Kamila Valijeva. Foto: Reuters
Kamila Valijeva. Foto: Reuters

V dolgo pričakovani razsodbi je najvišje športno sodišče Valijevo naposled obsodilo kršitve protidopinških pravil. Primer je toliko bolj zanimiv, ker medalj ekipnega tekmovanja umetnostnih drsalk sploh še niso podelili. V Pekingu je zmagal Ruski olimpijski komite pred ZDA, Japonsko in Kanado.

Sorodna novica Valijevi so se kruto sesule sanje, zlato Ani Ščerbakovi

"Kamila Valijeva je kršila protidopinška pravila in je kaznovana s štiriletnim obdobjem, ki je začelo teči 25. decembra 2021," je sporočilo športno razsodišče CAS in dodalo, da so brisani vsi njeni rezultati po tem datumu.

Valijeva je bila pozitivna na dopinškem testu 25. decembra 2021 na ruskem državnem prvenstvu na zdravilo trimetazidin. Izvid laboratorija iz Stockholma je bil objavljen šele 7. februarja oziroma dan po tem, ko je takrat 15-letnica iz Kazana Ruskemu olimpijskemu komiteju pomagala osvojiti ekipno zlato v umetnostnem drsanju. Pozneje so ji dovolili nastopiti tudi na posamični tekmi. Vodila je po kratkem programu, nato pa se v prostem programu ob vsem pritisku zlomila in osvojila 4. mesto.

Svetovna protidopinška agencija WADA je CAS-ovo odločitev pozdravila in jo označila kot zmago za pošten šport. Na drugi strni se ruske oblasti seveda ne strinjajo s CAS-om. "Z našega vidika je odločitev spolitizirana," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.