Slovenija
Vojska, vojaki, rezervisti, nacionalna garda, vojaški škornji
Obrambna ministrica pravi, da že poznamo prostovoljno pogodbeno rezervo, ki že pomaga Slovenski vojski (SV) pri delu. Foto: BoBo
Avstrija, Špilje, Šentilj
Med razlogi za zamisel o nacionalni gardi je predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS-a Božo Predalič navedel, da se varnostne razmere po svetu drastično poslabšujejo, kar povezuje tudi z migrantsko krizo. Foto: Reuters

Dodaj v

ZL nacionalno gardo vidi kot "desničarsko paravojsko", NSi idejo podpira

Predlog SDS-a o ustanovitvi nacionalne garde med strankami doživlja mešane odzive
20. januar 2016 ob 17:42,
zadnji poseg: 20. januar 2016 ob 19:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Predlog o ustanovitvi paravojske, imenovane nacionalna garda, je kombinacija vojaškega diletantstva in skrajnega nacionalizma," se nad idejo SDS-a hudujejo v ZL-ju.

Predlog SDS-a o ustanovitvi nacionalne garde med strankami doživlja mešane odzive. Za zdaj idejo podpirajo le v NSi-ju, v ZL-ju ji strogo nasprotujejo, v SMC-ju pa menijo, da je zdajšnja ureditev primerna.

Tudi ministrica za obrambo Andreja Katič je dejala, da imamo že zdaj podobno obliko enote.

Spomnila je, da že poznamo prostovoljno pogodbeno rezervo, ki že pomaga Slovenski vojski (SV) pri delu. Če bi imeli dovolj sredstev na razpolago, da nagradimo vse te pripadnike in jih primerno usposabljamo, bi lahko po njenem mnenju tudi opravljali vse te naloge, ki jih predvideva predlog SDS-a.

Potreben širši pogled na situacijo
Da vsako spreminjanje na obrambno-varnostnem področju zahteva tehten premislek in širši pogled na celotno situacijo, tako na državni kot evropski ravni, pa je danes ocenil poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek.

Spomnil je, da imamo zdaj stalno sestavo in pogodbeno rezervo, pa tudi vojaško strateško rezervo, ki v primeru izrednih razmer predvideva vpoklic do 25.000 pripadnikov.

ZL: Ustvarjanje strahu v državi
"Predlog o ustanovitvi paravojske, imenovane nacionalna garda, je kombinacija vojaškega diletantstva in skrajnega nacionalizma," pa so zapisali v ZL-ju. Slovenija namreč ni vojaško ogrožena, prav tako pa ni ogrožena varnost državljanov, so poudarili. Tudi oni so spomnili na možnost oblikovanja vojaške strateške rezerve.

Po njihovem mnenju je predlog tudi "logično nadaljevanje desničarske politike ustvarjanja strahu in izrednih razmer ter širjenja nestrpnosti v državi", a na srečo tudi neizvedljiv, saj ima SV že prostovoljno rezervo.

Če pa bi jo kljub vsemu ustanovili, pa v ZL-ju menijo, da to ne bi bila nikakršna nacionalna garda, "ampak desničarska paravojska, sestavljena iz nekaj sto članov in simpatizerjev SDS-a, NSi-ja in različnih skrajnodesničarskih skupin".

NSi ne vidi težav prav zaradi prostovoljstva
Vsak predlog, ki gre v smislu kadrovske okrepitve SV-ja, je po besedah vodje poslanske skupine NSi-ja Mateja Tonina dober.

Po njegovih besedah se prah okoli tega predloga dviguje zaradi samega poimenovanja predlagane oblike kadrovske izpolnitve, a kot je dejal Tonin, gre dejansko za rezervno sestavo. V njo pa se lahko vključijo prostovoljci, zato ne vidi težav. Bistvena je namreč vsebina, in ta gre v smeri zagotavljanja večjega števila pripadnikov SV-ja, "in to je tisto, kar danes potrebujemo", je ocenil Tonin.

