Iz sedanje varnostne krize v EU-ju sta za predsednika SDS-a Janeza Janšo mogoča dva izhoda: spoštovanje pravil na celotni zunanji schengenski meji z zaustavitvijo migrantskega vala ali ponovna vzpostavitev notranjih meddržavnih meja. Ob kolebanju vlade pa Janša napoveduje, da se bodo državljani za zaščito meja organizirali sami. Foto: BoBo
Iz sedanje varnostne krize v EU-ju sta za predsednika SDS-a Janeza Janšo mogoča dva izhoda: spoštovanje pravil na celotni zunanji schengenski meji z zaustavitvijo migrantskega vala ali ponovna vzpostavitev notranjih meddržavnih meja. Ob kolebanju vlade pa Janša napoveduje, da se bodo državljani za zaščito meja organizirali sami. Foto: BoBo

Napadi so po njegovem mnenju neposredno udejanjanje ideologije radikalnega islama. Samo največji naivneži se lahko tolažijo z mislijo, da presenetljivo dobro organizirani IS ni izkoristil migrantske krize kot idealne priložnosti za infiltracijo, je predsednik SDS-a ocenil v zapisu z naslovom Konec Evrope.

In med te naivneže po njegovih besedah spadajo tudi predsednik vlade, ministrica za notranje zadeve in njen državni sekretar.

Migrantskega problema tudi ni mogoče ustaviti tako, da se še bolj bombardirajo cilji ali celo mesta v Siriji in Iraku, hkrati pa nenadzorovano sprejemajo stotisoči migranti iz teh držav, je zapisal Janša.

Z IS-jem lahko brez velikih stranskih žrtev opravi le

kopenska vojaška operacija, je poudaril. "Nepremišljena izjava ameriškega predsednika, da kopenska operacija ne pride v poštev, pomeni zgolj veter v jadra IS-ju," je zapisal.

Le ranljive skupine kot begunci
"Mednarodna skupnost mora prek OZN-ja zagotoviti šolanje otrok v begunskih taboriščih in tako preprečiti nastajanje izgubljenih generacij, ki so vedno rekrutacijska baza terorizma. Kot begunci naj se obravnavajo samo ranljive skupine, ženske in otroci. Za boj sposobnim moškim, ki bežijo iz teh držav, pa mora Zahod dati na izbiro možnost, da se usposobijo, opremijo in organizirajo za obrambo in zaščito svoje domovine in svojih družin," je nadaljeval Janša.

Tistim beguncem, ki so že v EU-ju, pa je treba povedati, da se od njih pričakuje vrnitev domov takoj, ko se bodo razmere stabilizirale, je poudaril.

Prihodnost Slovenije na tehtnici
Na tehtnici je zdaj tudi prihodnost Evrope in Slovenije, je še zapisal. Pod pritiskom migrantskega vala je namreč zunanja schengenska meja padla v dveh državah EU-ja: v Grčiji in Sloveniji, je poudaril Janša.

Slovenija se je po njegovih besedah znašla v položaju, ko bi lahko uspešno reševala eno največjih civilizacijskih pridobitev EU-ja, prost pretok državljanov, namesto da pomembno prispeva k njeni razgradnji. Padec schengenskih meja ter nesposobnost pri ustavljanju in obvladovanju migrantskega vala pa po njegovem mnenju pomembno prispevata k naraščanju števila tistih volivcev v Veliki Britaniji, ki bodo na skorajšnjem referendumu glasovali za izstop države iz EU-ja.

Samoorganiziranje državljanov
Janša dvomi, da si prebivalci Slovenije predstavljajo negativne posledice, ki bi temu sledile. Kot je zapisal, se slovenska vlada te velikanske odgovornosti ne zaveda.

"In kaj če bo vlada še naprej cincala in preučevala ter služila zgolj kot transportni servis nezakonitega imigrantskega vala? V tem primeru se bomo morali državljani za zaščito meja naše države, spoštovanje zakonitega reda in v obrambo svobodne Evrope brez notranjih pregrad in vladavine strahu organizirati sami," je sklenil.