Dallas je dosegel 26. zmago v sezoni in je zdaj sedmi na Zahodu. Foto: Reuters
Dallas je dosegel 26. zmago v sezoni in je zdaj sedmi na Zahodu. Foto: Reuters

Ljubljančan, ki bo čez slab mesec dopolnil 25 let, še nikoli ni dosegel toliko točk na obračunih s Čarovnijo. Po zadržani uvodni četrtini je v nadaljevanju iz igre metal 10/14, 26 točk je dal v drugem polčasu in izvrstno vodil napad svojega moštva. Že v prvi četrtini je dal svojo 3000. asistenco v Ligi NBA. Do mejnika je prišel kot sedmi najmlajši do zdaj, pred njim pa so na tej lestvici sami sijajni organizatorji igre.

Dallas je igral brez pomembnih treh zunanjih igralcev, Kyrieja Irvinga, Danteja Exuma in Derricka Jonesa, sta pa ob Luki v ospredje stopila Tim Hardaway, ki se je izkazal s 36 točkami – 13 jih je vpisal v zadnji četrtini, in Jaden Hardy, ki je bil razpoložen v prvem polčasu. Prispeval je 20 točk, kolikor jih je dal tudi Dereck Lively, ki je ujel še 11 odbitih žog. Paolo Banchero je bil s 36 točkami prvi strelec zasedbe s Floride. Orlando je ena najboljših obrambnih ekip v ligi, tokrat pa so bili gostje v prvem delu zelo razpoloženi pri metu z razdalje. Priigrali so si 16 točk naskoka, toda v tretji četrtini so Mavericksi naredili preobrat, potem ko so postavili consko obrambo, razigrali pa so se tudi v napadu. Dobili so jo s 35:12 in povedli, odločitev pa je padla po napeti končnici.

Luka je bil Luka, Mavsi pa v drugem polčasu bistveno boljši v obrambi

Že novembra je Dallas premagal Orlando po preobratu. V Kia Centru je zaostajal že za 15 točk, po odličnem drugem polčasu pa na koncu zanesljivo slavil zmago. Tokrat je nadoknadil še točko več, kar je največ v tej sezoni. "Bili smo agresivni in igrali smo boljšo obrambo. Pomemben je bil pogovor, ki smo ga imeli v garderobi," je dejal Dončić, ki je bil tudi sam zelo aktiven defenzivno. "Skušam biti glasen in se še več pogovarjati s soigralcem. Energijo skušam prenesti na ekipo. Z vzorom moram voditi. Vem, da moram v tej smeri storiti še več."

"Imeli smo dober pogovor ob polčasu. Vesel sem, kako smo se odzvali. Bili smo agresivni. Res smo dobro začeli tretjo četrtino. Hardy je prinesel energijo s klopi, Luka je bil Luka … Fantje so videli, kakšne težave smo imeli v prvem delu. Videli smo, česa ne smemo delati. V drugem polčasu smo si bolje pomagali in odigrali res dober polčas. Tretja četrtina je bila ena boljših četrtin v sezoni. Ključna sta bila energija in trud, ki so ga pokazali igralci. Ni jim bilo vseeno. Ko igraš cono, je zelo pomemben skok. Dobro smo ga kontrolirali, z uspešno obrambo pa se nam je odprlo tudi v napadu in začeli smo zadevati," je povedal Jason Kidd, trener Dallasa, ki ga naslednja preizkušnja čaka v noči na četrtek po slovenskem času, ko bo gostoval pri letos odlični Minnesoti.

Dončić se zaveda tudi pomembnosti obrambe

S serijo 16:0 Orlando prevzel pobudo

Dončić in Paolo Banchero sta bila oba izbrana za novinca leta. Foto: Reuters
Dončić in Paolo Banchero sta bila oba izbrana za novinca leta. Foto: Reuters

Dallas je povedel s 7:2, nato pa so gostje odgovorili s serijo 16:0. Po zadeti trojki Suggsa je Kidd vzel minuto odmora, ki pa ni ustavila naleta, saj je bil isti košarkar takoj še enkrat uspešen izza črte. Dončić, ki je imel sprva kar nekaj težav z agresivnim pokrivanjem tekmecev, je s svojo prvo trojko le prekinil serijo točk Orlanda, po prihodu na parket pa je bil dvakrat zapored za tri natančen Hardy in Mavsi so se približali. Toda košarkarji s Floride so bili strelsko izjemno razpoloženi, saj so izza črte v prvih 12 minutah metali kar 7/13. Zaključek četrtine, v katerem je Luka prispeval sedem točk (met 2/9), je pripadel Čarovniji, ki je povedla za 12, uvodno četrtino pa dobila s 35:26.