Kako predlog vidi SDS?
SDS v okviru Slovenske vojske (SV) predlaga ustanovitev nacionalne garde, rezervnega sestava vojske, kamor bi se lahko vključili prostovoljci, ki bi to želeli. Vpoklicali bi jo ob naravnih nesrečah ali v spremenjenih varnostnih razmerah - v zdajšnji prebežniški krizi bi šlo predvsem za varovanje meja.

V SDS-u pojasnjujejo, da bi bili v nacionalni gardi dobrodošli predstavniki obeh spolov oziroma vsi domoljubi, kot so se izrazili. Poudarjajo pa, da bi šlo zgolj za vključitev na podlagi prostovoljstva.

Pri oblikovanju sestava bi sprva merili na populacijo od 18. do 35. leta starosti, prepričani so, da bi se v sestavu lahko zbralo tudi do 25.000 članov, neposredno pa bi bili podrejeni Generalštabu SV-ja.

Gardisti bi prejemali nadomestilo, ob vpoklicu pa bi dobili enako plačilo kot poklicni vojaki.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
atom ant
# 20.01.2016 ob 18:01
Naša država ni sposobna nahraniti, obleči in izuriti niti tisto (pre)malo "normalnih" vojakov, ki jih imamo na plačilnih listah države.
Predlog za (strankarsko?) gardo pa je morda normalen za kako afriško državo
pan
# 20.01.2016 ob 18:05
Ne daj, Bog, da se ponovi leto 1941 - se spet pobijemo med sabo,...s takšnimi bebavimi idejami o "nacionalni gardi"!!!
Triptico
# 20.01.2016 ob 18:14
Zakaj SDS ni odkrita pa pove, da je to vojska vojaka Janeza? Oni si tako ali tako zeli vojno, ze lep cas.
štamprle
# 20.01.2016 ob 18:15
Hehehehe, Janšekova paravojaška garda sestavljena predvsem iz "izbranih prostovoljcev" in simpatizerjev vemo koga ali česa, ki bi jo lahko uporabil/i tudi v posebnih primerih (vemo katerih). Dragi Janša, poznamo te, vemo kam pes taco moli, ne hvala. Poznamo tvoje paravojaške podvige iz preteklosti, dovolj je bilo!
Pa tudi če realno pogledamo zakaj pa bi tako gardo sploh potrebovali? Samo še dodaten strošek za prazen nič!
Partizan Miha
# 20.01.2016 ob 18:29
ZL nacionalno gardo vidi kot "desničarsko paravojsko

Pa ne samo ZL, vsakemu normalnemu človeku je jasno, kam pes taco moli.
Voly
# 20.01.2016 ob 18:23
Moram reči, da me kar srh spreletava ob taki ideji!
Paravojska z imenom nacionalna garda! A je to sploh mogoče? A ni to korak k državljanski vojni? Popravite me, če stvar narobe razumem in upam, da jo!
Najbolj zaskrbljujoče pa je, da polovica ljudi tukaj gor to podpira! A se sploh zavedate kaj pomeni v eni državi imeti dve vojski? Ne vem, a je to sploh kje v kaki normalni državi na svetu?
Enostavno
# 20.01.2016 ob 18:18
ZL nacionalno gardo vidi kot "desničarsko paravojsko",

Točno tako.Ne želim vojne,ki jo z takšnimi provokacijami ustvarja in neti SDS.Proti strankarskim paravojskam!Proti fašizmu!
angel2
# 20.01.2016 ob 18:08
Garda, a to bodo tisti, ki so "protestirali"leto nazaj pred sodiščem v Ljubljani, pa v Slovenski vasi? :-)
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 18:39
@rok_p
"Koga sploh se zanima mnenje te zblojene ZL..."

