Kako bo v prihodnosti videti evropski vrhunski nogomet? Foto: EPA
Kako bo v prihodnosti videti evropski vrhunski nogomet? Foto: EPA

Sodišče EU-ja je v četrtek dopoldne odločilo, da so pravila Uefe in Fife za predhodno odobritev konkurenčnih tekmovanj neskladna s pravom EU-ja. Birokratske besede so prinesel pravi vihar, ustanovitelji superlige so govorili o osvoboditvi nogometa, pri Uefi vztrajajo, da to ne bo spremenilo njihove piramide.

Prvi predlog je govoril o zaprti ligi
Ustanovitelji superlige so na začetku leta 2021 pretresli nogometno sceno, njihov takratni predlog je govoril o zaprti ligi, brez možnosti izpada. Raj za bogate. Zdaj smo priča popotresnemu sunku, ki je precej spremenil tudi podobo predlaganih lig. Kaj torej prinaša? Bolje rečeno, prinašata. Tokrat so namreč upoštevane tudi ženske.

Sorodna novica Sodišče ugodilo pritožbi snovalcev superlige, ki pravijo: "Nogomet je svoboden"

64 klubov v treh ligah
V moški superligi naj bi sodelovalo 64 ekip, ki bi bile razporejene v tri lige, v ženski superligi pa 32 ekip v dveh jakostnih ligah. Prvi predlog za zdaj še ne navaja imena klubov niti predvidenih denarnih nagrad.

Zvezdniška, zlata in modra liga
Po predlogu skupine A22, ki stoji za projektom superlige, naj bi novo tekmovanje vključevalo najboljše klube na celini v moškem in ženskem nogometu. V moški konkurenci bi se najvišji stopnji imenovali zvezdniška in zlata liga, v njej naj bi bilo po 16 ekip, medtem ko bi modro ligo sestavljalo 32 klubov, omogočeno bi bilo napredovanje in izpadanje med temi ligami.

Sorodna novica Čeferin: Smejim se ideji, da bodo imeli tekmovanje z dvema kluboma

Načini izpadanja in napredovanja
Najboljših osem ekip iz vsake lige bi se uvrstile v izločilne boje, četrtfinale in polfinale bi se igrala na dveh tekmah, finale pa je na nevtralnih prizoriščih. Zadnjih 20 ekip v modri ​​ligi bi v celoti izpadlo iz tekmovanja in jih nadomestili z najuspešnejšimi klubi iz domačih evropskih lig. Dve ekipi, ki se uvrstita v finale zlate in modre lige, bi napredovali na višjo raven, medtem ko bi dve ekipi, ki končata na zadnjem mestu obeh najvišjih lig izpadli na nižjo raven.

Termin? Sredi tedna
Tekme bi bile odigrane sredi tedna, kar bi omogočilo, da bi novo tekmovanje potekalo v tandemu z evropskimi domačimi ligami. Predlagano žensko tekmovanje bi potekalo po podobnem modelu. Novost je tudi ta, da bi si lahko navijači brezplačno lahko ogledali vse tekme.

Negativni odzivi

Združenje navijačev: Liga zombijev
Vsi niso tako odprto sprejeli te odločitve. Najglasnejši so na Otoku, tamkajšnji navijači so bili aprila 2021 izredno pomembni pri zadušitvi ideje. Združenje nogometnih navijačev, ki deluje v Angliji in Walesu, je denimo, zapisalo: "V nogometu ni prostora za slabo zasnovano in odcepljeno superligo. Navijači, igralci in klubi so že dali jasno vedeti, da ne želijo zašitega tekmovanja. Nihče ne želi gledati lige hodečih mrtvecev, nekakšne evropske lige zombijev. Medtem ko bo truplo morda še naprej trzalo na evropskih sodiščih, se nobena angleška stran ne bo pridružila. Prihajajoči neodvisni regulator bo vsakemu klubu preprečil tekmovanje v domačem tekmovanju, če se pridruži odcepljeni superligi. Uspeh si je treba zaslužiti na igrišču, ne pa ga šivati ​​v sejnih sobah."

Nogomet je družbena pogodba
Evropsko združenje klubov pa je v odzivu zapisalo: "Naj bo popolnoma jasno, sodba na noben način ne podpira ali odobrava kakršne koli oblike projekta superlige. Nogomet je družbena pogodba, in ne pravna pogodba. Vsi priznani deležniki evropskega in svetovnega nogometa (konfederacije, zveze, klubi, lige, igralci in navijači) so bolj enotni kot kdaj koli prej proti poskusom nekaj posameznikov, ki si prizadevajo za osebne cilje, spodkopava same temelje in osnovna načela evropskega nogometa."

Bayern: Bundesliga je naš temelj
Odzivajo se tudi nogometni klubi, za zdaj večina zavrača to idejo. Izvršni direktor Bayerna Jan Christian Dreesen je tako poudaril: "Ta odločitev ne spremeni stališča našega kluba. Takšno tekmovanje bi pomenilo napad na pomen nacionalnih lig in strukturo evropskega nogometa. Bundesliga je temelj za naš klub, tako kot so vse nacionalne lige temelj drugih evropskih nogometnih klubov."

Sodna tekma končana, a snovalci superlige so še daleč od uspeha
Čeferin: Prišli so pred ogromen paket pod jelko, a ugotovili bodo, da je prazen