Zmagoviti sprint, kjer je Novozelandec Pithie za las speljal zmago Eritrejcu Tesfatsionu, pri čemer je bil blizu uspeha tudi Nemec Zimmermann. Foto: EPA
Zmagoviti sprint, kjer je Novozelandec Pithie za las speljal zmago Eritrejcu Tesfatsionu, pri čemer je bil blizu uspeha tudi Nemec Zimmermann. Foto: EPA

Iz Adelajde, kjer se je odvijala Dirka tam spodaj, se je kolesarska karavana, zbrana v Avstraliji, preselila v bližino Melbourna, kjer v letoviškem Geelongu zmagovalec Toura 2011 prireja svojo klasiko. Četudi je bil Cadel Evans kot nekdanji gorski kolesar predvsem izvrsten na klancih in v vožnji na čas, pa je enodnevna dirka svetovne serije bolj prijazna sprinterjem.

Glivarju kronometer in skupno vodstvo

V Združenih arabskih emiratih poteka etapna dirka Po Šardžahu, ki sodi v četrti razred mednarodnih dirk (UCI 2.2). 10,12 km vožnjo na čas v okviru 3. etape je dobil Gal Glivar, ki vozi za razvojno ekipo UAE Emiratesa. 21-letni Novomeščan je sočasno tudi prevzel skupno vodstvo na petdnevni dirki, kjer kot njegov ekipni sotekmovalec dirka tudi evropski mladinski prvak Anže Ravbar ter veteran in zmagovalec dirke iz leta 2022 Grega Bole.

Pithie matiral izkušenejše

A letos se je 176,5 km dolga dirka zaključila s tremi krogi po mestu, kjer se je šlo prek kratkega, a strmega vzpona Challambra Cescent (1,2 km s 7,8 % naklona), kar je dodobra razredčilo sprinterske vrste. Po zadnjem prečkanju klanca je spredaj ostala skupina 20 kolesarjev, ki so se udarili v sprintu manjše skupine.

Najmočnejši je bil Laurence Pithie, ki je za pol kolesa prehitel Eritrejca Natnaela Tesfatsiona in za kolo Nemca Georga Zimmermanna. Četrti je bil papirnati favorit manjše skupinice Avstralec Corbin Strong, četrti pa na avstralskih dirkah izjemno dejavni Ekvadorec Jhonatan Narvaez.

21-letni Novozelandec je dosegel svojo drugo zmago kariere, potem ko je lani v krstni profesionalni sezoni slavil na francoski enodnevni dirki po deželi Loire.

Slavje Novozelandca, ki mu v domovini in francoski ekipi napovedujejo še veliko uspeha in podvigov. Foto: EPA
Slavje Novozelandca, ki mu v domovini in francoski ekipi napovedujejo še veliko uspeha in podvigov. Foto: EPA

Mejnik za novozelandsko kolesarstvo

Pithie je že na etapni dirki Po Avstraliji opozoril nase, ko je skoraj slavil v zadnji etapi in bil na koncu peti. Veliki up francoske ekipe Groupama FDJ je poskrbel, da je Nova Zelandija dosegla sploh prvo zmago na enodnevnih dirkah v okviru svetovne serije, s čimer Pithie potrjuje napovedi rojakov, da gre za največjega talenta, kar so ga doslej med cestnimi kolesarji videli v deželi kivijev.

Groupama FDJ je v lanski sezoni slavila zgolj dve zmagi v svetovni seriji: Valentin Madouas je osvojil enodnevno dirko VN Bretanje in Stefan Küng je dobil uvodni kronometer na Dirki po Švici.

Na uvodnih dveh dirkah svetovne serije v Avstraliji ni bilo slovenskih kolesarjev, ki pa bodo letošnji World Tour začeli na Dirki po ZAE-ju, kjer bo v drugi polovici februarja dirkal Luka Mezgec.


KOLESARSTVO – SVETOVNA SERIJA

8. klasika Cadela Evansa, Geelong–Geelong, 176,5 km:

Dirka po Šardžahu, 3. etapa (kronometer):