V vodstvu ZL ni nobenega bivšega komunista.
V SDS-u so to Janša, Gorenak, Brezigarjeva, Zver, Černač....
ZL vsaj za zdaj nima nobene afere.
SDS? Janši položnice plačuje sestrična, Rajko je celo desetletje živel v ćrni gradnji, Turkova stoji še danes, Časar je kradel miljone, Lovšin prav tako, da o poštenosti Ruparja, A. Gomboc, Mariniča....niti ne govorimo.
Ampak zblojena pa je ZL?
Rasta75
# 20.01.2016 ob 18:16
Ja valda, NSi in SDS... Že tako ni za plače 14000+ članov redne poklicne vojske, pa bi še 25000+ ljudem plačevali dodatek za pripravljenost + plačali dejansko aktivnost v tej "gardi"?
Ninefingers
# 20.01.2016 ob 18:18
Pa kakšna garda, imamo že pogodbeno rezervo v katero se lahko kdorkoli prijavi do 45 leta. Samo še neko vojsko belogradistvo rabimo, ja. Kdo jih bo uril, jim poveljeval, komu bodo odgovorni, bodo po Sloveniji lovili drugače mislleče ali kaj?...ne gre to kar tako. Glede na to, da gre za predlog SDS pa itak vemo kam pes taco moli,... Če je potreba pa se lahko itak izvede mobilizacija.....
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 18:34
@endisnear
"Nočemo levičarskih zblojencev v Sloveniji!"

Saj levičarji ne ustanavljajo vojske, ampak desničarji.
Največja fora pa je v tem , da desnica vodi EU in Nemčijo, begunci prihajajo prav zaradi poraznega vodenja desnice, desničarji pa pravite, da nočete levičarskih zblojencev??
Enim rers nič ni jasno.
el CARTEL
# 20.01.2016 ob 18:22
Hehehehe, Janšekova paravojaška garda sestavljena predvsem iz "izbranih prostovoljcev" in simpatizerjev vemo koga ali česa, ki bi jo lahko uporabil/i tudi v posebnih primerih (vemo katerih).

točno to.

če prostovoljci hočejo pomagati, lahko to storijo tudi sedaj. PROSTOVOLJNO.

v nasprotnem pa imamo policijo in še vojsko z "razširjenimi" pooblastili po novem.

ne potrebujemo vojske ki bi se jo dalo mogilizirati za interese novih diktatorčkov
MP3CE
# 20.01.2016 ob 18:15
@mindmaster: Kot radikalni levičar ti odsvetujem, da skočiš iz 10 nadstropja...
angryjoe
# 20.01.2016 ob 18:09
Mene bolj zanima od kod nam sredtstva za tako gardo in kdo bi se sploj vpisal, če pa se je rezervna sestava izkazala za neuspeh ob migrantski krizi.
boboman
# 20.01.2016 ob 18:04
nobenih para vojaskih gard (brez nekega drzavnega nadzora) , ali je v sklopu slovenske vojsle/policije al pa je NI. enostavno ne rabimo eno seperativno oborzoeno organizacijo za katero nvemo kdo in s cim jim bo pral mozak. a ste normalni?
Sicer pa koliko vem RS prostovoljni pogodbeni rezervi mesecno placuje nemale denarce/mesecno zato da so zdaj 10 let bil sam na nekem spisku v rac. - hja je pac prisel cas ko bo drzava te denarce unovcila, torej ne vidim potrebe po se neke dodatne seperatvine garde, ki bi si zelela drzavnega proracuna za igranje neke oborzene elite in manipuliranje svojih nabornikov.... kje je pamet?
alesi1
# 20.01.2016 ob 17:59
Zakaj že?
A bodo sprejemal le člane sds, ns...?
veza
# 20.01.2016 ob 18:09
Imamo civilno zaščito, to povsem zadostuje, pomagajo pa tudi gasilci...
sirus
# 20.01.2016 ob 17:57
ZL že ima svojo paravojsko na Metelkovi.
Triptico
# 20.01.2016 ob 18:28
Selekcija bo pa po kljucu - kdor je z Janezom je nas? Sicer pa je SDS tako ali tako v pripravljenosti, njihovi domoljubi tudi odkrito pozivajo k spopadu in drzavljanski vojni na twitterju, @BVoje bo polkovnik?
ciracara
# 20.01.2016 ob 18:04
Slovenska vojska, policija in varnostne službe delujejo seveda kot slovenska podjetja; brez vizije, brez razvoja in najboljši kadri odhajajo v tujino.
hexen
# 20.01.2016 ob 18:44
Mindmaster
# 20.01.2016 ob 18:08
Ce nasprotuje radikalna levica, potem je to gotovo dobra ideja.


Tako so rekli tudi glede podpore ameriškim vojnam.