Ob odmoru gostje vodili za 16

Hardy, ki je v prvi četrtini ob stoodstotnem metu iz igre dosegel 11 točk, je bil razigran tudi v nadaljevanju, vseeno pa je Kidd znova hitro posredoval z minuto odmora, saj je po četrti trojki iz prav toliko poskusov Anthony Black v peti minuti druge četrtine poskrbel za +13 za Orlando. Še ne "timeout" ni prinesel želene rešitve, saj je Moritz Wagner v naslednjem napadu zabil za +15. Gostje so ves čas imeli pobudo, in čeprav je začel zadevati Dončić, so prednost še povišali. S petimi zaporednimi točkami je Wendell Carter razliko dvignil na 16, kolikor je znašala tudi ob odmoru (61:77). Orlando je tudi v drugi četrtini odlično metal izza črte (5/9). Ob koncu prvega dela je Luka zadel s svoje polovice, a je bila sirena hitrejša.

Tretjo četrtino Dallas dobil za 23

V tretji četrtini je Dallas v obrambi postavil cono, proti kateri se gostje niso znašli. Iz igre so metali le 4/20 (Dallas 12/18) in dali le 12 točk, na drugi strani so se Mavsi na čelu z Dončićem dokončno razigrali. Kapetan slovenske reprezentance je v tretji četrtini v statistiko dodal 14 točk in pet podaj, gostitelji pa so ekspresno stopili zaostanek. V šesti minuti nadaljevanja so prišli na -10. Minuta odmora Jamahla Mosleyja ni imela učinka, saj je po njej Luka dvakrat našel prosta soigralca, Grant Williams in Hardy sta zadela izza črte za -4. Dončić je 15 minut pred koncem uspešno prodrl, potem pa še podal Hardawayu, ki je prvič po četrti minuti tekme povedel gostitelje v vodstvo. V manj kot desetih minutah so Mavsi naredili delni izid 24:7, s serijo 13:0 pa so si priigrali šest točk naskoka. Pred zadnjimi 12 minutami so vodili s 96:89.

Dončić s črte prostih metov potrdil zmago

Zadnja četrtina se ni začela po domačih željah, saj je Orlando začel s serijo 8:0. Dončić je sedem minut pred koncem zadel dve trojki zapored, a je na drugi strani z enako mero odgovoril Franz Wagner. Hardaway je nato po dveh podajah Ljubljančana prispeval šest točk v nizu, toda gostje so ves čas ohranjali korak. Ekipi sta se menjavali v vodstvu, desetič dve minuti pred koncem, ko je bil s črte prostih metov polovično uspešen Lively. Cole Anthony je nad njim naredil osebno napako, potem pa ga je po obrazu nespretno udaril Carter. Mladi center je izvajal štiri proste mete, nato je bil dvakrat natančen še Hardaway, Josh Green pa je s prvima točkama na tekmi, ko je ostala še minuta, položil za +5. 36 sekund pred koncem je Dončić imenitno podal za "alley oop" Livelyju, ki je silovito zabil, in zdelo se je že, da je zapečatil usodo gostov, toda 19 sekund pozneje je po podaji iz avta Hardaway naredil korake in Orlandu ponudil še eno priložnost, vendar je Luka ohranil mirno roko in s črte prostih metov potrdil zmago.

