Novak Đoković je pometel s tekmeci. Foto: EPA
Novak Đoković je pometel s tekmeci. Foto: EPA
Simone Biles se je po dveletni odsotnosti vrnila na sceno in osvojila več odličij. Foto: EPA
Simone Biles se je po dveletni odsotnosti vrnila na sceno in osvojila več odličij. Foto: EPA

V izboru je sodelovalo 405 novinarjev iz 107 držav, ki so slovensko plezalko Janjo Garnbret postavili na 15., kolesarja Tadeja Pogačarja pa na 18. mesto.

Biles se je vrnila na veliko sceno
Biles, ki se je po dveletni odsotnosti vrnila na veliko sceno in na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu v Belgiji osvojila zlato kolajno v mnogoboju ter še tri odličja najžlahtnejšega leska na gredi in parterju ter na ekipni tekmi, je prejela 353 točk. Na drugo mesto se je uvrstila kenijska atletinja Faith Kipyegon (329), na tretje pa španska nogometašica Aitana Bonmati (297).

Đoković razred zase
V moški konkurenci je Đoković pometel s tekmeci. Zmagovalec treh od štirih turnirjev za grand slam v tem letu na odprtem prvenstvu Avstralije, Francije in ZDA ter zmagovalec zaključnega turnirja sezone v Torinu je prejel 616 točk. Na drugem mestu je švedski skakalec s palico Armand Duplantis (335), na tretjem pa argentinski nogometaš Lionel Messi (277).

Štirje Slovenci med najboljšimi, Savšek pred Rogličem
Med najboljšimi športnicami in športniki na sveti v tem letu so tudi štirje Slovenci. Najvišje je Garnbret (prejela je 88 točk) na 15. mestu, v moški konkurenci pa še trije: Pogačar (60) je na 18., kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek (20) na 36. in kolesar Primož Roglič (17) na 39. mestu.

Nogometašem Argentine prvo mesto med ekipami
Med ekipami je prvo mesto zasedla nogometna reprezentanca Argentine (666 točk), ki je lani decembra osvojila naslov svetovnega prvaka. Drugi je bil Manchester City (440), ki je med drugim zmagal v Ligi prvakov in se veselil svetovnega klubskega naslova, tretje pa nogometašice Španije (308), letošnje svetovne prvakinje.

L'Equipe Pogačarja uvrstil na osmo mesto

Tudi francoski športni časopis L'Equipe je objavil svoj izbor najboljših športnikov in športnic leta. Tudi tam sta na vrhu Đoković in Biles, le da sta v moški konkurenci Srbu na vrhu družbo delala francoski plavalec Leon Marchand in nizozemski dirkač formule ena Max Verstappen, Biles pa v ženski konkurenci ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin in plavalka Katie Ledecky. Tadej Pogačar je osvojil 8. mesto.