaja na položaju, dokler bo treba, da se "položaj resnično razčisti, predvidoma od dva do tri tedne", je Švarc Pipan pojasnila v ponedeljkovi oddaji Marcel na Televiziji Slovenija.

Burne politične razmere v koaliciji

Švarc Pipan: Žibertov odstop je prava odločitev

Ministrica Dominika Švarc Pipan je Žibertov odstop z mesta generalnega sekretarja ob doslej znanih okoliščinah označila za pravo odločitev. "Upam, da je to prvi, ne pa edini korak stranke SD v smeri aktivnega in odločnega spopadanja s sistemsko korupcijo ne glede na politične barve in preference," je zapisala v odzivu za STA.

Sorodna novica "SD plačuje tudi račun za odsotnost samorefleksije – drugo je le prerivanje za položaje"

SD je poln napetosti in nezadovoljstva

V stranki SD, v kateri so ministrici podporo že odrekli in predsednika vlade večkrat pozvali, naj predlaga njeno razrešitev, pa v teh dneh vlada vse več napetosti in nezadovoljstva.

Predstavniki občinskih organizacij SD-ja so se zvečer sestali v Ljubljani na sestanku z namestnikom odstopljenega sekretarja, Zvjezdanom Mikićem. Po poročanju TV Slovenija so prišli predstavniki 212 občinskih in 35 območnih organizacij. Pred srečanjem so bili precej zadržani, po srečanju pa se je večina izogibala kameram, je v oddaji Odmevi poročala novinarka Duška Lah, ki pravi, da to kaže, da isker, ki so se prižgale v stranki, ne želijo dodatno razpihovati.

TV Slovenija je izvedela, da so nekateri zahtevali spremembo statuta, da bi vsi člani imeli pravico voliti predsednika, ta pa bi si sam izbral tajnika. Med člani SD-ja je tudi zaokrožil dokument, ki poudarja, da je SD v življenjski krizi, da naj bi bila to zdaj stranka korupcije, in v katerem se zahteva odstop vodstva stranke. V prihodnje je pričakovati razčiščevalni obračun znotraj SD-ja, je še poročala Duška Lah.

Golob bo sprejel odstop ministrice, Žibert že odstopil

Predstavniki občinskih organizacij imajo deljena mnenja o tem, kako je stranka postopala ob dogajanju v zadnjih dneh. Da so doslej dobro sodelovali z generalnim sekretarjem in da ne vidi razloga za mešanje njegovega zasebnega življenja s strankarskim, je ob prihodu na sestanek dejala Olga Vodušek iz občine Hoče - Slivnica. "Če se čaka na odstop ministrice, dokler se stvari ne razrešijo, zakaj se ne počaka, da se razreši tudi, ali je kriv generalni sekretar ali ne," je dejala. Odstop Žiberta obžaluje, kakšno vlogo je pri samem poslu odigrala stranka, pa je po njenem mnenju prezgodaj soditi, dokler se ne razčistijo okoliščine, česar pa si za dobro stranke želijo čim prej.

Odkrit pogovor in temu ustrezne nadaljnje korake stranke, med drugim tudi kongres, pa pričakuje župan Murske Sobote iz vrst SD-ja Damjan Anželj.

Medtem je bistveno bolj z odzivom nezadovoljen Andrej Sivec z Iga, ki meni, da je stranka v sami zgodbi premalo zaščitila ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. "Politika je politika, odvija se od danes do jutri, verjetno ni bilo vse, kot bi moralo biti, a stranka je v aferi pravilno postopala," je dejal predstavnik SD-ja iz Koroške Podvelke. "Premalo so zaščitili Dominiko. Prej so jo vsi tolkli, zdaj jo pa nazaj vlečejo. To mi ni všeč," je izjavil po poročanju TV Slovenija.

S terena stranke pa prihajajo ostrejši odzivi, tudi pozivi k odstopu celotnega vodstva stranke. Odbor kranjskega SD-ja je tako na primer že izglasoval nezaupnico vodstvu stranke na čelu s predsednico Tanjo Fajon, poroča kranjski spletnik Trma.

Predsednik SD-ja Kranj Janez Černe, Žibertov protikandidat na volilnem kongresu stranke leta 2022 za funkcijo generalnega sekretarja, je za portal dejal, da je sam volitve tedaj izgubil, ker ni obljubljal članstev v nadzornih svetih in saniranja dolga stranke. Kot je še dejal, zgolj odstop Žiberta v danih razmerah ne zadošča. V SD-ju Kranj tako menijo, da je nujen izredni kongres oziroma konferenca stranke, na kateri bi opredelili "pravo socialdemokratsko politiko" in izvolili novo vodstvo, saj je predsednica stranke stala tako za kandidaturo Klemna Žiberta kot ministrice Dominike Švarc Pipan.

"Zdi se mi, da je tale sestanek vsaj en teden prepozen. Moral bi biti prej. Občutek imam, da se obnašamo kot neki otroci v otroškem vrtcu, ker enostavno ne znamo sprejemati pravih odločitev, in to nam bo škodovalo. Najbolj sem pa jezen na Tanjo. Ona je vendarle vodja diplomacije in njene izjave niso bile popolnoma nič povezane s kakršno koli diplomacijo," je pred srečanjem dejal Ivo Gajič iz Grosupljega.

Kmalu sklic konference

Predsedstvo SD-ja naj bi odločalo o sklicu konference, ki je najvišji organ stranke med dvema kongresoma. Konferenca bi po načrtih potekala prihodnji ponedeljek, kakšni sklepi bi utegnili biti na mizi, bo jasneje po srednem sestanku vodstva stranke s premierjem Golobom. Ne glede na njegovo odločitev pa je pričakovati, da bo članstvo na konferenci pretresalo tako prihodnost stranke kot nadaljnjo pot v koaliciji.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila odstop. Golob se bo o tem še odločil.

Vatovec: Afera meče slabo luč ne samo na SD, ampak na celotno koalicijo

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je ob robu izjave za javnost o Mihi Kordišu komentiral tudi dogajanje v SD-ju in tisto, povezano z nakupom sodne stavbe na Litijski. Poudaril je, da je "najbolje, da se ta stvar čim prej razreši". "Ta afera s stavbo na Litijski meče slabo luč ne samo na SD, ampak na celotno koalicijo. Verjamem, da imamo organe pregona v tej državi zato, da svoje delo opravijo, in jim tudi zaupam," je dejal in dodal, da ima koalicija "bistveno pomembnejše projekte pred nami, bistveno pomembnejše stvari, ki jih moramo rešiti".

Poudaril je še, da bomo morali organi pregona povedati, kdo je za kaj kriv. Glede odločitve premierja Goloba, da glede odstopa Švarc Pipan še ne ukrepa, pa je Vatovec povedal, da verjame, "da ima predsednik vlade svoje razloge, zakaj tega odstopa še ni sprejel".