Aleksander Čeferin. Foto: EPA
Aleksander Čeferin. Foto: EPA

Sodišče Evropske unije je sklenilo, da so pravila Uefe in Fife za predhodno odobritev konkurenčnih tekmovanj neskladna s pravom EU-ja. Obe nogometni instituciji sta po mnenju sodišča pri onemogočanju superlige zlorabili svoj položaj.

Sodišče se ni odločilo, da bi tudi ocenjevalo, ali bi moral biti projekt superlige odobren ali ne.

Vodilni pri Uefi so prepričani, da sklep sodišča še ne pomeni potrditve upravičenosti projekta superlige, Uefa pa se bo še naprej z vsemi močmi prizadevala, da projekt prepreči.

Aleksander Čeferin je ocenil, da je najslabši del današnje sodbe sodišča EU-ja izjava za javnost. Ta, kot pravi, ne predstavlja celotne slike, sodba vsebuje tudi potrditev nadzorne in organizacijske vloge Uefe, meni Čeferin, ki se posmehuje načrtom vseh, ki stojijo za projektom superlige:

"Lahko delajo, kar hočejo. Upam, da bodo imeli čudovito tekmovanje le z dvema kluboma. Smejim se … Ta sistem, ki so ga predstavili danes, je še bližje tistemu iz leta 2021, ki so ga vsi zavračali."

Pri Realu in Barceloni pozdravljajo sodbo sodišča EU-ja. Foto: Reuters
Pri Realu in Barceloni pozdravljajo sodbo sodišča EU-ja. Foto: Reuters
Sorodna novica Sodišče ugodilo pritožbi snovalcev superlige, ki pravijo: "Nogomet je svoboden"

Barcelona in Real pozdravila odločitev sodišča, ne pa tudi La liga
In kakšni so prvi odzivi velikih klubov? Sodbo pričakovano pozdravljata Real Madrid in Barcelona, saj sta glavna zagovornika in pobudnika ustanovitve novega klubskega tekmovanja v Evropi. Bila sta med 12 klubi, ki so aprila 2021 ustanovili superligo.

"Še naprej bomo branili sodoben projekt, popolnoma združljiv z nacionalnimi tekmovanji. Evropski klubski nogomet ne bo več monopol. Evropsko pravosodje je v celoti priznalo pravico do predlaganja in spodbujanja evropskih tekmovanj, ki modernizirajo nogomet," je povedal predsednik Reala Florentino Perez.

Pri Barceloni so zapisali, da ta odločitev utira pot novemu nogometnemu tekmovanju na najvišji ravni v Evropi.

Drugačnega mnenja je vodstvo španske lige: "Danes bolj kot kdaj koli prej ponavljamo, da je superliga sebičen in elitističen model. Vse, kar ni popolnoma odprto, z neposrednim dostopom samo prek državnih prvenstev, sezono za sezono, je zaprt format."

Predsednik španske lige Javier Tebas je dodal: "Sodišče EU-ja pravi, da morajo biti pravila za sprejem tekmovanj Fife in Uefe pregledna, ne pa, da morajo priznati superligo."

Čeferinov odgovor Realu in Barceloni? "Nisem prepričan, da vedo, kaj delajo. Nogomet ni na prodaj!"

Sorodna novica 64 klubov v treh ligah; večina klubov in navijačev je še vedno proti

Tudi v preostalih velikih ligah so jasni: Projekta ne podpiramo!
Proti superligi so se izrekla tudi vodstva francoske, nemške in angleške lige. Vincent Labrune, predsednik francoske lige, je dejal: "Francoska nogometna liga nedvoumno podpira tekmovanja, ki jih organizira Uefa. Nič ne more nadomestiti legitimnosti, verodostojnosti in prestiža evropskih tekmovanj, saj so organizirana že več kot 60 let."

Enako mnenje imajo pri nemški ligi: "Izrecno podpiramo evropski športni model in zavračamo tekmovanja, razen tistih, ki jih organizirajo zveze in lige."

Pri Bayernu, ki že ob prvem poskusu ustanovitve superlige ni bil del dvanajsterice, pravijo, da bi bila superliga "napad na pomembnost nacionalnih lig". Predsednik Bayerna Jan-Christian Dreesen je še enkrat poudaril, da pri Bayernu ostajajo vrata za superligo zaprta. "Podpiramo evropska klubska tekmovanja pod okriljem Uefe".

Čeferin: Prišli so pred ogromen paket pod jelko, a ugotovili bodo, da je prazen
Sodna tekma končana, a snovalci superlige so še daleč od uspeha