V ZSSS-ju so si za letošnji cilj določili izenačenje najnižje osnovne plače in minimalne plače. Foto: BoBo
V ZSSS-ju so si za letošnji cilj določili izenačenje najnižje osnovne plače in minimalne plače. Foto: BoBo

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je danes v Novem mestu povzela, da je bilo za zvezo lani najpomembnejše sprejetje novele zakona o delovnih razmerjih, ki pa jo je državni svet pred kratkim poslal v ustavno presojo. Jerkič žalosti, da delodajalci vsako izboljšanje na področju pravic delavcev jemljejo kot grožnjo konkurenčnosti. To ni dober znak za nadaljnji dialog, je dejala.

Kot pomembno je poudarila tudi sprejetje novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. "Zakon je bil od delodajalskih organizacij v javnosti deležen posmeha, vseeno pa praksa kaže, da zaposleni nanj nimajo pripomb," je dejala. To je sicer pokazal tudi današnji posvet, ki so se ga po večini udeležili sindikalni zaupniki in člani ZSSS-ja Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič. Foto: BoBo
Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič. Foto: BoBo

"Zakon delavci pozdravljajo, če ne drugega, zdaj vsak mesec vsaj prejmejo obvestilo o tem, koliko ur so dejansko opravili in kako se te ure obračunavajo," je povedala predsednica ZSSS-ja. So pa nekateri udeleženci posveta opozorili na nepravilnosti pri izvajanju zakona, ko delodajalci zaposlenim pišejo odmor, čeprav ga niso imeli. "Na te kršitve bomo v prihodnje posebej pozorni," je Jerkič napovedala na novinarski konferenci po delovnem posvetu.

Konec osnovnih plač, ki so pod minimalno?

Glede zakonodaje, ki je v pripravi, je napovedala, da bodo letos še posebno pozornost posvetili temu, da se ukine sistem, bodisi v javnem bodisi v zasebnem sektorju, da je najnižja osnovna plača lahko nižja od minimalne plače.

Pri napovedanih spremembah pokojninske zakonodaje, kjer sicer v ZSSS-ju še vedno čakajo na izhodišča vlade, pa bodo vztrajali, da se delovna in zavarovalna doba ne smeta podaljševati. Želijo si tudi razprave o višjem odmernem odstotku pri obračunu pokojnine za vse kategorije zaposlenih.

Izvršni sekretar ZSSS-ja Andrej Zorko je poudaril nujnost izvedbe zdravstvene reforme, ki je zaradi stavke zdravnikov potisnjena nekoliko v ozadje. Pri tem bodo v ZSSS-ju vztrajali, da se raven pravic v zdravstveni košarici ne sme znižati, prav tako ne kakovost, je dejal.

Na posvetu so spregovorili tudi o spoštovanju pravic delavcev na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Po besedah sekretarja ZSSS-ja na omenjenem območju Igorja Iljaša večjih kršitev lani niso zaznali. V regiji se sicer podobno kot drugje srečujejo s pomanjkanjem delovne sile v storitvenih dejavnostih, gostinstvu, turizmu in trgovini.

Iljaš je povedal še, da so v avtomobilskem podjetju Revoz z novim letom prešli na krajšo obliko polnega delovnega časa, ki po novem znaša 36 ur tedensko, ob čemer se plače niso znižale.