Veselje avstralskih nogometašev v Dohi. Foto: Reuters
Veselje avstralskih nogometašev v Dohi. Foto: Reuters

Na tekmi med Avstralijo in Perujem v Dohi sta mreži v rednem delu in v podaljških obmirovali, zato so o potniku na mundial odločali streli z bele točke. Že v prvi seriji so Avstralci 'padli' v zaostanek, potem ko je perujski vratar Pedro Gallese ubranil poskus Martina Boyla. V tretji seriji je bil izid izenačen, Luis Advincula je zadel levo vratnico (2:2).

Vratar Andrew Redmayne, avstralski junak. Foto: Reuters
Vratar Andrew Redmayne, avstralski junak. Foto: Reuters

Trenutek odločitve je nastopil v šesti seriji. Awer Mabil je s strelom ob desni vratnici Avstralce popeljal v vodstvo s 5:4, nato pa je pozornost s poplesavanjem na golovi črti ukradel avstralski vratar Andrew Redmayne.

33-letni čuvaj mreže Sydneyja, ki je v igro vstopil tik pred iztekom drugega podaljška, je poplesaval na golovi črti, kar je očitno delovalo, saj je uspel ubraniti poskus Alexa Valere in svoji ekipi dvigniti vozovnico za Katar.

Avstralci so se petič uvrstili na svetovno prvenstvo, prvič so tam zaigrali leta 1974, na mundialu so bili vselej prisotni od leta 2006. Največji uspeh so dosegli v Nemčiji leta 2006, ko so se uvrstili v osmino finala, kjer pa so klonili pred poznejšimi svetovnimi prvaki Italijani. Mož odločitve je bil z bele točke v zadnji minuti Francesco Totti.

Avstralija bo v Katarju igrala v skupini D s Francijo, Dansko in Tunizijo. Kostarika se bo v skupini E srečala s Španijo, Nemčijo in Japonsko.


Medcelinske kvalifikacije za SP, Al Rajan

AVSTRALIJA – Peru * 5:4 (0:0)
* – po streljanju 11-m

11-m:
Boyle (Gallese brani)
Lapadula (0:1)
Mooy (1:1)
Callens (1:2)
Goodwin (2:2)
Advincula (vratnica)
Hrustic (3:2)
Tapia (3:3)
Maclaren (4:3)
Flores (4:4)
Mabil (5:4)
Valera (Redmayne brani)

Avstralija: Ryan (120./Redmayne), Rowles, Wright, Atkinson (91./Karačić), Behich (119./Goodwin), Mooy, Boyle, Hrustić, Irvine, Leckie (85./Maclaren), Duke (69./Mabil).

Peru: Gallese, Advincula, Zambrano, Callens, Miguel Trauco, Tapia, Carrillo (65./Flores), Pena (80./Aquino), Gonzales, Cueva (115./Valera), Lapadula.

Sodnik: Slavko Vinčić


KOSTARIKA - Nova Zelandija 1:0 (1:0)
Campbell 3.
RK: Barbarouses 67./Nova Zelandija

Avstralski novinar razposajeno pospremil uvrstitev Avstralije na SP