Soodgovoren si!
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 18:48
Ampak desničarjem se pa res lahko samo smeješ.
Desničarski Bush z lažjo napade Irak, kar je seveda bil začetek vsega kar se dogaja danes, desničarka Merlova vabi begunce v Evropo, desničar Juncker nima pojma kaj naj naredi glede beguncev......ampak desničarji pa še vedno nekaj sanjajo o levičarjih.
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 19:26
@dvigniglavo
"večina kaviar levičarjev živi v glavah še vedno v letu 1945... zato pa zaostajamo. "

Se mi zdi kdo ob vsaki priložnosti pljuva po komunistih, 25 let po tem od kar jih več ni.
SDS-ovci pljuvajo po "komunistih", edini predsednik od vseh parlamentarnih strank, ki je bil član Zveze komunistov, pa je ravno Janša, obramboslovec, doštudiral v času komunizma na FDV-ju.
Njihov evropski poslanec Zver pa je v komunizmu študiral marksizem na FDV-ju.
In potem tipi, ki volijo te ljudi, drugim očitajo, da so-komunisti????!!!!!!!
Za zjokat smešno.
capStane55
# 20.01.2016 ob 19:18
Z denarjem, ki ga je napraskal Janša si kupite del ozemlja nekje v Kočevskem gozdu, tam, kjer ste že imeli neke vrsto prvenca "domoljubne vojske". Uredite si vaše meje in vojake, postavite Jajota za generalmajorja...itd!! Tam bodite in ne hujskate in delite SLOVENIJE!
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 19:18
@rooster
"jp, le kdo bi si mislil, da bo merklova postala glavni idol ZLjevcev"

??
Kje pa je kdo od levičarjev bilo kdaj izjavil, da mu je Merklova idol????
A sedaj, ko so desničarji zafurali EU, boš začel z takimi bednimi forami?
Še pred enim letom ste jo kovali v oblake, ko je stiskala Grke, sedaj pa se jo otepate.
Desničarji ste res smešni.
k.u.j.o.
# 20.01.2016 ob 18:56
Kot terorist postane upornik, odvisno od interesov ZDA ... tako pristaši domobranstva postanejo domoljubi...

Janša naj premore malo morale in naj se umakne iz političnega življenja, preveč škode je naredil Sloveniji in zglada da želi nadaljevati z tem .. ..

Slovenija bolj kot drugo potrebuje streznitev, potrebuje nekaj po vzoru Italijanskega movimenta 5 zvezdic, kdor pozna ve o čem govorim....
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 18:42
@rooster
"ZL pod vodstvom migrantov že razmišlja o ustanovitvi demokratično socialistične muslimanske paravojske"

In potem se sds-ovci zblamirajo do konca.
Nisem vedel, da sta krivca za begunce Merklova in Juncker v ZL-ju.
Kolikor vem sta oba desničarja.
Anar Hija
# 20.01.2016 ob 19:58
Dajmo si priznati enkrat za vselej: nismo za skupaj. Potrebno bo iti narazen, preden se (spet) pobijemo med seboj.

Zaradi mene lahko imajo janšisti svojo vojsko in prisegajo Hitlerju, če želijo. Jaz pa tega ne želim.
Jaz ne želim vplivati na odločitve janšistov, oni pa naj ne vplivajo name.

Jaz se sramujem, da moram živeti v isti državi z njimi, oni se sramujejo mene.

Priznajmo si, da bo rešitev slej ko prej geografska. V nasprotnem bo s puškami.

Nehajte si zatiskati oči - nismo za skupaj!

NE janšizmu!
zzivanov
# 20.01.2016 ob 19:34
Predlagam ime domobranska garda,nehajmo se slepomisit.
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 19:27
@gjah
"Levakom se tresejo gate. Oni dobro vedo, da je prihodnost DESNA Slovenija"

No, vidimo kako je danes v DESNI Nemčiji.
Vi boste tudi vabili begunce?
Ogroženi
# 20.01.2016 ob 20:17
T.i. "vaške straže" v Sloveniji delujejo (pod okriljem SDS) že nekaj let, to tudi za Policijo ni nobena skrivnost. Jaz v svojem kraju poznam vsaj 10 možakarjev, ki delujejo pod tem okriljem, poznam lokalnega vodjo, ki vodi vso zadevo (drugače je podžupan in visoki funkcionar stranke NSI).
Dobivajo se v krajevni beznici katere lastnik je tako in tako njihov (mimogrede: v tej beznici kajenje še vedno NI prepovedano).
V teh enotah delujejo tudi ženske. Beležijo razne objave t.i. "komunajzarjev" na socialnih omrežjih, zbirajo podatke o teh ljudeh...tudi vodjo te enote poznam in se je s tem po nesreči celo pohvalila.