Minnesota dobila obračun vodilnih na Zahodu

Shai Gilgeous-Alexander in Anthony Edwards sta odlično igrala na lanskem svetovnem prvenstvu. Branilec Oklahome je bil prvi strelec Kanade, košarkar Minnesote pa ZDA. Foto: Reuters
Shai Gilgeous-Alexander in Anthony Edwards sta odlično igrala na lanskem svetovnem prvenstvu. Branilec Oklahome je bil prvi strelec Kanade, košarkar Minnesote pa ZDA. Foto: Reuters

V Paycom Centru v Oklahoma Cityju sta se pomerili pred to tekmo najboljši ekipi Zahoda. Na vrhu konference sta imeli enak izkupiček, Minnesota pa je bila v izenačenem obračunu boljša s 107:101. V vodstvu sta se tekmeca zamenjala kar 24-krat. “Mislim, da je bila to odlična tekma. Obe ekipi sta igrali zelo dobro, oba trenerja sta opravila vrhunsko delo, na koncu pa je nam uspelo izpeljati boljše akcije,“ je povedal Anthony Edwards, ki je zbral 27 točk. 21 jih je ob desetih skokih dodal Karl-Anthony Towns. Na domači strani je bil s 37 točkami zelo razigran Shai Gilgeous-Alexander, ki je dejal: “Zato igramo. Igraš, da se meriš z najboljšimi v ligi. Zjutraj staneš zaradi takih tekem. To je dober test, da vidiš, kje si. Izvrsten boj je bil.“ Tri minute pred koncem je Thunder še vodil, potem pa so pobudo prevzeli Volkovi.

Denver pokvaril debi Riversa

Oklahomo je na lestvici prehitel tudi Denver, ki je s 113:107 premagal Milwaukee. Gostje so prvič igrali pod taktirko Doca Riversa. Nikola Jokić je dosegel 14. trojni dvojček v sezoni. Statistiko je napolnil s 25 točkami, 16 skoki in 12 podajami. Jamal Murray je nasul 35 točk, pomembne točke pa je dosegel v ključni seriji 8:0 tri minute pred koncem. 13 točk so že vodili Bucksi, Nuggetsi pa največ za devet. Aaron Gordon je 24 sekund pred koncem ustavil Damiana Lillarda v prodoru in preprečil poskus preobrata. Janis Andetokumbo je kljub bolezni dosegel 29 točk in 12 skokov. To je bila 400. zmaga Michaela Malona na klopi Denverja.

Serija Clippersov prekinjena v Clevelandu

Cleveland je s 118:108 ugnal Clipperse in prekinil njihovo serijo petih zmag. Losangeleška zasedba je od začetka decembra na 27 tekmah izgubila šele petič, na drugi strani pa so Cavaliersi od 3. januarja dalje izgubili le eno srečanje, zmagali pa desetkrat. Donovan Mitchell je bil odličen z 28 točkami in 12 podajami, Jarrett Allen pa je že na 15. zaporedni tekmi dosegel dvojni dvojček, ko je 20 točkam dodal 17 skokov. Kawhi Leonard je bil s 30 točkami prvi strelec srečanja.


Tekme 29. januarja:
DALLAS – ORLANDO
131:129 (26:35, 35:42, 35:12, 35:40)
Dončić 45 (12/23 iz igre, 3/8 za tri, 18/21 PM), 15 podaj in 9 skokov v 43 minutah, Hardaway 36 (11/17 iz igre), Lively (11 skokov) in Hardy po 20, Holmes 4, Williams 3, Green 2, Kleber 1; Banchero (13/25 iz igre), F. Wagner 21, Black 20, M. Wagner 16, Suggs in Anthony 11, Carter 9, Isaac 2, Ingles 3.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

CHARLOTTE – NEW YORK 92:113
Miller 29, Bridges 21 in 10 skokov, Washington 16, Martin 14; Brunson 32 (13/24 iz igre), DiVincenzo 28, McBride 11, Hartenstein 10.

CLEVELAND – LA CLIPPERS 118:108
Mitchell 28 in 12 podaj, Allen 20 in 17 skokov, Okoro 17, Strus 14, LeVert 13, Niang in Mobley po 10; Leonard 30 (13/25 iz igre), Powell 18, George, Westbrook in Coffey po 13, Harden 11 in 10 podaj.

BOSTON – NEW ORLEANS 118:112
Tatum 28 in 10 skokov, Brown 22 in 11 skokov, Holiday 20, White 17, Horford in Hauser po 11; Ingram 28, Williamson 26, McCollum 16, Murphy 15, Valančiunas 11.

