Novak Đoković na novinarski konferenci ni skrival razočaranja. Foto: EPA
Novak Đoković na novinarski konferenci ni skrival razočaranja. Foto: EPA

Resda Novak Đoković v Melbournu ni bil na ravni iz prejšnjih let, toda to ne zmanjšuje uspeha Jannika Sinnerja, ki je Srba prisilil k prvi predaji na OP-ju Avstralije po 2195 dneh. Leta 2018 je Đokovića nazadnje v Melbournu v četrtem krogu premagal Korejec Hyeon Chung. Od takrat je Nole v svoji "dnevni sobi" nanizal 33 zmag in številko avstralskih lovorik povečal na deset.

22-letni Italijan je prevladoval v prvinah, v katerih Đoković velja za najboljšega na svetu. Najboljši "return" na svetu, Sinner je bil boljši. Najboljše gibanje na igrišču, Sinner je bil boljši. Izjemen servis, Sinner je bil boljši. Če odštejemo predajo v Wimbledonu po prvem nizu leta 2017 proti Tomasu Berdychu, si Đoković v dvoboju na turnirju za grand slam prvič ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa.

Škripalo je že celotni turnir

Sorodna novica Izjemni Sinner končal zmagoviti niz Đokovića, v finalu ga čaka maratonec Medvedjev

"Čestitam Sinnerju za izjemni dvoboj in turnir. Popolnoma me je nadigral. Šokiran sem nad ravnijo svoje igre. To je bil eden mojih najslabše odigranih dvobojev na turnirjih za grand slam, odkar pomnim. Hkrati bi mu čestital, ker je delal vse boljše od mene v vseh elementih igre," je na novinarski konferenci povedal Đoković. "Na celotnem turnirju nisem bil niti blizu najboljši formi. To se je videlo v prejšnjih dvobojih. Na neki način me je to presenetilo, nisem čutil sebe. Nekdo bi lahko rekel, da je polfinale še dober rezultat," je dodal Đoković.

55 minut pozneje napake ni ponovil

Ekspresno izgubljena prva dva niza sta dala slutiti, da se Đoković tokrat ne bo izvlekel. Prvi igralec sveta je v tretjem nizu sicer opazno dvignil raven igre in zmanjšal število nevsiljenih napak, toda Sinner je bil psihično dovolj trden. Roka mu je zadrhtela zgolj pri prvi žogi za zmago, ko je zgrešil ne preveč zahteven forhend, kar je Đoković nemudoma kaznoval in osvojil podaljšano igro.

55 minut pozneje Italijan pri serviranju za uvrstitev v prvi finale turnirja za grand slam napake ni ponovil. Ključna je bila četrta igra četrtega niza, v katerem je Đoković po vodstvu s 40:0 na svoj servis izgubil pet točk zapored. Vrnitve po edinem izgubljenem servisu v tem nizu ni bilo.

Sinner prevladoval v točkah do štirih udarcev – 80:43

2195 dni in 33 dvobojev brez poraza. Đokovićevo dobo končal Sinner.

Ključ do zmage Jannika Sinnerja so bile točke, ki so trajale do štirih udarcev. Osvojil jih je 80, izgubil 43. V točkah, ki so trajale pet udarcev ali več, je bil s 55:48 boljši Đoković. Če je bilo pri winnerjih stanje še izenačeno (32:31), so Đokovića pokopale nevsiljene napake (54:28).

"Ni imel toliko winnerjev, kolikor sem imel sam napak. Res slab dvoboj, če ne najslabši v zaključkih turnirjev za grand slam. Zgodi se, to je del športa," je povedal Đoković. "To, da si nisem pripravil niti ene brejk priložnosti, pove dovolj. Težko je vse opisati, ker je bilo toliko negativnih stvari. Nezadovoljen sem bil z returnom, premikanjem, bekendom. Vse je bilo podpovprečno," je povedal Đoković.

Še to sezono, potem pa ...

Srb ni izključil, da je to njegova zadnja sezona v karieri. "Težko je zdaj govoriti z vročo glavo. Verjetno bom lahko dvoboj bolje analiziral v prihodnjih dneh. Upam, da bom dobil priložnost za vrnitev, da odigram turnir vsaj še enkrat," je še dejal Đoković. Dodal je: "Ne vem še, na katerih turnirjih bom igral. Sam sebi sem rekel, da bom to sezono odigral do konca. Ne vem, ali se bo to spremenilo, v tej fazi je vse mogoče. Nepričakovane odločitve so bolj pričakovane kot pred 20 leti."

Po letu 2005 finale Melbourna brez Đokovića, Nadala ali Federerja

Sinner je tako postal prvi, ki je premagal Đokovića v polfinalu OP-ja Avstralije. Srb je imel pred tem izkupiček 10:0. Vsakič je nato zmagal tudi v finalu. Italijan je pri 22 letih postal najmlajši finalist po Đokoviću leta 2008. Prvič po letu 2005 v finalu Melbourna ne bo enega izmed treh velikih – Đokovića, Nadala in Federerja. Izmed preostale trojice ima naslov za grand slam le Danil Medvedjev, ki je bil najboljši v New Yorku leta 2021.