Ključni cilj teh enot je pokoritev "komunajzarjev" v t.i. "navadne delavce - služabnike, med tem, ko se oni vidijo v vlogi gospodarjev.

Za edinega predsednika Slovenije vidijo zgolj in samo Ivana Janšo - Janeza. Kdorkoli drugi ne pride v poštev in, če beseda nanese o tem, vsi po vrsti postanejo živčni in/ali žaljivi.

Zgoraj omenjeni fantje pridobivajo kondicijo. Trenirajo, hodijo v hribe, tečejo, nabirajo mišično maso...gre prav za organizirane treninge za vzpostavitev moči.

Hodijo pa tudi na strelske vaje. Nekaj od njih si to organizira preko bližnjega strelskega doma, eno par jih trenira, verjeli ali ne, celo v gozdu.

Laže tisti, ki trdi, da se vse to ne dogaja: to se dogaja tukaj in zdaj v Sloveniji. Danes. To je naša kruta realnost. Smo samo še korak do nasilne vzpostavitve reda, kot si ga Janševi predstavljajo. Ob vedenju vlade, predsednika republike, policije.... vsi to vedo in vsi so tiho.

SF/SN!
nikefor
# 20.01.2016 ob 19:46
in waffen SS so bili prav tako popolnoma (mogoče še posebej bolj) podrejeni hitlerjevemu generalštabu
DilanDog
# 20.01.2016 ob 19:24
večina kaviar levičarjev živi v glavah še vedno v letu 1945... zato pa zaostajamo.

Predlog SDS je bil v okvirih ustave RS in pod poveljstvom vlade RS... tule gor pa cel kup zafrustriranih kaviar levičarjev, kako gre za neko jj vojsko...

bolniki pač...


Dvigniglavo, največja ironija v tvojem pisanju je to, da si isti kot ljudje, ki jih označuješ za bolnike. Tudi ti še nisi iz hibernacije, ki se je očitno tudi zate začela leta 1946. Predlagam ti, da si priskrbiš kakšen "štinglc" od Boba Marleya, zviješ "pljugico", globoko vdihneš, zadržiš, izdihneš ter se spomniš na ljudi, ki jih imaš rad in ti to vračajo. Mogoče boš doživel katarzo in razsvetljenje ter spoznal kaj je tvoje bistvo. Nedvomno boš pa pozabil na imaginarne sovražnike, leve, desne, črne in bele. PEACE & LOVE, prijatelj.
Drugače pa, tako kot je nasir napisal, butale in butalci !
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 19:21
@Montijev Piton
"Želijo Zmešani Levičarji (ZL) res postati bolj radikalna stranka od SDS? Zaenkrat jim to odlično uspeva."

V čem pa so radikalni? Biti proti nacionalni gardi pomeni, da si radikalen?
Kaj radikalnega pa so naredili, da ti občutiš na svoji koži?
ZL je proti nacionalni gardi, SDS je za, ampak radikalni pa so v ZL-ju??
Enostavno
# 20.01.2016 ob 19:16
gjah
Levakom se tresejo gate. Oni dobro vedo, da je prihodnost DESNA Slovenija

Tega filma ne boste gledali.
Rasta75
# 20.01.2016 ob 18:58
NSi, SDS, če zberete za to "gardo", mar ne bi bilo bolj fer, da se da najprej gasilcem, policiji in redni vojski za dostojne plače? In zakaj ne?
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 18:45
@dvigniglavo
"Novo bo le to, da bodo tokrat pripravljeni na kaviar levičarje."

