Jakič je z ovadbo šel nad žvižgača, ki je izdal informacijo o hišni preiskavi. Foto: BoBo
Jakič je z ovadbo šel nad žvižgača, ki je izdal informacijo o hišni preiskavi. Foto: BoBo
Damijana Žišt
Žištova ne namerava izdati, kdo ji je namignil, da bodo izvedli preiskavo. Foto: BoBo
Organi pregona trkajo na vrata novinarjev

Žištova je na dan hišne preiskave s fotoreporterjem prišla pred Jakičevo hišo, ki ga preiskujejo zaradi domnevne zlorabe položaja in prevar v času, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, še preden so tja prišli kriminalisti. Jakič je zaradi tega vložil ovadbo proti neznanemu storilcu, tožilstvo pa zdaj preiskuje, kdo je bil vir te informacije.

Žištova pa na pogovoru z zaposlenimi oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili svojega vira ne namerava razkriti. Ohranjanje anonimnosti svojih virov je namreč osnovno novinarsko načelo, čeprav si za to lahko kazensko odgovoren, je še povedala. Zaposleni na oddelku so sicer želeli izvedeti, od kod Žištovi informacije o preiskavi, tudi pri novinarki Televizije Slovenija Metki Majer.

Cirman: Vir je temelj svobodnega novinarstva
Član upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije Primož Cirman je ob tem opozoril, da je pravica do vira pravica, na kateri temelji novinarstvo v svobodni družbi. Viri so tako po njegovem mnenju pomembni za razkrivanje informacij, ki sicer ne bi nikoli prišle na dan.

Podrobnosti konkretnega primera Cirman sicer ne pozna dobro, a izjem, ki jih zakon navaja za razkritje vira, v primeru Žištove ne zaznava.

Mamič: Težko je verjeti, da smo pred zakonom vsi enaki
Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić pa je izpostavil, da se žal zdi, da novinarji, ki dregnejo v osje gnezdo, povezano z visoko politiko, postanejo hitro tarča sodnih postopkov. Pregovorno počasno pravosodje v takih primerih postane izjemno hitro in učinkovito, je opozoril.
V pravičnost slovenskega pravosodja je po njegovem mnenju zelo težko verjeti, saj da je primerov, ki dokazujejo nasprotno, nešteto in pred zakonom nismo vsi enaki.

Organi pregona trkajo na vrata novinarjev