BROOKLYN – UTAH 147:114
Bridges 33 (12/24 iz igre), Thomas 25, Walker 19, Johnson 17, Smith 12, Claxton (10 skokov) in O'Neale po 11, Simmons 10 in 11 skokov; George 21, Collins 15, Markkanen in Clarkson po 13, Kessler 11.

MIAMI – PHOENIX 105:118
Butler 26, Rozier 21, Herro 17, Martin in Richardson po 12; Gordon 23, Booker 22, Durant 20, Beal 19.

HOUSTON – LA LAKERS 135:119
Ja. Green 34 (12/23 iz igre) in 12 skokov, Sengun 31 in 12 skokov, Whitmore 20, Smith 18, Brooks 17; James (10 podaj), Davis in Russell po 23, Hačimura 16.

MEMPHIS – SACRAMENTO 94:103
J. Jackson 22, Aldama 16, Pippen in G. Jackson po 12, Tillman in Hurt po 10; Fox 23, Sabonis 20 in 20 skokov, Huerter 17, Barnes 12, Lyles 10.

OKLAHOMA CITY – MINNESOTA 101:107
Gilgeous-Alexander 37 (10/18 iz igre), Jal. Williams 20, Giddey 13; Edwards 27, Towns 21 in 10 skokov, McDaniels 14, Gobert (17 skokov) in Alexander-Walker po 12, McLaughlin 10.

SAN ANTONIO – WASHINGTON 113:118
Vassell 24, Wembanyama 22 in 11 skokov, Osman 20, Johnson 14, Jones 11; Kuzma 18 in 11 skokov, Gafford 16 in 13 skokov, Jones in Bagley po 15, Poole in Coulibaly po 13.

DENVER – MILWAUKEE 113:107
Murray 35 (13/22 iz igre), Jokić 25, 16 skokov in 12 podaj, Porter 13, Caldwell-Pope 12; J. Andetokumbo 29 in 12 skokov, B. Lopez 19, Lillard 18, Middleton 14.

PORTLAND – PHILADELPHIA 130:104
Grant 27, Brogdon 24, Henderson 22, Ayton 18, Simons 15; Oubre 25, Beverley 14, Reed 11.


Tekme 30. januarja:
ATLANTA – LA LAKERS
BOSTON – INDIANA
NEW YORK – UTAH
CHICAGO – TORONTO
GOLDEN STATE – PHILADELPHIA

  VZHODNA KONFERENCA                   
                                       
BOSTON CELTICS           47 36 11  76,6
MILWAUKEE BUCKS          47 32 15  68,1
PHILADELPHIA 76ERS       45 29 16  64,4
NEW YORK KNICKS          47 30 17  63,8
CLEVELAND CAVALIERS      44 28 16  63,6
INDIANA PACERS           47 27 20  57,4
---------------------------------------
MIAMI HEAT               47 24 23  51,1
ORLANDO MAGIC            47 24 23  51,1
CHICAGO BULLS            47 22 25  46,8
BROOKLYN NETS            46 19 27  41,3
---------------------------------------
ATLANTA HAWKS            46 19 27  41,3
TORONTO RAPTORS          46 16 30  34,8
CHARLOTTE HORNETS        45 10 35  22,2
WASHINGTON WIZARDS       46  9 37  19,6
DETROIT PISTONS          46  6 40  13,0
  ZAHODNA KONFERENCA                   
                                       
MINNESOTA TIMBERWOLVES   47 33 14  70,2
DENVER NUGGETS           48 33 15  68,8
OKLAHOMA CITY THUNDER    47 32 15  68,1
LOS ANGELES CLIPPERS     45 30 15  66,7
SACRAMENTO KINGS         45 27 18  60,0
PHOENIX SUNS             47 27 20  57,4
---------------------------------------
DALLAS MAVERICKS         47 26 21  55,3
NEW ORLEANS PELICANS     47 26 21  55,3
LOS ANGELES LAKERS       48 24 24  50,0
UTAH JAZZ                48 24 24  50,0
---------------------------------------
HOUSTON ROCKETS          46 22 24  47,8
GOLDEN STATE WARRIORS    43 19 24  44,2
MEMPHIS GRIZZLIES        47 18 29  38,3
PORTLAND TRAIL BLAZERS   47 14 33  29,8
SAN ANTONIO SPURS        47 10 37  21,3