Tako kot takrat, ko ste imeli Zbor za republiko, ko vas je bilo 5x manj in ste vsi pobegnili pred shodom proti Janši?
zzob
# 20.01.2016 ob 18:41
Rezervne vojaške enote na prostovoljni bazi imamo že sedaj. Vsak mesec dobijo za pripravljenost denarni dodatek, njihov odziv ob prebežniški krizi pa ni bil zadovoljiv. Zakaj si Janša misli, da bo z gardisti kako drugače?
KLIPAN
# 20.01.2016 ob 19:31
@dvigniglavo
"Welcome refugees"

Ja, to je rekla vaša Merklova.
aristotel
# 20.01.2016 ob 19:09
Ali sploh obstaja pravna/ustavna podlaga za ivanovo snops idejo?
Partizan Miha
# 20.01.2016 ob 19:04
petrainpika, a črni verniki ste že pogruntali, oz a se zavedate da niste nič boljši v svoji blaznosti kot nacisti ? Mislim, da se zavedate in da prav to hočete. Bolanooo....
Wasabi
# 20.01.2016 ob 21:10
V SDS-u pojasnjujejo, da bi bili v nacionalni gardi dobrodošli predstavniki obeh spolov oziroma vsi domoljubi, kot so se izrazili. Poudarjajo pa, da bi šlo zgolj za vključitev na podlagi prostovoljstva.

Kaj je tukaj treba pudarjati tudi ne vem...in kako so ob zdajšnjih naravnih nesrečah ti vrli domoljubi prostovoljno pomagali? Jim že do sedaj nobeden ni branil...25.000 ljudi bo država plačevala, da se bodo malo frajerišili okrog? Prostovoljno lahko varujejo mejo, da je nam slučajno kdo ne odnese, ampak zakaj bi jih sploh plačevala država, če pa v SDS poudarjajo, da bi šlo vse na bazi prostovoljstva.
Mole Majole
# 20.01.2016 ob 20:22
Janša svojo vojsko že ima. Rad bi jo legaliziral.
komsomolec
# 20.01.2016 ob 19:47
Kriza kapitalizma, sistem crkuje, desni bi ga s silo reševali. Garda bo leglo skrajne desnice, za obračun z ljudstvom.
zzivanov
# 20.01.2016 ob 19:46
Ne daj, Bog, da se ponovi leto 1941 - se spet pobijemo med sabo,...s takšnimi bebavimi idejami o "nacionalni gardi"!!!

Se je za zamislit ob tem,res zalostno...
Kam mi plovemo...
Partizan Miha
# 20.01.2016 ob 19:09
Sicer pa Slovenska desnica razen razdvajanja in hujskanja nima niti enega drugega vzvoda, da pride na oblast in ker to ni dovolj (ker očitno večina slovencev ni norih) si sedaj domišlja svojo vojsko in nasilen prevzem oblasti.
FOAB
# 20.01.2016 ob 18:27
obrambo bomo vsekakor potrebovali. Na NATO se ni mogoče zanesti (kar je JJ verjetno jasno, čeprav tega na glas ne bo rekel), saj ravno njegove članice v zakulisju podpihujejo terorizem. Nekoč so imeli Gladio, danes pa njegovo nadgradnjo.

Ironija, da nas v bistvu ščiti Rusija.
Evening News
# 20.01.2016 ob 19:34
Če slučajno SDS zmaga na naslednjih volitvah in posledično res ustanovi navedeno paravojsko nam bo Slavoj Žižek spet zbežal v Argentino. He he.

dajmo se malo nasmejat... Ko so objavili isto novico na NOVA24 so na vrhu objavili sliko italijanskega vojaka na tureli italijanskega oklepnika Lince. Ali so hoteli s tem povedati, da se bo paravojska (spet) naslonila na Italijansko kot nekoč MVAC? Mislim, d anjihov arhiv premore kako sliko SV ali vsaj TO, pa so vseeno hoteli nakaza, komu bodo spet prisegli?
ni maitre
# 20.01.2016 ob 19:22
@gjah
Levakom se tresejo gate. Oni dobro vedo, da je prihodnost DESNA Slovenija

V čem je pa razlika med desno in levo Slovenijo, prosim pojasni? Res ne štekam!
A nam je mogoče Emigrantistan napovedal vojno? Kdaj? Na zemljevidu jih jaz ne najdem....
Kazalo