Peče se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so si prizadevali za nastanek stranke. Foto: MMC RTV SLO/M.N.
Peče se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so si prizadevali za nastanek stranke. Foto: MMC RTV SLO/M.N.
Lipa je zaživela
MMC: Pogovor z Zagorcem
MMC: Pogovor s Pečetom
Ustanovitev Lipe: Uvodni nagovor
Himna ob ustanovitvi Lipe

Ustanovni člani Lipe so po sprejetju strankinega programa in statuta izvolili tudi predsednika stranke. Soglasno (s 144 glasovi) je to postal Sašo Peče, ki je bil tudi edini evidentirani kandidat za to funkcijo.

V Sloveniji do danes ni bilo stranke, ki bi v središče svoje skrbi postavila človeka, je ob začetku ustavne konvencije poudaril Peče in izrazil prepričanje, da si državljani zaslužijo nekaj več.

V politiki so po njegovem mnenju v ospredju interesi, in ne načela, politične stranke pa se, kot je poudaril, ljudem približajo v zadnjem mesecu pred volitvami.

"Vse preveč je napuha, ko so vse moči naperjene zgolj v izčrpavanje Slovenije."
Sašo Peče meni, da politične stranke že 15 let Slovencem ponujajo eno in isto, da pa si državljani te države zaslužimo več.

"Lipa bo močna stranka"
Za razliko od preostalih strank naj bi Lipa gradila na širini in vsebini. "Naše osnovno vprašanje ni, kaj lahko mi dobimo, ampak kaj damo naprej," je dodal predsednik nove stranke.

"Lipa je stranka, ki verjame v človeka."
Ustanovni člani Lipe


Lipa bo močna, predvsem pa načelna stranka, je tudi napovedal: "Bistveno je, da smo si odgovorili na vprašanja, kdo smo, kaj hočemo, kaj zahtevamo, in pa tisto, kar stranke po navadi zamolčijo - kaj dajemo in kaj ponujamo."

Več o tem, kakšni so načrti stranke, kakšen rezultat naj bi dosegla na volitvah in po čem vse se Lipa še razlikuje od že obstoječih strank, lahko izveste v priloženih MMC-jevih videopogovorih s Sašem Pečetom ter Boštjanom Zagoracem.

Izvoljeni tudi organi stranke
Sicer pa je bil izvoljen tudi nadzorni odbor stranke. Sestavljali ga bodo Lidija Pesek, Bojana Beovec in Uroš Orož. Delovno predsedstvo z Barbaro Žgajner Tavš na čelu je pred tem izpeljalo formalne postopke za delovanje stranke.

Zavrnil povezovanje z vlado
Sašo Peče je pred ustanovno konvencijo napovedal, da bo Lipa poudarjala domovinski in socialni vidik. Hkrati je že zavrnil možnost povezovanja s sedanjo vlado. Prav do zdajšnje oblasti preveč popustljiva drža predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča naj bi bila poleg neusklajenosti znotraj poslanske skupine glavni razlog za odhod treh poslancev in posledično za ustanovitev stranke

Ob tem je vodja Lipe povedal še, da je zdajšnja oblast pokazala, "da sta njihovo vodilo izključno klientelizem in korupcija", v novi stranki pa menijo, da je omenjena pojava treba izgnati iz slovenskega političnega prostora.

"Program predvideva zavzemanje za ohranitev zgodovinske resnice, na kateri temelji današnja samostojna Slovenija."
Iz programa Lipe

Spor z SNS-om
Naj spomnimo, da je januarja v Slovenski nacionalni stranki izbruhnil spor, po katerem so stranko zapustili Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac. Skupina se je povezala in 14. januarja ustanovila društvo Slovenska lipa.

S. J./M. N.

Lipa je zaživela
MMC: Pogovor z Zagorcem
MMC: Pogovor s Pečetom
Ustanovitev Lipe: Uvodni nagovor
Himna ob ustanovitvi Lipe
Na ustanovni seji je imel glavno besedo vodja Lipe Saše Peče, ki je novi stranki med drugim napovedal svetlo prihodnost. Foto: MMC RTV SLO/M.N.
... ter Boštjan Zagorac (na sliki desno). Foto: MMC RTV SLO/M.N.
V stranki bo Tavševa imela pomembno vlogo. Foto: MMC RTV SLO
V prvi vrsti so sedeli ustanovni člani nove stranke, med njimi Rok Peče (na sredini), brat Saša Pečeta. Foto: MMC RTV SLO/M.N.
Ob ustanovitvi nove stranke je operna pevka Alenka Gotar zapela slovensko himno. Foto: MMC RTV SLO/M.N.
Glasovanje poteka po pričakovanjih. Foto: MMC RTV SLO/M.N.
Je karoserija ostala v SNS-u, kot je dejal Zagorac? Foto: MMC RTV SLO/M.N.
Na ustanovitvi se je zbralo precej ljudi. Foto: MMC RTV SLO/M.N.
Junaki nove stranke so z njimi prijetno klepetali. Foto: MMC RTV SLO
Organizatorji so za goste poskrbeli s prigrizkom ... Foto: MMC RTV SLO
... in aranžmajem. Foto: MMC RTV SLO/M.N.